Η επανάληψη του δημοψηφίσματος είναι το εμπόδιο που θα πρέπει να ξεπεράσει η ΕΕ προκειμένου να υιοθετηθεί η Συνθήκη της Λισαβόνας

Οι επιχειρηματίες εκστρατεύουν υπέρ του «ναι» στην Ιρλανδία

ΔΟΥΒΛΙΝΟ, ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ. Εκστρατεία υπέρ του «Ναι» στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί επί της Συνθήκης της Λισαβόνας στην Ιρλανδία έχουν εξαπολύσει μεγάλες εταιρείες, όπως η Ιntel Corp. και η Ryanair Ηoldings Ρlc., διαμηνύοντας ότι η οικονομία της χώρας είναι πολύ αδύναμη για να αντέξει τις επιπτώσεις από ακόμη μία απόρριψη της Συνθήκης. Η επανάληψη του δημοψηφίσματος στην Ιρλανδία στις 2 Οκτωβρίου είναι το εμπόδιο που θα πρέπει να ξεπεράσει η Ευρωπαϊκή Ενωση προκειμένου να υιοθετηθεί η Συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία θα εκσυγχρονίσει τους θεσμούς και θα βελτιώσει τη δημοκρατική νομιμότητα της «Ευρώπης των 27».

ΔΟΥΒΛΙΝΟ, ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ. Εκστρατεία υπέρ του «Ναι» στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί επί της Συνθήκης της Λισαβόνας στην Ιρλανδία έχουν εξαπολύσει μεγάλες εταιρείες, όπως η Ιntel Corp. και η Ryanair Ηoldings Ρlc., διαμηνύοντας ότι η οικονομία της χώρας είναι πολύ αδύναμη για να αντέξει τις επιπτώσεις από ακόμη μία απόρριψη της Συνθήκης. Η επανάληψη του δημοψηφίσματος στην Ιρλανδία στις 2 Οκτωβρίου είναι το εμπόδιο που θα πρέπει να ξεπεράσει η Ευρωπαϊκή Ενωση προκειμένου να υιοθετηθεί η Συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία θα εκσυγχρονίσει τους θεσμούς και θα βελτιώσει τη δημοκρατική νομιμότητα της «Ευρώπης των 27». Ο Τζιμ Ο΄ Χάρα, ανώτατο στέλεχος της Ιntel στην Ιρλανδία, είπε σε συνέντευξή του ότι αναρωτιέται τι έκαναν οι επιχειρηματικοί ηγέτες- η πλειονότητα των οποίων τάσσεται υπέρ της επικύρωσης της Συνθήκης- κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος τον περασμένο χρόνο, όταν οι ιρλανδοί ψηφοφόροι απέρριψαν τη Συνθήκη φοβούμενοι ότι θα έθετε σε κίνδυνο τις αξίες μιας βαθιά παραδοσιακής χώρας. «Η απάντηση είναι ότι δεν κάναμε και πολλά» σημείωσε. Αυτή τη φορά οι μεγάλες επιχειρήσεις παίρνουν θέση μάχης. Ακόμη και ο εκκεντρικός διευθύνων σύμβουλος της χαμηλού κόστους αεροπορικής εταιρείας Ryanair Μάικλ Ο΄ Λίρι , ο οποίος αναφέρεται στους ευρωπαίους ηγέτες ως «ανόητους γραφειοκράτες των Βρυξελλών» , λέει ότι η εταιρεία του πρόκειται να δαπανήσει 500.000 ευρώ στην εκστρατεία υπέρ του «Ναι». Μάλιστα ένα αεροσκάφος της Ryanair θα φέρει το σύνθημα «Ψηφίστε Ναι στην Ευρώπη». Ο κ. Ο΄ Χάρα με τη σειρά του παραχωρεί πλήθος ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών συνεντεύξεων, ενώ η Ιntel, που απασχολεί προσωπικό 4.000 ατόμων στην Ιρλανδία, θα ξοδέψει 200.000 ευρώ σε διαφημίσεις και αφίσες που θα προτρέπουν τους Ιρλανδούς να υπερψηφίσουν τη Συνθήκη.

Η χαμηλή φορολογία των επιχειρήσεων προσείλκυσε πλήθος πολυεθνικών επιχειρήσεων στην Ιρλανδία, ενώ από τη στιγμή της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το 1973, η χώρα γνώρισε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και κατέστη μία από τις πλουσιότερες της Ευρώπης. Ο δείκτης της ανεργίας πέρυσι, όταν απερρίφθη η Συνθήκη της Λισαβόνας, κυμαινόταν στο 5,9%, ενώ αυτόν τον χρόνο διπλασιάστηκε, ξεπερνώντας το 12%. Παράλληλα οι τιμές των ακινήτων σημείωσαν σημαντική πτώση, μία μεγάλη τράπεζα εθνικοποιήθηκε και η κυβέρνηση σκοπεύει να δαπανήσει περί τα 90 δισ. ευρώ προκειμένου να αγοράσει τα «τοξικά δάνεια» άλλων. Οπως εξήγησε ο Μάικλ Μαρς, πολιτικός επιστήμονας στο Κολέγιο Τρίνιτι στο Δουβλίνο, την περίοδο του πρώτου δημοψηφίσματος οι Ιρλανδοί έλεγαν: «Είμαστε καλά. Είμαστε η πιο πλούσια μικρή χώρα στην Ευρώπη». «Σήμερα», σημειώνει ο καθηγητής, «η Ιρλανδία έχει έρθει αντιμέτωπη με τη χειρότερη ύφεση στον ανεπτυγμένο κόσμο. Οι Ιρλανδοί θα ήταν πολύ γενναίοι για να ψηφίσουν “Οχι” τώρα».

Μια δεύτερη αρνητική έκβαση του δημοψηφίσματος θα σημάνει είτε το άδοξο τέλος της Συνθήκης- που για να τεθεί σε ισχύ χρειάζεται την επικύρωση και των 27 κρατών-μελών της Ενωσης- είτε την απομόνωση της Ιρλανδίας. Ωστόσο η Γερμανία και η Γαλλία έχουν τονίσει ότι δεν θα προχωρήσουν σε περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ χωρίς τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Ολα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα της Ιρλανδίας, εκτός από το Σιν Φέιντην πολιτική πτέρυγα του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού-, τάσσονται υπέρ της επικύρωσης της Συνθήκης, αλλά δείχνουν αδύναμα να πείσουν τους ιρλανδούς ψηφοφόρους για την ανάγκη υιοθέτησής της. Το να αλλάξει η γνώμη όσων πέρυσι καταψήφισαν τη Συνθήκη δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να κατευνάσει τις ανησυχίες που δημιουργεί στους ψηφοφόρους η ενδεχόμενη επικύρωσή της. Ο Ντικ Ρος, ο ιρλανδός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, δήλωσε προσφάτως ότι η Συνθήκη της Λισαβόνας θα επικυρωθεί με ποσοστό που θα ξεπεράσει το 55% στο δημοψήφισμα του επόμενου μήνα. «Είναι δύσκολο, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι αυτή τη φορά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα είναι “Ναι” και με ποσοστό που θα ξεπερνά το 55%» σημείωσε. Και προσέθεσε: «Δεν χρειάζεται να είσαι ο Αϊνστάιν για να καταλάβεις ότι αν δημιουργηθεί μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων οι μικρές και οι μεσαίες χώρες, όπως η Ιρλανδία, θα υποστούν τις μεγαλύτερες ζημιές».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk