Κριτική σε κυβέρνηση και ΠαΣοΚ από τον πρόεδρο του ΣΥΝ κ. Αλέξη Τσίπρα

Κριτική σε κυβέρνηση και ΠαΣοΚ από τον πρόεδρο του ΣΥΝ κ. Αλέξη Τσίπρα | tovima.gr

Προγράμματα σκληρής λιτότητας, που ρίχνουν το κύριο βάρος της κρίσης στους οικονομικά ασθενέστερους και ενισχύουν τις ανισότητες στη διανομή του παραγόμενου πλούτου υπέρ των δυνάμεων του κεφαλαίου, παρουσίασαν στη ΔΕΘ οι κκ.κ. Κ. Καραμανλής και Γ. Παπανδρέου, τόνισε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και κυρίως στο ΠΑΣΟΚ,με το σκεπτικό,όπως είπε,ότι την πολιτική του Κ.Καραμανλή την γνωρίσαμε επί πέντε χρόνια,ο δε Γ. Παπανδρέου την παρουσίασε τώρα, ενώ ανακοίνωσε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ που είναι επικεντρωμένες σε εννέα άξονες με βάση τα ερωτήματα και τις θέσεις των δύο μεγάλων κομμάτων στη ΔΕΘ.

Εξ άλλου, ο κ. Γιάννης Δραγασάκης σε τοποθέτησή του σημείωσε ότι οι προτάσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στη ΔΕΘ δεν είναι ανταγωνιστικές,αλλά συμπληρωματικές,διευκρινίζοντας ότι έχουν κάποιες διαφορές,αλλά όχι επί της ουσίας,ενώ επισήμανε τον κίνδυνο η Ελλάδα «να γίνει έρμαιο των δανειστών
της»
και τόνισε την ανάγκη να αναδειχθεί ισχυρός ο ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη βουλή.

Επίσης ο κ. Αντώνης Νταβανέλος εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη στάση των συνδικάτων,όσον αφορά τις αυξήσεις και τα γενικότερα δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ σημείωσε ότι αποτελεί αρχιτεκτονική της εργοδοσίας το να δίνονται αυξήσεις στα όρια του πληθωρισμού, κάτι που δεν έχει καμία σχέση με την αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Αλέξης Τσίπρας είπε ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για συνεργασία και σημείωσε ότι αν το ΠΑΣΟΚ είχε ως κατεύθυνση τη συνεργασία με την Αριστερά δεν θα έκανε αυτές τις προτάσεις στη ΔΕΘ.

Επίσης,διερωτήθηκε γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν καταθέτει τώρα την πρότασή του για συνεργασία,αν την επιθυμεί,προεκλογικά και όχι μετεκλογικά .

Όσον αφορά τον εκλογικό νομο, ο κ. Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στην θέση του κ. Γ. Παπανδρέου για το λεγόμενο γερμανικό μοντέλο, επαναλαμβάνοντας ότι θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η απλή αναλογική και πρόσθεσε ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ απλά θα διαιωνίσει το δικομματισμό και θα εξαφανίσει τα μικρά κόμματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε, θα αγωνιστεί να μην προχωρήσει η πρόταση αυτή.

Οι άξονες των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ στα οικονομικά ζητήματα που αναδείχθηκαν στη ΔΕΘ είναι :

1.- Εισοδήματα. Και τα δύο κομματα προτείνουν μια τελείως παράλογη εισοδηματική πολιτική σε περίοδο κρίσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει νομοθετική ρύθμιση για διορθωτικό ποσό 200 ευρώ στον κατώτατο μισθό στο τρέχον έτος και 100 ευρώ στο επόμενο έτος.

2.- Οι προτάσεις του Γ. Παπανδρέου δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ανεργίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει το στόχο δημιουργίας 100.000 θέσεων εργασίας ετησίως για μια πενταετία και μέσω της αύξησης των δημοσίων επενδύσεων.

3.- Οι περισσότεροι αντεργατικοί νόμοι ψηφίστηκαν επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την κατάργηση όλων των νόμων αυτών.

4.- Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την μείωση στο μισό των εξοπλιστικών δαπανών.

5.- Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ένα δημόσιο πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα με την απόκτηση του ελέγχου της Εθνικής Τράπεζας,του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής Τραπέζης. Η κυβέρνηση διασφάλισε 28 δισ. για τις τράπεζες,ενώ ο κ. Παπανδρέου,παρά την ρητορική του,δεν είπε τίποτα συγκεκριμένο.

6.- Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την ανάκτηση από το δημοσιο των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας που έχουν ιδιωτικοποιηθεί .

7.- Δεν είναι δίκαιο το φορολογικό σύστημα που ισχύει, ούτε αυτό που προτείνει το ΠΑΣΟΚ.Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ένα λεπτομερές και δίκαιο φορολογικό σύστημα.

8.- Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της παιδείας.

9.- Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της γενναίας αύξησης των δαπανών για την υγεία και την
άμεση κάλυψη των κενών σε προσωπικό.

10.-Ο ΣΥΡΙΖΑ ρωτά το ΠΑΣΟΚ αν θα καταργηθούν οι δασοκτόνοι νόμοι,αν θα
κυρωθούν οι δασικοί χάρτες,αν θα καταργηθεί η εκτός σχεδίου δόμηση.-

Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk