? Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα ποσοστά των Χριστιανοδημoκρατών πέφτουν αλλά η γερμανίδα καγκελάριος παραμένει δημοφιλής

Η Ανγκελα κερδίζει για τη Μέρκελ

Δεν υπάρχει όνομα, μόνο το χαμογελαστό, καλοκάγαθο πρόσωπο της Ανγκελα Μέρκελ. Με τον αέρα μιας γεμάτης αυτοπεποίθηση ηγέτιδος κοιτάζει καλοσυνάτα από τις τεράστιες αφίσες που έχουν γεμίσει το Βερολίνο. Τα συνθήματα που συνοδεύουν τις κολακευτικές εικόνες της πρώτης γυναίκας καγκελαρίου της Γερμανίας θυμίζουν μια εποχή όπου οι πολιτικοί ηγέτες στηρίζονταν στην προσωπικότητά τους για να παραμείνουν στην εξουσία. «Εχουμε τη δύναμη» επιμένει μια αφίσα. «Μια νέα αλληλεγγύη» υπόσχεται μια άλλη.

Δεν υπάρχει όνομα, μόνο το χαμογελαστό, καλοκάγαθο πρόσωπο της Ανγκελα Μέρκελ. Με τον αέρα μιας γεμάτης αυτοπεποίθηση ηγέτιδος κοιτάζει καλοσυνάτα από τις τεράστιες αφίσες που έχουν γεμίσει το Βερολίνο. Τα συνθήματα που συνοδεύουν τις κολακευτικές εικόνες της πρώτης γυναίκας καγκελαρίου της Γερμανίας θυμίζουν μια εποχή όπου οι πολιτικοί ηγέτες στηρίζονταν στην προσωπικότητά τους για να παραμείνουν στην εξουσία. «Εχουμε τη δύναμη» επιμένει μια αφίσα. «Μια νέα αλληλεγγύη» υπόσχεται μια άλλη. Εμφανώς αποστερημένο από πολιτικές συγκέντρωσης ψήφων και δύο εβδομάδες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της κυρίας Μέρκελ ανέπτυξε ταχύτητα, εξαπολύοντας μια προεκλογική εκστρατεία βασισμένη εξ ολοκλήρου στο καλύτερο και ενδεχομένως στο μοναδικό προσόν τους: την ίδια την κυρία Μέρκελ.

Η γερμανική τηλεόραση προβάλλει πολιτικές διαφημίσεις με λεπτομέρειες από τη ζωή της 54χρονης κυρίας Μέρκελ, η οποία από ταπεινή κόρη προτεστάντη πάστορα στην κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία έγινε μία από τις πλέον δημοφιλείς καγκελαρίους της χώρας της. Η κομματική πολιτική παραμένει σκοπίμως κενή. Οι Χριστιανοδημοκράτες ελπίζουν ότι η αποκαλούμενη «καγκελάριος-μπόνους» θα τους οδηγήσει σε μια συντριπτική νίκη στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Οι περισσότεροι γερμανοί πολιτικοί παρατηρητές συμφωνούν ότι το κόμμα δεν έχει άλλη επιλογή παρά να κρύβεται πίσω από την κυρία Μέρκελ, η οποία ξεπερνά κατά πολύ σε δημοτικότητα τους υπόλοιπους συντηρητικούς πολιτικούς. Επιπλέον οι αφίσες που χρησιμοποίησε το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα και απεικόνιζαν τους συντηρητικούς υπουργούς της κυρίας Μέρκελ αφαιρέθηκαν και αντικαταστήθηκαν από αφίσες μόνο με την ίδια. Αμέτρητες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι σε ποσοστό περίπου 57% οι Γερμανοί θα ψήφιζαν την κυρία Μέρκελ αν μπορούσαν να την εκλέξουν απευθείας. Η δημοτικότητά της πηγάζει από ένα ταπεινό και αξιόπιστο είδος πολιτικής- από την εντύπωση ότι είναι τα «ασφαλή χέρια» που έβγαλαν τη Γερμανία από τη χειρότερη οικονομική κρίση.

Οι κατηγορίες ότι η Ανγκελα Μέρκελ είναι μια άχαρη, ανιαρή Ανατολικογερμανίδα που δεν μπορεί να εκφωνήσει έναν αξιοπρεπή λόγο έχουν εξανεμιστεί. Το χειρότερο που μπορεί να ειπωθεί για εκείνη είναι ότι έχει δημιουργήσει την εικόνα μιας απόμακρης, σοβαρής κυρίας, που πάντα «γνωρίζει καλύτερα». Εχει πείσει ακόμη και τους επικριτές της. «Η Ανγκελα Μέρκελ θα χάσει τις εκλογές μόνο αν την πιάσουν να κλέβει σουπερμάρκετ» έγραψε η αριστερή εφημερίδα «Die Τageszeitung». Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με το κόμμα της, καθώς η δημοτικότητα των Χριστιανοδημοκρατών έχει αρχίσει να φθίνει. Πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι οι συντηρητικοί θα αποσπάσουν μόλις το 34% των ψήφων στις ομοσπονδιακές εκλογές στις 27 Σεπτεμβρίου. Αυτή η πτώση, που αγγίζει το ποσοστό του 2%, μπορεί να καταστρέψει τα σχέδια των Χριστιανοδημοκρατών να εγκαταλείψουν την παρούσα μεγάλη συμμαχία με τους Σοσιαλδημοκράτες συνάπτοντας μια νέα με το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών. Αντιθέτως, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να ευνοούν τον υπουργό Εξωτερικών και αντίπαλο της κυρίας Μέρκελ, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, και τους Σοσιαλδημοκράτες, των οποίων η δημοτικότητα- παρ΄ ότι βρίσκεται ακόμη πολύ πίσω από εκείνη των Χριστιανοδημοκρατών- ανέβηκε κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, αγγίζοντας το 26%. Αν αυτή η τάση επιμείνει, η κυρία Μέρκελ θα υποχρεωθεί να συνεχίσει τη βραδυκίνητη μεγάλη συμμαχία μετά τις εκλογές. Η πτώση της δημοτικότητας των συντηρητικών συνέπεσε με τις εκλογικές απώλειες που υπέστησαν στις περιφερειακές εκλογές στα κρατίδια του Ζάαρλαντ και της Θουριγγίας, όπου έχασαν την απόλυτη πλειοψηφία τους. Τεράστια εκλογικά κέρδη απεκόμισε το Αριστερό Κόμμα, διάδοχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ανατολικής Γερμανίας. ΟιΧριστιανοδημοκράτες θα ήθελαν να αποφύγουν μια επανάληψη της ψηφοφορίας του 2005, όταν η κυρία Μέρκελ- διακηρύσσοντας την πρόθεσή της να επιβάλει νέους φόρους και να εφαρμόσει οικονομικές μεταρρυθμίσειςπαραλίγο να χάσει τις εκλογές, τρομάζοντας τους εν δυνάμει συντηρητικούς ψηφοφόρους. Αυτή τη φορά η κυρία Μέρκελ διατηρεί πιο χαμηλούς τόνους όσον αφορά την πολιτική. Αντιθέτως, η ίδια και το κόμμα της αποφάσισαν να εστιάσουν στην «Ανγκελα» με την ελπίδα ότι ακόμη και στις εκλογές «η κυρία γνωρίζει καλύτερα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk