Οι τελευταίες ώρες της Lehman Βrothers

«Τεράστια καταστροφή περιουσιακών στοιχείων». Αυτό προέβλεπαν τα στελέχη της Lehman Βrothers λίγες ώρες προτού υποβάλουν αίτημα για υπαγωγή στο άρθρο 11 του πτωχευτικού δικαίου των ΗΠΑ, μια κίνηση που σφράγισε τη μεγαλύτερη χρεοκοπία στην οικονομική ιστορία των ΗΠΑ. Η 15η Σεπτεμβρίου του 2008 κλόνισε τις βεβαιότητες του καπιταλιστικού μοντέλου και έσπειρε τον πανικό στις αγορές όλου του κόσμου. «Οι επιπτώσεις αφορούν όλους τους οικονομικούς θεσμούς»…

Οι τελευταίες  ώρες  της Lehman  Βrothers | tovima.gr

«Τεράστια καταστροφή περιουσιακών στοιχείων». Αυτό προέβλεπαν τα στελέχη της Lehman Βrothers λίγες ώρες προτού υποβάλουν αίτημα για υπαγωγή στο άρθρο 11 του πτωχευτικού δικαίου των ΗΠΑ, μια κίνηση που σφράγισε τη μεγαλύτερη χρεοκοπία στην οικονομική ιστορία των ΗΠΑ. Η 15η Σεπτεμβρίου του 2008 κλόνισε τις βεβαιότητες του καπιταλιστικού μοντέλου και έσπειρε τον πανικό στις αγορές όλου του κόσμου. «Οι επιπτώσεις αφορούν όλους τους οικονομικούς θεσμούς» ανέφερε το απόρρητο υπηρεσιακό σημείωμα των στελεχών της τράπεζας, το οποίο έφερε χθες στη δημοσιότητα το Βloomberg, έναν χρόνο μετά την κατάρρευσή της.

Ωστόσο το αγωνιώδες μήνυμα δεν παρελήφθη ποτέ από αυτούς που αποφάσιζαν για την τύχη της τράπεζας το μοιραίο Σαββατοκύριακο 13-14 Σεπτεμβρίου 2008, στην καρδιά του Μανχάταν. Περισσότεροι από είκοσι πανίσχυροι τραπεζίτες εκλήθησαν από τον πρώην υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Χένρι Πόλσον και τον νυν υπουργό Οικονομικών (τότε διοικητή της Fed της Νέας Υόρκης) Τίμοθι Γκάιτνερ στο κτίριο της κεντρικής τράπεζας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης στο Μανχάταν για να καταλήξουν σε ένα σχέδιο σωτηρίας για τη Lehman. Απ΄ έξω οι λιμουζίνες σχημάτιζαν ουρά.

«Οι συνεδριάζοντες στο κτίριο παραήταν απορροφημένοι από την προσπάθειά τους να σώσουν τον εαυτό τους και έτσι απέτυχαν να προβλέψουν την καταστροφή που πλησίαζε» σημειώνεται στην ανάλυση του Βloomberg για την αποφράδα ημέρα. Οι πάντες στο κτίριο της Fed Νέας Υόρκης γνώριζαν ότι τα «τοξικά προϊόντα» είχαν οδηγήσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα στο όριο της αντοχής. Απέτυχαν ωστόσο να προβλέψουν ότι η κατάρρευση της Lehman θα προκαλούσε το αντίστοιχο της καρδιακής ανακοπής για τον κλάδο. «Εθεσαν σε κίνδυνο το σύνολο του χρηματοοικονομικού συστήματος, χωρίς να υπάρχει λόγος» λέει ο Χάρβεϊ Μίλερ, στέλεχος της διάσημης νομικής εταιρείας Weil Gotshal & Μanges με έδρα τη Νέα Υόρκη, ο οποίος εκπροσώπησε νομικά τη Lehman στη διαδικασία της πτώχευσης. «Τους είχα προειδοποιήσει: “Ερχεται Αρμαγεδδών. Δεν ξέρετε ποιες θα είναι οι επιπτώσεις”. Μου απάντησαν ότι τα πάντα έχουν προβλεφθεί» συμπληρώνει ο Μίλερ. Τόσο ο νυν όσο και πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, δύο βασικοί πρωταγωνιστές το μοιραίο εκείνο Σαββατοκύριακο, αρνήθηκαν να σχολιάσουν τη μαρτυρία του Μίλερ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk