ΑΠΟΨΗ

Αναγκαία η αποκατάσταση

O ευτροφισμός αποτελεί την πιο διαδεδομένη ανθρωπογενή υποβάθμιση της οικολογικής κατάστασης των λιμνών, με κύρια αίτια την είσοδο αποβλήτων και αστικών λυμάτων, την αυξημένη χρήση λιπασμάτων και την αυξημένη διάβρωση στη λεκάνη απορροής. Σύνηθες σύμπτωμα της υποβάθμισης είναι η μεγάλη αύξηση του φυτοπλαγκτού και, ειδικότερα, των κυανοβακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων και τοξικών ειδών, που αναγνωρίζονται ως ένα σοβαρό πρόβλημα ποιότητας του νερού τόσο από τον Παγκόσμιο …

Αναγκαία η αποκατάσταση | tovima.gr

O ευτροφισμός αποτελεί την πιο διαδεδομένη ανθρωπογενή υποβάθμιση της οικολογικής κατάστασης των λιμνών, με κύρια αίτια την είσοδο αποβλήτων και αστικών λυμάτων, την αυξημένη χρήση λιπασμάτων και την αυξημένη διάβρωση στη λεκάνη απορροής. Σύνηθες σύμπτωμα της υποβάθμισης είναι η μεγάλη αύξηση του φυτοπλαγκτού και, ειδικότερα, των κυανοβακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων και τοξικών ειδών, που αναγνωρίζονται ως ένα σοβαρό πρόβλημα ποιότητας του νερού τόσο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας όσο και από την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τα Νερά. Και ενώ στις περισσότερες χώρες έχουν αναιρεθεί τα αίτια υποβάθμισης και έχει επιτευχθεί αποκατάσταση των λιμνών, στη χώρα μας η υποβάθμισή τους συνεχίζεται ακόμη και σήμερα με τραγικά αποτελέσματα, όπως ο βίαιος θάνατος της Κορώνειας. Ηδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος για χαμηλού κόστους οικοτεχνολογικές μεθόδους αποκατάστασης που στηρίζονται στη γνώση του οικοσυστήματος, γνώση που έχει απαξιωθεί.

Μέχρι σήμερα στη χώρα μας διαχείριση των λιμνών σημαίνει μόνο χρησιμοποίηση του νερού και όχι διαχείριση της οικολογικής ποιότητάς του και των συγκεντρώσεων των κυανοτοξινών. Ακόμη και η πιο εύκολη και αποτελεσματική προσέγγιση για τη διαχείριση κινδύνου από κυανοτοξίνες στη χώρα μας, που είναι η διαρκής παρακολούθηση των κυανοβακτηρίων, εκλείπει. Πόσο μάλλον η αναγκαία πλέον δημιουργία εθνικού εργαστηρίου κυανοτοξινών, όπως αντίστοιχα έχει δημιουργηθεί για τις βιοτοξίνες του θαλάσσιου φυτοπλαγκτού, καθόσον οι λίμνες μας χρησιμοποιούνται για τροφοδοσία πόσιμου νερού, αναψυχή, άρδευση και ιχθυοπαραγωγή αλλά, πάνω απ΄ όλα, είναι υδάτινα νησιά με πολύτιμη βιοποικιλότητα. Το Τμήμα Βιολογίας διαθέτει την τεχνογνωσία και το προσωπικό και είναι πρόθυμο να συμβάλει στην εκπόνηση σχεδίων για την προστασία και αποκατάσταση των λιμνών της χώρας μας.

Η κυρία Μαρία Μουστάκα είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk