ΗΠΑ

Μετά την Υγεία η Οικονομία

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ, ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ Μεταξύ δύο σημαντικών ομιλιών, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διαμορφώνει την ατζέντα του για το επόμενο διάστημα, στην προσπάθεια να διατηρήσει τα υψηλά ποσοστά αποδοχής τα οποία έχουν πάντως αρχίσει να μειώνονται. Αύριο (Δευτέρα) αναμένεται να μιλήσει στη Νέα Υόρκη, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την κατάρρευση της τράπεζας Lehman Βrothers, που πυροδότησε την οικονομική κρίση. Στην ομιλία του θα τονίσει την ανάγκη να ψηφιστούν από το Κογκρέσο οι μεταρρυθμίσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα που έχει προτείνει, ώστε να μην κινδυνεύει από κάθε είδους παρεμβάσεις.

Μετά την Υγεία η Οικονομία | tovima.gr

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ, ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ Μεταξύ δύο σημαντικών ομιλιών, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διαμορφώνει την ατζέντα του για το επόμενο διάστημα, στην προσπάθεια να διατηρήσει τα υψηλά ποσοστά αποδοχής τα οποία έχουν πάντως αρχίσει να μειώνονται. Αύριο (Δευτέρα) αναμένεται να μιλήσει στη Νέα Υόρκη, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την κατάρρευση της τράπεζας Lehman Βrothers, που πυροδότησε την οικονομική κρίση. Στην ομιλία του θα τονίσει την ανάγκη να ψηφιστούν από το Κογκρέσο οι μεταρρυθμίσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα που έχει προτείνει, ώστε να μην κινδυνεύει από κάθε είδους παρεμβάσεις. Η σχετική διαδικασία κωλυσιεργεί στο Κογκρέσο, αλλά ο Λευκός Οίκος υπολογίζει ότι θα έχουν θετικά αποτελέσματα ως το τέλος του έτους.

Η ομιλία αυτή του αμερικανού προέδρου έρχεται λίγες ημέρες μετά την εμφάνισή του ενώπιον κοινής συνεδρίασης της Βουλής και της Γερουσίας, στην οποία παρουσίασε τις προτάσεις του για τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας. Ο πρόεδρος Ομπάμα ανέφερε ότι στόχος του είναι να βελτιώσει την περίθαλψη για όσους τυχερούς ήδη απολαμβάνουν ένα σχετικό πρόγραμμα και παράλληλα να διευρύνει την κάλυψη σε όσους είναι απροστάτευτοι και υπολογίζονται σε 46 εκατομμύρια. Αλλα 25 εκατομμύρια δεν είναι επαρκώς ασφαλισμένοι. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η μοναδική αναπτυγμένη χώρα στον κόσμο που δεν διαθέτει ένα καθολικό σύστημα υγείας. Οι πρώτες αντιδράσεις στην ομιλία Ομπάμα ήταν μάλλον ενθαρρυντικές για το σχέδιό του, τόσο από πλευράς δημοσκοπήσεων όσο και σχολίων από τον Τύπο.

Χαρακτηριστικό ήταν το σχόλιο της «Washington Ρost», που έγραψε ότι ο Ομπάμα μπορεί να μην παρουσίασε το τέλειο σχέδιο, αλλά έκανε κάτι πιο εντυπωσιακό: έφερε ένα σχέδιο που έχει πολλές πιθανότητες να περάσει. Ο αμερικανός πρόεδρος φιλοδοξεί να ολοκληρώσει την ψήφιση των μεταρρυθμίσεών του ως το τέλος του χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι από εδώ και πέρα θα γίνουν πολλές παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, όπως συμβαίνει συνήθως σε όλες τις μεγάλες αλλαγές.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk