Αυστηρές συστάσεις Ομπάμα στη Γουόλ Στριτ

Να μην αντιμάχονται τους αυστηρότερους εποπτικούς κανόνες παρότρυνε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και κάλεσε το Κογκρέσο να περάσει τις προτάσεις του ως το τέλος του έτους, ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες με τις τρέχουσες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές καταστροφές στο μέλλον. Μιλώντας χθες, έναν χρόνο μετά την κατάρρευση της Lehman Βrothers, λίγα μέτρα μακρύτερα από κτίριο της Γουόλ Στριτ, από το κτίριο όπου οι πατέρες-ιδρυτές του αμερικανικού …

Να μην αντιμάχονται τους αυστηρότερους εποπτικούς κανόνες παρότρυνε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και κάλεσε το Κογκρέσο να περάσει τις προτάσεις του ως το τέλος του έτους, ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες με τις τρέχουσες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές καταστροφές στο μέλλον. Μιλώντας χθες, έναν χρόνο μετά την κατάρρευση της Lehman Βrothers, λίγα μέτρα μακρύτερα από κτίριο της Γουόλ Στριτ, από το κτίριο όπου οι πατέρες-ιδρυτές του αμερικανικού έθνους είχαν ταχθεί υπέρ του πρωτεύοντος ρόλου που πρέπει να παίζει η κυβέρνηση στην οικονομία της χώρας, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τα χειρότερα για την αμερικανική οικονομία έχουν περάσει και προειδοποίησε τα αμερικανικά πιστωτικά ιδρύματα ότι θα αντιμετωπίσουν αυστηρότερους κανονισμούς.

«Αντί να πάρουν μαθήματα από τη Lehman και την κρίση, από την οποία ως έθνος μόλις ανακάμπτουμε, έχουν επιλέξει να τα αγνοήσουν» επεσήμανε ο κ. Ομπάμα και πρόσθεσε ότι «το πράττουν όχι σε βάρος τους αλλά σε βάρος της χώρας μας».

Ο αμερικανός πρόεδρος σκιαγράφησε για μία ακόμη φορά τις μεταρρυθμίσεις που σκοπεύει να προωθήσει στη λειτουργία του οικονομικού συστήματος, με κύριο στόχο την αποθάρρυνση «ανεύθυνων» συμπεριφορών στελεχών και ριψοκίνδυνων τραπεζικών δραστηριοτήτων χωρίς τα απαραίτητα αποθέματα και περισσότερες ελεγκτικές αρμοδιότητες στην αμερικανική κεντρική τράπεζα, ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία «γιγάντων». Αναφερόμενος στην κρίση δήλωσε ότι η καταιγίδα της οικονομικής κρίσης έχει αρχίσει να υποχωρεί, ενώ σημείωσε ότι σήμερα υπάρχει μικρότερη ανάγκη για κυβερνητική στήριξη στο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Προειδοποίησε ωστόσο τη Γουόλ Στριτ για τον κίνδυνο του εφησυχασμού, καθώς η οικονομία επιστρέφει σε πιο ομαλές συνθήκες, επισημαίνοντας ότι οι τράπεζες δεν θα πρέπει να περιμένουν από τους φορολογουμένους και νέα παρέμβαση για τη διάσωσή τους. «Η επιστροφή στην ομαλότητα όμως δεν μπορεί να οδηγήσει πάλι σε ανευθυνότητα» τόνισε στην ομιλία του σε μέλη της οικονομικής κοινότητας, πολιτικούς και υψηλόβαθμα στελέχη.

Ο κ. Ομπάμα ωστόσο δεν πρότεινε μια νέα πολιτική. Αδραξε την ευκαιρία να κάνει έναν απολογισμό για τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνησή του προκειμένου να στηρίξει τη βυθιζόμενη αμερικανική οικονομία και να διασώσει το τραπεζικό σύστημα από το χείλος του γκρεμού. Ο αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε πόσο έχουν βελτιωθεί οι οικονομικές προοπτικές του έθνους στο έναν χρόνο που μεσολάβησε από την πτώχευση της Lehman Βrothers.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk