Σταθερά αισιόδοξος

«Η κρίση για τις ΗΠΑ μάλλον τελείωσε» λέει ο πρόεδρος της αμερικανικής Fed

Την εκτίμησή του ότι, «από τεχνική άποψη», η κρίση στις ΗΠΑ βρίσκεται στο τέλος της εξέφρασε ο Μπεν Μπερνάνκι, πρόεδρος της Fed, με την ανάκαμψη όμως και την υποχώρηση της ανεργίας να καθυστερούν. Ενθαρρυντικά τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου που δείχνουν αύξηση ρεκόρ στις λιανικές πωλήσεις.

Την εκτίμησή του ότι, «από τεχνική άποψη», η κρίση στις ΗΠΑ βρίσκεται στο τέλος της εξέφρασε ο Μπεν Μπερνάνκι, πρόεδρος της Fed, με την ανάκαμψη όμως και την υποχώρηση της ανεργίας να καθυστερούν.

«Παρά το ότι, από τεχνική άποψη, η ύφεση έχει πιθανότατα λήξει στην παρούσα φάση, θα υπάρχει η αίσθηση πολύ αδύναμης οικονομίας για κάποιον καιρό» ανέφερε ο Μπ.Μπερνάνκι κατά την ομιλία του σε οικονομικό συνέδριο στη Νέα Υόρκη.

«Οι απόψεις των περισσότερων αναλυτών συγκλίνουν στο ότι ο ρυθμός ανάπτυξης το 2010 θα είναι μέτριος, εξαιτίας του βάθους της ύφεσης» είπε, σημειώνοντας επίσης ότι η αργή αμερικανική ανάπτυξη τον επόμενο χρόνο θα καθυστερήσει και την αναπλήρωση των χαμένων θέσεων εργασίας.

Από το ξεκίνημα της ύφεσης το Δεκέμβριο του 2007, η ανεργία στις ΗΠΑ έχει φτάσει σε επίπεδο ρεκόρ 9,7% και πολλοί αναμένουν να ανέβει στο 10% πριν αρχίσει να υποχωρεί.

Ρεκόρ λιανικών πωλήσεων

Την ίδια ημέρα, το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις τον Αύγουστο, που ήρθαν να προστεθούν στις αισιόδοξες δηλώσεις του προέδρου της Fed.

Μετά την 0,2% υποχώρηση για τον Ιούλιο, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 2,7%, ξεπερνώντας και τις αισιόδοξες εκτιμήσεις των αναλυτών και σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιανουάριο του 2006.

Η αναστροφή της τάσης των τελευταίων μηνών στο αμερικανικό εμπόριο οφείλεται, σύμφωνα με το Reuters, και στο πρόγραμμα της κυβέρνησης για την απόσυρση παλιών αυτοκινήτων και την αντικατάστασή τους από νέα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk