Εξανεμίζονται οι ελπίδες του Μπαράκ Ομπάμα να πείσει την Τεχεράνη να εγκαταλείψει τις ατομικές φιλοδοξίες της

Αδιέξοδο για τα πυρηνικά του Ιράν

Oι ελπίδες του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να πείσει το Ιράν να εγκαταλείψει τις πυρηνικές φιλοδοξίες του εξανεμίζονται, με αξιωματούχο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να παραδέχεται ότι έχει φθάσει σε αδιέξοδο με την Τεχεράνη και τον πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ να δηλώνει ότι η συζήτηση για τα πυρηνικά έχει τελειώσει. Η ένδειξη απείθειας από την πλευρά του ιρανού προέδρου συνέπεσε με τη συγκέντρωση του συμβουλίου της ΙΑΕΑ στη Βιέννη προκειμένου να συζητηθεί η αδυναμία της Τεχεράνης να δώσει απαντήσεις για την πιθανολογούμενη στρατιωτική διάσταση του πυρηνικού της προγράμματος.

Oι ελπίδες του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να πείσει το Ιράν να εγκαταλείψει τις πυρηνικές φιλοδοξίες του εξανεμίζονται, με αξιωματούχο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να παραδέχεται ότι έχει φθάσει σε αδιέξοδο με την Τεχεράνη και τον πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ να δηλώνει ότι η συζήτηση για τα πυρηνικά έχει τελειώσει. Η ένδειξη απείθειας από την πλευρά του ιρανού προέδρου συνέπεσε με τη συγκέντρωση του συμβουλίου της ΙΑΕΑ στη Βιέννη προκειμένου να συζητηθεί η αδυναμία της Τεχεράνης να δώσει απαντήσεις για την πιθανολογούμενη στρατιωτική διάσταση του πυρηνικού της προγράμματος. Ο ιρανός ηγέτης υποσχέθηκε να προχωρήσει με τον εμπλουτισμό ουρανίου, παρά το γεγονός ότι πλησιάζει το τέλος της προθεσμίας του κ. Ομπάμα για επανάληψη των διαπραγματεύσεων με το Ιράν. «Από την πλευρά μας, το ζήτημα με τα πυρηνικά του Ιράν έχει τελειώσει» δήλωσε ο κ. Αχμαντινετζάντ κατά τη διάρκεια της πρώτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε αφότου ορκίστηκε για δεύτερη φορά πρόεδρος του Ιράν. Τα σχόλιά του έλαβαν χώρα λίγες ημέρες αφότου το ιρανικό κοινοβούλιο επεκύρωσε όλες τις επιλογές- με εξαίρεση τρεις- του κ. Αχμαντινετζάντ για το υπουργικό συμβούλιο. Αν και η εξωτερική και η πυρηνική πολιτική τεχνικά βρίσκονται εκτός της δικαιοδοσίας του προέδρου, η υποστήριξη που απολαμβάνει ο κ. Αχμαντινετζάντ από τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ σημαίνει ότι οι αποφάσεις του λαμβάνονται με τη συναίνεση των υψηλότερων κλιμακίων της ιρανικής πολιτικής.

Η στάση του κ. Αχμαντινετζάντ προλειαίνει το έδαφος για μια μάχη μεταξύ των δυτικών δυνάμεων από τη μία και της Κίνας και της Ρωσίας από την άλλη, σχετικά με τις κυρώσεις που θα πρέπει να επιβληθούν στη χώρα με στόχο τον ιρανικό ενεργειακό τομέα. Η Κίνα και η Ρωσία διστάζουν να θέσουν σε κίνδυνο τις εμπορικές σχέσεις τους με το Ιράν και όλα δείχνουν ότι η Δύση θα πρέπει να ενεργήσει μόνη της. Προσφάτως η Βενεζουέλα ανακοίνωσε τη συμφωνία εξαγωγής 20.000 βαρελιών πετρελαίου προς το Ιράν καθημερινά, υπογραμμίζοντας τη δυσκολία της απομόνωσης της Τεχεράνης χωρίς ευρεία διεθνή συναίνεση.

Στη Βιέννη ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, ο οποίος ελπίζει ακόμη στην επανέναρξη των συνομιλιών, προέτρεψε το Ιράν να δεχθεί την προσφορά των Ηνωμένων Πολιτειών. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι δεν σημειώνεται καμία πρόοδος με την Τεχεράνη, παρά την παλαιότερη απόφαση της ιρανικής κυβέρνησης να επιτρέψει μεγαλύτερη πρόσβαση επιθεωρητών στις εγκαταστάσεις της χώρας.

Το Ιράν συνέχισε να εμπλουτίζει ουράνιο- το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πυρηνικό καύσιμο και έπειτα από περαιτέρω εμπλουτισμό να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή πυρηνικών πολεμικών κεφαλών- και δεν προσφέρει ικανοποιητικές απαντήσεις σχετικά με τη στρατιωτική διάσταση του πυρηνικού του προγράμματος. «Το Ιράν δεν διέκοψε τον εμπλουτισμό ουρανίου ή τις δραστηριότητες σε αντιδραστήρες βαρέος ύδατος, όπως απαιτείται από το Συμβούλιο Ασφαλείας, ούτε έχει θέσει σε ισχύ το Συμπληρωματικό Πρωτόκολλο» δήλωσε ο κ. Ελ Μπαραντέι. Αυτό θα επέτρεπε αιφνιδιαστικές και πιο αποτελεσματικές επιθεωρήσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του. «Είναι απαραίτητο το Ιράν να συνεργαστεί με την υπηρεσία, να διευκρινίσει και να αποκαλύψει όλα τα εκκρεμή ζητήματα. Το Ιράν οφείλει να απαντήσει ξεκάθαρα στα ερωτήματα που θέτει η υπηρεσία προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο στρατιωτικής διάστασης στο πυρηνικό του πρόγραμμα».

Ο Μοχάμεντ Σαέεντι, αντιπρόεδρος του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, υποστήριξε ότι η χώρα του παρείχε στην ΙΑΕΑ όλες τις πληροφορίες που χρειαζόταν. «Από την πλευρά μας, πιστεύουμε ότι η υπηρεσία πρέπει να κλείσει αυτό το θέμα» δήλωσε. Το Ιράν επιμένει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι ειρηνικό, ωστόσο η διεθνής κοινότητα πιστεύει ότι σκοπός της Τεχεράνης είναι η κατασκευή πυρηνικής βόμβας. Το Ισραήλ έχει απειλήσει με ανάληψη στρατιωτικής δράσης προκειμένου να εμποδίσει το Ιράν να καταστεί η δεύτερη πυρηνική δύναμη στη Μέση Ανατολή. Το Ισραήλ διατηρεί το δικό του μυστικό πυρηνικό αποτρεπτικό πρόγραμμα.

© Τhe Τimes, 2009

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk