Σημάδια ανάκαμψης στην ευρωπαϊκή οικονομία

«Προφανή» είναι πλέον τα «σημάδια ανάκαμψης» που διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις «ενδιάμεσες προβλέψεις» για την ευρωπαϊκή οικονομία που δημοσίευσε χθες. Ετσι, στο παρόν γ΄ τρίμηνο προβλέπεται ελαφριά ανάκαμψη κατά 0,2% τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην Ευρώπη των «27», μετά τα προηγούμενα αρνητικά τρίμηνα με μείωση 2,5% το α΄ τρίμηνο και 0,1% το β΄ τρίμηνο στην ευρωζώνη, και 2,4% και 0,2%, αντίστοιχα, στην ΕΕ. Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πολύ προσεκτική στη δυναμική αυτής της αρχής ανάκαμψης, που προέρχεται από τις δύο μεγάλες χώρες Γαλλία και Γερμανία, ενώ για μια χώρα όπως η Ισπανία προβλέπει η συρρίκνωση να συνεχίσει όλη τη χρονιά.

Σημάδια ανάκαμψης  στην ευρωπαϊκή οικονομία | tovima.gr

«Προφανή» είναι πλέον τα «σημάδια ανάκαμψης» που διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις «ενδιάμεσες προβλέψεις» για την ευρωπαϊκή οικονομία που δημοσίευσε χθες. Ετσι, στο παρόν γ΄ τρίμηνο προβλέπεται ελαφριά ανάκαμψη κατά 0,2% τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην Ευρώπη των «27», μετά τα προηγούμενα αρνητικά τρίμηνα με μείωση 2,5% το α΄ τρίμηνο και 0,1% το β΄ τρίμηνο στην ευρωζώνη, και 2,4% και 0,2%, αντίστοιχα, στην ΕΕ. Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πολύ προσεκτική στη δυναμική αυτής της αρχής ανάκαμψης, που προέρχεται από τις δύο μεγάλες χώρες Γαλλία και Γερμανία, ενώ για μια χώρα όπως η Ισπανία προβλέπει η συρρίκνωση να συνεχίσει όλη τη χρονιά. Επομένως, «η βιωσιμότητα της ανάκαμψης μένει να δοκιμαστεί», παρατηρεί η έκθεση, ενώ επίσης οι προβλέψεις της για την ετήσια συρρίκνωση της παραγωγής το 2009 παραμένουν αμετάβλητες από τον Μάιο σε 4% και στις δύο περιοχές.

Επίσης χθες η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία δημοσίευσε δύο στοιχεία που δεν είναι τόσο ρόδινα. Πρώτον, η συνολική απασχόληση στην Ευρώπη το β΄ τρίμηνο εφέτος ήταν σημαντικά μειωμένη σε σχέση με πέρυσι. Κατά σχεδόν 1,5 εκατομμύριο μειώθηκαν οι απασχολούμενοι στην Ευρώπη πέφτοντας στα 222,7 εκατομμύρια (μείωση 0,6%), ενώ το α΄ τρίμηνο η μείωση της απασχόλησης ήταν 0,8%. Στην ευρωζώνη οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν 702.000 λιγότεροι απασχολούμενοι σε σύνολο 145,6 εκατ., δηλαδή μείωση 0,5% έναντι μείωσης 0,7% το α΄ τρίμηνο. Ο ΟΟΣΑ στη χθεσινή του αναφορά για την ανεργία διαπιστώνει τον Ιούλιο μικρή αύξηση της ανεργίας στην ευρωζώνη (κατά 0,1 της μονάδας, στο 9,5%), έστω και αν παρατηρεί «σταθερότητα» στο σύνολο της περιοχής του στο 8,5%, δηλαδή ίδιο με τον Ιούνιο, ενώ τον Φεβρουάριο είχε καταμετρήσει 7,6% ανεργία. Η Εurostat διαπιστώνει επιδείνωση και στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιούλιο: στην ευρωζώνη κατέγραψε μείωση 0,3%, ενώ τον Ιούνιο είχε μετρήσει μείωση μόνο 0,2% και τον Μάιο είχε καταγράψει αύξηση (0,7%). Ανάλογα και στην Ευρώπη των «27» η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής τον Ιούλιο ήταν 0,2%, τον Ιούνιο ήταν μόνο 0,1%, ενώ τον Μάιο είχε καταγραφεί αύξηση 0,1%. Σε σχέση με τα περυσινά επίπεδα τον ίδιο μήνα, η βιομηχανική παραγωγή ήταν μειωμένη κατά 15,9% στην ευρωζώνη και κατά 14,7% στην ΕΕ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk