Επιστήμονας και ανθρωπιστής

Πέθανε ο νομπελίστας Νόρμαν Μπόρλάαουγκ, «πατέρας» της Πράσινης Επανάστασης

Ο Αμερικανός γεωπόνος Νόρμαν Μπόρλαουγκ, βραβευμένος με το Νόμπελ Ειρήνης του 1970 για τη συνεισφορά του στην καταπολέμηση της πείνας, πέθανε από καρκίνο στο Τέξας σε ηλικία 95 ετών. Ο Μπόρλαουγκ δημιούργησε καλλιέργειες υψηλής απόδοσης που έσωσαν έως και 1 δις ανθρώπους.

Ο Αμερικανός γεωπόνος Νόρμαν Μπόρλαουγκ, βραβευμένος με το Νόμπελ Ειρήνης του 1970 για τη συνεισφορά του στην καταπολέμηση της πείνας, πέθανε από καρκίνο στο Τέξας σε ηλικία 95 ετών.

Ο Μπόρλαουγκ είχε καθοριστική συμβολή στη δημιουργία καλλιεργειών υψηλής απόδοσης και σε άλλες αγροτικές καινοτομίες, ιδιαίτερα σημαντικές για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Πολλοί τον θεωρούν θεμελιωτή της λεγόμενης Πράσινης Επανάστασης που μείωσε την παγκόσμια πείνα μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έσωσε έως και ένα δισεκατομμύριο ζωές. Χάρη και στο δικό του έργο, η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων υπερδιπλασιάστηκε μεταξύ 1960-1990.

«Ο Νόρμαν Μπορλάουγκ έσωσε περισσότερες ζωές από κάθε άλλο άνθρωπο στην ανθρώπινη ιστορία» δήλωσε η Τζοσέτ Σίραν, επικεφαλής του Παγκόσμιου Προγράμματος Διατροφής του ΟΗΕ.

Ο Μπόρλαουγκ γεννήθηκε το 1914 στην αγροτική Αϊόβα. Υπήρξε καθηγητής αρχικά στο πανεπιστήμιο Κορνέλ και στην συνέχεια στο Πανεπιστήμιο Α & Μ του Τέξας. Αμέσως μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο άρχισε να πειραματίζεται τις διασταυρώσεις στο Μεξικό με στόχο τη δημιουργία σιταριού υψηλής απόδοσης και ανθεκτικότητας στις ασθένειες.

Αργότερα έκανε το ίδιο για το ρύζι και το καλαμπόκι στην Ασία, την Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη Νότιο Αμερική.

Παρέμεινε ενεργός μέχρι σχεδόν το τέλος της δεκαετίας του ’90 και υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της βιοτεχνολογίας για την καταπολέμηση της πείνας.

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk