Οι κυβερνήσεις πέφτουνε, ο Αλμούνια… επιμένει

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Οι κυβερνήσεις πέφτουνε, αλλά ο Αλμούνια επιμένει. Ο ισπανός επίτροπος, παρουσιάζοντας χθες τις τακτικές τετραμηνιαίες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας, αναφερόμενος στην Ελλάδα επανέλαβε ότι η δημοσιονομική της εξυγίανση εξακολουθεί να είναι το βασικό ζητούμενο και επισήμανε ότι όποιος και αν είναι ο νικητής των επόμενων εκλογών θα πρέπει να προσέλθει στις 24 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες για να εξηγήσει τα μέτρα τα οποία έχουν ήδη υιοθετηθεί από την Αθήνα, καθώς και αυτά που θα υιοθετηθούν, ούτως ώστε να συρρικνωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας στο 3% του ΑΕΠ το 2010.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Οι κυβερνήσεις πέφτουνε, αλλά ο Αλμούνια επιμένει. Ο ισπανός επίτροπος, παρουσιάζοντας χθες τις τακτικές τετραμηνιαίες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας, αναφερόμενος στην Ελλάδα επανέλαβε ότι η δημοσιονομική της εξυγίανση εξακολουθεί να είναι το βασικό ζητούμενο και επισήμανε ότι όποιος και αν είναι ο νικητής των επόμενων εκλογών θα πρέπει να προσέλθει στις 24 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες για να εξηγήσει τα μέτρα τα οποία έχουν ήδη υιοθετηθεί από την Αθήνα, καθώς και αυτά που θα υιοθετηθούν, ούτως ώστε να συρρικνωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας στο 3% του ΑΕΠ το 2010. « Ολοι οι πολιτικοί ηγέτες και όλα τα κόμματα στην Ελλάδα γνωρίζουν πολύ καλά τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας τους » ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χοακίν Αλμούνια, ο οποίος στη συνέχεια προδιέγραψε ως εξής το χρονοδιάγραμμα των κοινοτικών συνεδριάσεων που σχετίζονται με την ελληνική οικονομία:

* Μια πρώτη συζήτηση για την κατάσταση όλων των ευρωπαϊκών οικονομιών, της ελληνικής συμπεριλαμβανομένης, θα διεξαχθεί, όπως είπε, στο άτυπο Συμβούλιο Εco/Fin που διεξαχθεί δύο μέρες πριν τις εκλογές στην Ελλάδα, στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας. Αναλυτικότερη συζήτηση θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα, όπως είπε, στο Εco/Fin του Νοεμβρίου, οπότε αφενός μεν οι χώρες με υπερβολικά δημοσιονομικά ελλείμματα θα έχουν παρουσιάσει τα προγράμματά τους για τη συρρίκνωση των ελλειμμάτων, αφετέρου δε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει στη διάθεσή της τα επίσημα- πρώταστοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα στην ΕΕ το 2009.

– Θα ακολουθήσει εκτενέστερη συζήτηση στο συμβούλιο του Δεκεμβρίου, ενώ στη συνέχεια θα κατατεθούν στις Βρυξέλλες τα επικαιροποιημένα Προγράμματα Σταθερότητας όλων των χωρών του ευρώ, ούτως ώστε, καλώς εχόντων των πραγμάτων, το συμβούλιο Εco/Fin του Ιανουαρίου του 2010 να είναι σε θέση να αποφανθεί επί των οικονομικών πολιτικών των κρατών της ΕΕ για τα επόμενα χρόνια. Με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα είναι σαφές ότι οι Βρυξέλλες δεν είναι στην παρούσα φάση διατεθειμένες να παράσχουν την παραμικρή περίοδο χάριτος στην όποια ελληνική κυβέρνηση προκύψει από τις επικείμενες εκλογές.

Αντιθέτως, τελούν εν αναμονή των ελληνικών προτάσεων, τις οποίες στη συνέχεια θα εξετάσουν ώστε να αποφανθούν αν και κατά πόσον είναι συμβατές προς τις κατευθύνσεις που έδωσαν στην Ελλάδα στις 24 Απριλίου, όταν δηλαδή ενεργοποίησαν τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος κατά της χώρας, δίδοντάς της ταυτόχρονα προθεσμία έξι μηνών για να καταρτίσει ένα πειστικό πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης με σαφείς στόχους.

Μέτρα για διόρθωση των ανισορροπιών
Ως προς το γενικότερο οικονομικό κλίμα εντός του οποίου οι χώρες με υπερβολικά ελλείμματα, όπως η Ελλάδα, θα κληθούν να λάβουν μέτρα για τη διόρθωση των δημοσιονομικών ανισορροπιών τους ο επίτροπος Αλμούνια εμφανίστηκε, για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, ελαφρώς αισιόδοξος.

Τόνισε ότι διαφαίνονται σημάδια εξόδου από την ύφεση, επισημαίνοντας όμως ότι ενδέχεται τα σημάδια αυτά να είναι πρόσκαιρα και ότι ουδείς είναι σε θέση σήμερα να προβλέψει πότε και σε ποιον βαθμό η πραγματική οικονομική ανάπτυξη θα επιστρέψει.

Επανέλαβε πάντως ότι αμέσως μετά την έξοδο από την κρίση τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την κάλυψη των κρατικών ελλειμμάτων που συνεπεία αυτής διογκώθηκαν τον τελευταίο χρόνο.

Αυτά ως προς τα μελλούμενα. Ως προς το παρελθόν, ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι ο ισπανός επίτροπος παραδέχθηκε και επισήμως χθες ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποτίμησε το εύρος της κρίσης, το οποίο εν τέλει αποδείχθηκε σαφώς μεγαλύτερο από εκείνο που οι κοινοτικές υπηρεσίες εκτιμούσαν στις αρχές του έτους. Η παραδοχή αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα και τις άλλες δημοσιονομικώς προβληματικές χώρες, αφού τους δίδει το δικαίωμα να ισχυρισθούν ότι ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός τους ήταν περισσότερο απο τέλεσμα της απρόσμενα αρνητικής διεθνούς συγκυρίας και λιγότερο των οικονομικών πολιτικών τους. Αν ο ισχυρισμός αυτός γίνει δεκτός από τις άλλες χώρες-μέλη, τότε μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για την αναθεώρηση (βλ. παράταση προθεσμιών) των συστάσεων των Βρυξελλών προς τις χώρες που εμφανίζουν μεγάλα ελλείμματα, όπως η Ελλάδα.

Και αυτό διότι το Σύμφωνο Σταθερότητας που διέπει τις χώρες του ευρώ προβλέπει, μεταξύ άλλων, την αναθεώρηση των κοινοτικών συστάσεων προς τις χώρες με υπερβολικά ελλείμματα, στην περίπτωση που καταστεί κοινώς αποδεκτό ότι ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός τους οφείλεται σε απρόβλεπτους παράγοντες οι οποίοι εμπόδισαν τις χώρες αυτές να εξυγιάνουν τα δημόσια οικονομικά τους, παρά το γεγονός ότι έλαβαν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα. Ανοίγει ο δρόμος για παράταση
Με άλλα λόγια λοιπόν, για να λάβει η Ελλάδα την επιζητούμενη απ΄ όλες τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις παράταση της προθεσμίας για τη δημοσιονομική εξυγίανση θα πρέπει ο (πιθανότατα νέος) υπουργός Οικονομίας να πείσει τις Βρυξέλλες ότι ο προκάτοχος του χαρτοφυλακίου του τους τελευταίους έξι μήνες έλαβε όλα τα αναγκαία μέτρα τα οποία λόγω της εξαιρετικά αρνητικής διεθνούς οικονομικής συγκυρίας δεν κατέστη εφικτό να αποδώσουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, δηλαδή την εμπρόθεσμη μείωση των ελλειμμάτων. Το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βασίστηκε τον Απρίλιο- όταν εξέδωσε τις συστάσεις της προς την Αθήνα- μόνο στα στοιχεία του 2008, ενώ σήμερα αναγνωρίζει ότι με βάση τα στοιχεία του 2009 υποτίμησε το εύρος της κρίσης, δίδει αναμφίβολα σε χώρες όπως η Ελλάδα το δικαίωμα να υποστηρίξουν ότι οι τότε συστάσεις της Επιτροπής ήταν εξωπραγματικές και να ζητήσει από τις άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ, που έχουν τον τελευταίο λόγο επί του θέματος, να τις αναθεωρήσουν.

Αν τις πείσει, τότε ανοίγει ο δρόμος για την παροχή παράτασης στην Ελλάδα. Μια παράταση που ασφαλώς θα συνοδευθεί από νέους όρους και ενισχυμένες (σε βάθος χρόνου) δεσμεύσεις, σε σχέση τόσο με τη μείωση των κρατικών εξόδων όσο και με την αύξηση των κρατικών εσόδων. Αν όμως δεν τις πείσει, τότε το μόνο που απομένει είναι η κλιμάκωση των κοινοτικών πιέσεων προς την Ελλάδα, όπως αυτές περιγράφονται στο Σύμφωνο Σταθερότητας.

Στην περίπτωση αυτή, επ΄ απειλή προστίμου, η όποια ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στα πράγματα θα είναι υποχρεωμένη να τεθεί υπό τον αυστηρό οικονομικό έλεγχο των Βρυξελλών. Στην πράξη αυτό θα σημαίνει ότι ανά δίμηνο η Αθήνα θα είναι υποχρεωμένη να λογοδοτεί για τα οικονομικά πεπραγμένα της στις κοινοτικές υπηρεσίες, οι οποίες στη συνέχεια θα εκτιμούν αν η οικονομική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης είναι ορθή. Αν δεν τη θεωρούν ορθή, τότε θα μπορούν να επιβάλουν το ενδεδειγμένο πρόστιμο για να την υποχρεώσουν να λάβει τα αναγκαίακατά τη γνώμη τους- μέτρα. Πρόστιμο που ως σήμερα ουδέποτε έχει επιβληθεί εις βάρος χώρας-μέλους της ΕΕ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk