Ενθαρρυντικά αποτελέσματα

Ελπίδες για το πρώτο φάρμακο κατά της γρίπης εδώ και μια δεκαετία

Μία και μόνο ενδοφλέβια δόση ενός πειραματικού φαρμάκου κατά της γρίπης είναι εξίσου αποτελεσματική με πέντε μέρες θεραπείες με το χάπι Tamiflu, δείχνει μελέτη στην Ασία. Η περαμιβίρη θα μπορούσε να γίνει το πρώτο νέο φάρμακο κατά της γρίπης από το 1999.

Μία και μόνο ενδοφλέβια δόση ενός πειραματικού φαρμάκου κατά της γρίπης είναι εξίσου αποτελεσματική με πέντε μέρες θεραπείες με το χάπι Tamiflu, δείχνειμελέτη στην Ασία. Η περαμιβίρη θα μπορούσε να γίνει το πρώτο νέο φάρμακο κατά της γρίπης από το 1999.

Η ενδοφλέβια φαρμακευτική θεραπεία θα μπορούσε να σώσει πολλές ζωές, δεδομένου ότι πολλοί ασθενείς με επιπλοκές της γρίπης δεν μπορούν να καταπιούν χάπια ή να απορροφήσουν φάρμακα από το στομάχι.

Η περαμιβίρη (peramivir) δοκιμάστηκε σε σχεδόν 1.100 άτομα με εποχική γρίπη στην Ασία. Ορισμένοι ασθενείς ακολούθησαν πενθήμερη αγωγή με Tamiflu για λόγους σύγκρισης, ενώ οι υπόλοιποι έλαβαν ενδοφλεβίως 300 ή 600 mg του πειραματικού φαρμάκου.

Στους ασθενείς που έλαβαν περαμιβίρη τα συμπτώματα υποχώρησαν σε διάστημα 78 έως 81 ωρών, συγκριτικά με 82 ώρες για το Tamiflu. Το νέο φάρμακο προκάλεσε επίσης λιγότερες παρενέργειες.

Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας από τον Δρ Σιγκέρου Κόνο, επικεφαλής των ερευνητών στο Πανεπιστήμιο του Ναγκασάκι στην Ιαπωνία.

Το φάρμακο αναπτύχθηκε από την αμερικανική BioCryst Pharmaceuticals σε συνεργασία με την ιαπωνική Shionogi.

Το Tamigflu της ελβετικής Roche, όπως και το αντίστοιχο Relenza της βρετανικής GlaxoSmithKline, εγκρίθηκαν το 1999 και περιορίζουν τη διάρκεια της ασθένειας κατά περίπου μία ημέρα.

Αυτά τα αντι-ιικά φάρμακα δεν είναι απαραίτητα για τους περισσότερους ασθενείς της γρίπης, μπορούν όμως να σώσουν ζωές σε σοβαρές περιπτώσεις.

Στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας παρουσιάστηκαν και αρκετές μελέτες που επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα του Tamiflu κατά της εποχικής γρίπης αλλά και κατά της νέας γρίπης Η1Ν1.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μιας μελέτης σε 215 περιστατικά γρίπης των χοίρων που χρειάστηκαν νοσηλεία, οι μισοί από τους ασθενείς που έλαβαν Tamiflu τελικά επέζησαν, συγκριτικά με μόλις 10% στην ομάδα που δεν έλαβε καμία αντι-ιική αγωγή.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk