Συνεχίζονται οι επιθέσεις

Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να υλοποιήσει τις εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ, λέει ο κ. Γ.Παπαθανασίου

Στο στόχαστρο και του υπουργού Οικονομίας μπήκαν οι εξαγγελίες και το οικονομικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε από τη ΔΕΘ ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο κ. Παπαθανασίου επανέλαβε ότι πρόκειται για αόριστες και γενικόλογες υποσχέσεις, τις οποίες καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να υλοποιήσει τα επόμενα χρόνια.

Στο στόχαστρο και του υπουργού Οικονομίας μπήκαν οι εξαγγελίες και το οικονομικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε από τη ΔΕΘ ο κ. Γιώργος Παπανδρέου.

Ο κ. Παπαθανασίου επανέλαβε ότι πρόκειται για αόριστες και γενικόλογες υποσχέσεις, τις οποίες καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να υλοποιήσει τα επόμενα χρόνια

Ο υπουργός επανέλαβε ότι το κόστος των υποσχέσεων φτάνει τα 10,7 δις ευρώ ή το 4,3% του ΑΕΠ.

Ο Γιάννης Παπαθανασίου αναφέρει αναλυτικά:

* Η κατάργηση του ΕΤΑΚ και η φορολόγηση μόνο της μεγάλης ακίνητης περιουσίας θα μειώσει τα δημόσια έσοδα κατά 800 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο νόμος που ισχύει σήμερα εξαιρεί τα ακίνητα με αντικειμενική αξία έως 200.000 ευρώ από το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων. Δεν εξαιρείται ούτε η μεγάλη ακίνητη περιουσία ούτε η περιουσία της Εκκλησίας.

Ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ο οποίος ίσχυε μέχρι το 2007 απέδιδε επί ΠΑΣΟΚ 172 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ μόνο από τα ακίνητα των Νομικών Προσώπων το 2008 εισπράξαμε 300 εκατ. ευρώ.

* Το έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης και η αναμόρφωση του θεσμού του ΕΚΑΣ και η επέκταση του, σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, για να καλύψει 300.000 επιπλέον συνταξιούχους θα απαιτήσει πρόσθετους πόρους 800 εκατ. ευρώ. Από ποια πηγή θα αντλήσει αυτά τα χρήματα ο κ. Παπανδρέου;

* Σε συνθήκες χαμηλού πληθωρισμού, ούτως ή άλλως οι ΔΕΚΟ θα ακολουθήσουν συγκρατημένη τιμολογιακή πολιτική. Βεβαίως στις ζημιογόνες ΔΕΚΟ το πάγωμα το τιμολογίων θα οδηγήσει σε αύξηση των επιχορηγήσεων από πλευράς του κράτους τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ, που θα κληθούν να πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι.

* Η αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 5% ως ποσοστό του ΑΕΠ και στο 2% ως ποσοστό του ΑΕΠ για την έρευνα, όπως προβλέπει το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, απαιτεί πρόσθετους πόρους 7,8 δις ευρώ.

* Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι θα ανοίξει το μέτωπο του ασφαλιστικού και αναφέρθηκε στη μείωση του χρόνου απονομής της σύνταξης. Αυτό είναι το πρόβλημα του ασφαλιστικού μας συστήματος; Ή μόνον αυτό βρίσκει ως ευχάριστο και κρύβει τις αλήθειες που δυσαρεστούν; Υπάρχει άγνοια; Σκοπιμότητα; Μέχρι πού φτάνει ο λαϊκισμός;


* Η αύξηση του επιδόματος ανεργίας (το οποίο παραλάβαμε στο 49,5% του κατώτερου μισθού και το έχουμε πάει στο 63%) στο 70% απαιτεί επιπλέον δαπάνη 300 εκατ. ευρώ.

* Οι αυξήσεις των μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο πάνω από το πληθωρισμό θα κοστίσουν πάνω από 300 εκατ. ευρώ ετησίως. Παράλληλα, οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι του Δημοσίου θα πάρουν πολύ μικρότερες αυξήσεις από αυτές που πήραν φέτος με τη χορήγηση του έκτακτου επιδόματος 300 και 500 ευρώ. Και για το 2010, η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα λάβει ειδική μέριμνα για τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους του Δημοσίου.

* Μίλησε για αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στο 4% του ΑΕΠ, δηλαδή 9,8 δις ευρώ. Το ΠΔΕ που υλοποιούμε έχει ήδη αυξηθεί από 8,8 δις ευρώ σε 9,3 δις ευρώ.

* Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι θα καλύψει μέρος των χρημάτων που χρειάζεται μέσω των ανείσπρακτων οφειλών προς το Δημόσιο, τις οποίες οφειλές εκτιμά στα 31 δις ευρώ. Θα πρέπει να ξέρει ότι πολύ μεγάλο ποσοστό των ανείσπρακτων οφειλών προς το Δημόσιο αφορά οφειλές πτωχευμένων εταιρειών που δεν είναι εισπράξιμες, καθώς επίσης και οφειλές εταιρειών του Δημοσίου.

Για το φορολογικό σύστημα, ο κ. Παπαθανασίου αναρωτιέται:

* Ποια είναι η «μαγική» ενιαία φορολογική κλίμακα που όλα τα λύνει;

* Πού θέτει το ΠΑΣΟΚ το όριο του μικρού και μεσαίου εισοδήματος;

* Προτείνει την φορολόγηση όλων των εισοδημάτων ανεξαρτήτως πηγής με ενιαία προοδευτική φορολογική κλίμακα. Αυτό παραμένει σκοπίμως ασαφές. Ποια θα είναι η ενιαία κλίμακα και ποιοι οι συντελεστές;

* «Τα διανεμόμενα μερίσματα θα φορολογηθούν όπως όλα τα άλλα εισοδήματα, αφού αφαιρεθεί ο φόρος που έχει παρακρατηθεί». Αν φορολογηθούν περαιτέρω τα μερίσματα, αυτό θα περιορίσει δραματικά τις επενδύσεις σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων και θα είναι σε βάρος της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην οικονομία.

* «Τα κέρδη που παραμένουν στην επιχείρηση φορολογούνται με χαμηλό φορολογικό συντελεστή». Αυτό ήδη γίνεται. Τα κέρδη που παραμένουν στην επιχείρηση φορολογούνται με 25%, ενώ αυτά που διανέμονται φορολογούνται με 10% επιπλέον.

Ο κ. Παπανδρέου καταθέτει προτάσεις οι οποίες, αν ποτέ υλοποιηθούν, θα προκαλέσουν αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις σε όλους τους πολίτες και επιχειρήσεις που εκπληρώνουν κανονικά τις υποχρεώσεις τους.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομίας αναφέρεται στην επιστροφή του κράτους σε ΟΑ, ΟΤΕ και Εμπορευματικό Σταθμό του Πειραιά.

«Θέση που κλονίζει την αξιοπιστία της χώρας μας στις διεθνείς αγορές, αποθαρρύνει τις διεθνείς επενδύσεις και φυσικά κρατικοποιεί εκ νέου την εθνική μας οικονομία».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk