Στα πράγματα

Κερδίζει έδαφος η Αθήνα στον συνεδριακό τουρισμό

Την ανάγκη υλοποίησης ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας στην πρωτεύουσα υπογραμμίζει ο κ. Π. Αρκουμανέας , διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας Τουριστικής και Οικονομικής Ανάπτυξης Αθηνών (ΕΤΟΑΑ), ενώ επισημαίνει τη θετική συμβολή του νέου Μουσείου της Ακρόπολης για τον προορισμό.

Την ανάγκη υλοποίησης ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας στην πρωτεύουσα υπογραμμίζει ο κ. Π. Αρκουμανέας , διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας Τουριστικής και Οικονομικής Ανάπτυξης Αθηνών (ΕΤΟΑΑ), ενώ επισημαίνει τη θετική συμβολή του νέου Μουσείου της Ακρόπολης για τον προορισμό.

– Πώς κρίνετε την πτώση που παρουσίασε η τουριστική κίνηση στην Αθήνα;

«Η τουριστική αγορά εξακολουθεί να επηρεάζεται αισθητά από την ύφεση, παρά τη συγκρατημένη αισιοδοξία των διεθνών οργανισμών για αντιστροφή του κλίματος από το 2010. Ωστόσο για να εξαγάγουμε ασφαλή συμπεράσματα πρέπει να δούμε όλες τις παραμέτρους. Αν και σε σχέση με το 2007 και το 2008 καταγράφεται επιβράδυνση του ρυθμού ανόδου των αφίξεων, το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέγραψε τον Ιούλιο αύξηση κατά 7,6% στις αφίξεις τουριστών, την ώρα μάλιστα που σε όλους τους ανταγωνιστικούς προορισμούς καταγράφεται πτώση άνω του 10%. Αυτό το στοιχείο βέβαια δεν μας καθησυχάζει, καθώς σκοπός μας είναι να καταστεί η Αθήνα πόλη-προορισμός για τους ξένους τουρίστες. Σε αυτή την κατεύθυνση δώσαμε βάρος στον συνεδριακό τουρισμό και ήδη η δημιουργία του Γραφείου Συνεδρίων Αθηνών (Αthens Convention Βureau) έχει επιτύχει εντυπωσιακά αποτελέσματα, με την πόλη μας να κατακτά τη 15η θέση στην παγκόσμια κατάταξη ως πόλη-προορισμός συνεδριακού τουρισμού με 72 συνέδρια, από την 25η θέση όπου βρισκόταν το 2007 με 54 συνέδρια».

– Ποια είναι η θέση σας για την αντιμετώπιση της βίας στην πρωτεύουσα;

«Σε κάθε μεγάλη και ζωντανή μεγαλούπολη, όπως η Αθήνα, ο όρος “βία” συνίσταται από πολλές παραμέτρους και οι εκφάνσεις της δεν οφείλονται σε κάποιον μεμονωμένο παράγοντα. Πιστεύω ότι ουσιαστικά αποτελέσματα θα υπάρξουν μόνον αν η Τοπική Αυτοδιοίκηση, συναρμόδια υπουργεία και φορείς υλοποιήσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, πρωτοβουλία την οποία ήδη έχει αναλάβει και υποστηρίζει θερμά ο δήμαρχος της Αθήνας. Τα επεισόδια του περασμένου Δεκεμβρίου και η εγκληματικότητα σε περιοχές του κέντρου έχουν στείλει μηνύματα προς όλες τις πλευρές και δίνουν το έναυσμα για να γίνουν αλλαγές σε επίπεδα αρμοδιοτήτων και παρεμβάσεων».

– Ποια είναι η συμβολή του νέου Μουσείου της Ακρόπολης στην ενίσχυση του προορισμού;

«Πιστεύω ότι η συμβολή του μουσείου είναι τεράστια και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τους δύο πρώτους μήνες της λειτουργίας του οι επισκέπτες έφθασαν τις 500.000, με το 60% να προέρχεται από το εξωτερικό. Το Μουσείο της Ακρόπολης αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες και ταυτόχρονα τον συνδετικό κρίκο για την ανάπτυξη ενός συνολικού τουριστικού πακέτου που περιλαμβάνει διαμονή σε υψηλής ποιότητας ξενοδοχεία, επισκέψεις σε μουσεία και χώρους, εύκολες μετακινήσεις μέσω των νέων υποδομών (μετρό, Προαστιακός) και βεβαίως πραγματοποίηση εξειδικευμένων συνεδρίων με άρτια διοργάνωση».

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk