Παρά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπισε, η Εθνική βόλεϊ των «ανέργων» και παροπλισμένων παικτών άγγιξε τη διάκριση στη Σμύρνη

Η ανολοκλήρωτη ελληνική υπέρβαση στονευρωπαϊκό φιλέ

ΚΑΘΕ θαύμα κρατάει τρεις ημέρες. Τόσο ακριβώς κράτησε και «το θαύμα της Σμύρνης», όπως τιτλοφορήθηκε η απρόσμενη πορεία της Εθνικής βόλεϊ ανδρών στην πρώτη φάση του 26ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Μια ομάδα που θαλασσοδέρνονταν στα πελάγη της αναξιοπιστίας τα τελευταία χρόνια και πέρασε από «σαράντα κύματα» μέχρι να… πλεύσει στα παράλια της Μικρασίας έφθασε να διεκδικεί πρόκριση στα ημιτελικά της διοργάνωσης και, το σημαντικότερο, να κοιτάξει στα μάτια τις κορυφαίες του ευρωπαϊκού φιλέ. Τελικά δεν τα κατάφερε, έμεινε στην 8η θέση, αλλά κατάφερε να βάλει το θέμα της εθνικής ομάδας στην ατζέντα του ελληνικού βόλεϊ και να δημιουργήσει την αίσθηση ότι το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα μπορεί να ξεφύγει από τη μιζέρια και να ξαναβρεθεί στα παγκόσμια σαλόνια.

ΚΑΘΕ θαύμα κρατάει τρεις ημέρες. Τόσο ακριβώς κράτησε και «το θαύμα της Σμύρνης», όπως τιτλοφορήθηκε η απρόσμενη πορεία της Εθνικής βόλεϊ ανδρών στην πρώτη φάση του 26ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Μια ομάδα
που θαλασσοδέρνονταν στα πελάγη της αναξιοπιστίας τα τελευταία χρόνια και πέρασε από «σαράντα κύματα» μέχρι να… πλεύσει στα παράλια της Μικρασίας έφθασε να διεκδικεί πρόκριση στα ημιτελικά της διοργάνωσης και, το σημαντικότερο, να κοιτάξει στα μάτια τις κορυφαίες του ευρωπαϊκού φιλέ.
Τελικά δεν τα κατάφερε, έμεινε στην 8η θέση, αλλά κατάφερε να βάλει το θέμα της εθνικής ομάδας στην ατζέντα του ελληνικού βόλεϊ και να δημιουργήσει την αίσθηση ότι το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα μπορεί να ξεφύγει από τη μιζέρια και να ξαναβρεθεί στα παγκόσμια σαλόνια.

Oλα ξεκίνησαν ονειρικά με μια εκκωφαντική νίκη επί της απερχόμενης πρωταθλήτριας Ευρώπης Ισπανίας με 3-0 σετ, ακολούθησε η δύσκολη αλλά πολύτιμη επικράτηση με 3-2 επί της αξιόμαχης Σλοβακίας για να ολοκληρωθεί το πρόωρο «αριστούργημα» της ελληνικής ομάδας με την απαραίτητη νίκη με 3-1 επί της αδύναμης Σλοβενίας.

Με την ανέλπιστα αλάνθαστη διαδρομή της στο πρώτο σκέλος των αγώνων η ομάδα του πρωτόβγαλτου στο ευρωπαϊκό κουρμπέτι κ. Δημήτρη Καζάζη δημιούργησε υψηλές προσδοκίες στον χώρο του βόλεϊ στην τροπαιοθήκη του οποίου παραμένει μοναχικό το (χάλκινο) μετάλλιο από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Γάνδης του 1987.

Αλλωστε εκτός από τις εμφανίσεις στην πρώτη φάση η Εθνική ανδρών μετέφερε στον όμιλό της και μια προίκα τεσσάρων βαθμών που της έδιναν προβάδισμα και βαθμολογικές ελπίδες για το όνειρο της πρόκρισης στην τετράδα, μόλις για δεύτερη φορά στην Ιστορία της και 22 χρόνια μετά το χάλκινο μετάλλιο της Γάνδης.

Οι ελπίδες όμως δεν δικαιώθηκαν, η ελληνική ομάδα λύγισε κάτω από το βάρος της ποιότητας των αντιπάλων της στη δεύτερη φάση του 26ου Ευρωβόλεϊ και γνωρίζοντας τρεις ήττες (διαδοχικά) από Γερμανία με 3-1, Γαλλία με 3-1 και Πολωνία με 3-0, περιορίστηκε στην κατάληψη της 8ης θέσης, η οποία όμως αποτελεί μία από τις καλύτερες της ιστορίας της, αφού στην 61χρονη διαδρομή του θεσμού μόλις τέσσερις φορές είχε τερματίσει πιο ψηλά.

Από σαράντα κύματα
Αν και η 8η θέση δεν ακούγεται, γενικώς, σαν κάτι ιδιαίτερο ούτε καν σαν διάκριση για τη συγκεκριμένη ομάδα και για τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ισοδυναμεί, σχεδόν, με υπέρβαση. Πριν από την έναρξη των αγώνων η συμμετοχή της Εθνικής βόλεϊ έμοιαζε να γίνεται «για να βγει η υποχρέωση». Η ομάδα είχε περάσει από σαράντα κύματα με αποκορύφωμα την παραίτηση του πρώτου προπονητή της κ. Κώστα Αρσενιάδη, ο οποίος εγκατέλειψε το καράβι, στα μέσα Ιουλίου, ενάμιση μήνα πριν από την έναρξη των αγώνων, ενώ λίγο πριν είχε συμφωνήσει να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ.

Οι δύσκολες συνθήκες προετοιμασίας- το περίφημο «σπίτι του βόλεϊ» όπου προπονήθηκε η Εθνική δεν είχε ούτε αιρ κοντίσιον-, η έλλειψη δυνατών φιλικών παιχνιδιών, οι τραυματισμοί παικτών δεν προϊδέαζαν τίποτα θετικό για μια ομάδα που ούτως ή άλλως είχε κατρακυλήσει στα σκαλοπάτια της παγκόσμιας κατάταξης. Αλλωστε στο προηγούμενο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ξεκινώντας από καλύτερη αφετηρία είχε καταλάβει τη 13η θέση, αποκλειόμενη από την πρώτη φάση των αγώνων.

Ταυτόχρονα αρκετοί παίκτες της δεν βρίσκονταν αντικειμενικά στην καλύτερη κατάσταση της καριέρας τους. Παίκτες άνεργοι όπως οι Θόδωρος Μπάεφ και Βασίλης Κουρνέτας , «παγκίτες» στους συλλόγους τους όπως οι Νίκος Ρουμελιώτης , Ηλίας Λάππας και Θεόκλητος Καρυπίδης ή παροπλισμένοι από την εθνική ομάδα όπως ο Κώστας Χριστοφιδέλης καλούνταν να σηκώσουν ένα βάρος που έμοιαζε δυσβάστακτο. Πολύ περισσότερο που πολλοί από αυτούς έχουν πια τριανταρήσει, καθιστώντας την Εθνική Ελλάδας μια από τις πιο γερασμένες ομάδες του Ευρωβόλεϊ. Μοναδική εξαίρεση στη γενιά των τριαντάρηδων ο εκπληκτικός 20χρονος Δημήτρης Τζούριτς, γιος του σέρβου παλιού παίκτη της Ορεστιάδας Μίλαν Τζούριτς.

Ο καλός τιμονιέρης Δ. Καζάζης
Στο φως αυτών των αντικειμενικών δεδομένων η πορεία της Εθνικής βόλεϊ ιδιαίτερα στην πρώτη φάση των αγώνων ισοδυναμεί με ανατροπή των «νόμων» του αθλητισμού και άφησε ενεούς τους ειδικούς του αθλήματος που είχαν σχεδόν ξεγράψει το ελληνικό συγκρότημα. Η εξήγηση για την… ανεξήγητα καλή παρουσία της Ελλάδας στη Σμύρνη ίσως βρίσκεται στον χαρακτήρα που επέδειξε η ομάδα, στη μαχητικότητά της και στην άρνησή της να παραδοθεί ακόμη και όταν όλα έμοιαζαν χαμένα στη διάρκεια των αγώνων.

Επιπλέον ο άπειρος κ. Δ. Καζάζης αποδείχτηκε καλός τιμονιέρης, κρατώντας ενωμένη την ομάδα και κερδίζοντας την εκτίμηση των παικτών της, που δεν είναι και οι πιο εύκολοι χαρακτήρες. Επιδεικνύοντας μάλιστα μια απίστευτη ηρεμία και ψυχραιμία στη διάρκεια των παιχνιδιών κατάφερνε να παίρνει το 100% των παικτών.

Παρά τα κέρδη που αποκόμισε από το Ευρωβόλεϊ η επόμενη ημέρα για την εθνική ομάδα δεν είναι ανέφελη, αρχής γενομένης από το κενό στην προπονητική ηγεσία αφού η συνεργασία του κ. Καζάζη ολοκληρώνεται με το τέλος των αγώνων. Ο ίδιος δείχνει διατεθειμένος να συνεχίσει ρίχνοντας το «καυτό» μπαλάκι στην ομοσπονδία, που μέχρι στιγμής επιλέγει τις οικονομικές λύσεις των παρτ τάιμ προπονητών και όχι μια μακρόχρονησυνεργασία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αθλητισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk