Στον απόηχο της ΔΕΘ

Με 5,9% προηγείται το ΠΑΣΟΚ της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με νέα έρευνα

Διεύρυνση της διαφοράς υπέρ του ΠΑΣΟΚ στις 5,9 ποσοστιαίες μονάδες καταγράφει νέα δημοσκόπηση της GPO για το Mega, μετά την παρουσία των κ.κ. Κ.Καραμανλή και Γ.Παπανδρέου στη ΔΕΘ. Τα δύο μεγάλα κόμματα αυξάνουν τη συσπείρωσή τους σε βάρος των μικρότερων κομμάτων· στα όρια του 3% ο ΣΥΡΙΖΑ.

Διεύρυνση της διαφοράς υπέρ του ΠΑΣΟΚ στις 5,9 ποσοστιαίες μονάδες καταγράφει νέα δημοσκόπηση της GPO για το Mega, μετά την παρουσία των κ.κ. Κώστα Καραμανλή και Γιώργου Παπανδρέου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Τα δύο μεγάλα κόμματα αυξάνουν τη συσπείρωσή τους σε βάρος των μικρότερων κομμάτων, με το ΠΑΣΟΚ να μηδενίζει σχεδόν τις «διαρροές» ψηφοφόρων του προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εμφανίζεται στο όριο εισόδου στη Βουλή.

Στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 34,9%, η ΝΔ 29%, το ΚΚΕ 6,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 3%, ο ΛΑΟΣ 5,9% και οι Οικολόγοι-Πράσινοι 2%. Η διαφορά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στην προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας ήταν 5,5%.

Η συσπείρωση της ΝΔ ανέβηκε στο 64,1% (από 60%) εξακολουθεί όμως να έχει μεγάλες απώλειες προς το ΠΑΣΟΚ (9%) και προς το ΛΑΟΣ (6%).

Υψηλή, στο 81%, παραμένει η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ με μικρές απώλειες προς τη ΝΔ (2,8%) και σχεδόν μηδενικές προς το ΣΥΡΙΖΑ (0,9%).

Ενδιαφέροντα είναι επίσης τα αποτελέσματα της έρευνας μεταξύ όσων δεν ψήφισαν στις περασμένες ευρωεκλογές, όπου το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 36% και η ΝΔ 22,4%, ενώ υψηλή παραμένει η «δεξαμενή» των αναποφάσιστων (29,8%).

Η παρουσία των αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων στην 74η ΔΕΘ φαίνεται να βγάζει «νικητή» τον κ. Παπανδρέου, αφού το 54,8% κρίνει συνολικά θετικά την εμφάνισή του. Το αντίστοιχο ποσοστό για τον κ. Καραμανλή ήταν 42%.

Με ποσοστά σημαντικά άνω του 50% οι ερωτηθέντες αξιολόγησαν την ειλικρίνεια των θέσεων του Γ.Παπανδρέου (53,1%), τις θέσεις του για την οικονομία (57,4%), το ρεαλισμό των μέτρων που εξήγγειλε (53,7%) και το εάν αυτά ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση (56,7%).

Ο απόηχος της ΔΕΘ φαίνεται και στη μέτρηση για τον «καταλληλότερο πρωθυπουργό» όπου το προβάδισμα 0,5% του κ. Παπανδρέου στην προηγούμενη μέτρηση της GPO αυξήθηκε στο 2% (Κ.Καραμανλής 35,5% – Γ.Παπανδρέου 37,5%).

Στο ερώτημα για το ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί εμφανίζονται απολύτως ισοδύναμοι με 35,9%.

Τέλος, ως προς τη μη συμμετοχή του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ, οι πολίτες θεωρούν σε ποσοστό 19,7% είπε ότι για αυτήν την εξέλιξη ευθύνεται ο Γ.Παπανδρέου, το 31,8% πιστεύει ότι ευθύνεται ο Κ.Σημίτης (50,1% μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ) και το 33,8% και οι δύο.

Το 33,2% θεωρεί ότι η απουσία Σημίτη από τα ψηφοδέλτια θα ωφελήσει το ΠΑΣΟΚ (41,7% μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ), το 27,2% ότι θα βλάψει και το 31,2% ότι δεν θα έχει καμία επίδραση.

Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk