Ανακατατάξεις στον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος μετά τις αλλεπάλληλες δολοφονίες και την εξάρθρωση της συμμορίας Βλαστού

Αλλαξαν τα αφεντικά της νύχτας

ΑΛΛΑΓΗ φρουράς στην αθηναϊκή μαφία της νύχτας. Η εξάρθρωση της λεγόμενης «συμμορίας των 16», την οποία καθοδηγούσαν σύμφωνα με τη δικογραφία από τη φυλακή οι βαρυποινίτες Παναγιώτης Βλαστός, Γιάννης Σκαφτούρος και Κώστας Ναστούλης, άφησε κενό τον χώρο, τον οποίο ανέλαβαν τις τελευταίες εβδομάδες να καλύψουν νέες συμμορίες. Μαρτυρίες, στοιχεία και πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει η ΕΛ.ΑΣ. επιβεβαιώνουν ότι το «κράτος» της νύχτας έχει περάσει στα χέρια ομάδας νονών, που απειλούν καταστηματάρχες στην παραλιακή ζώνη, στη λεωφόρο Συγγρού και σε άλλες περιοχές της πρωτεύουσας. Τα μέλη της συμμορίας αυτοσυστήνονται ως διάδοχοι του κυρίου Παναγιώτη, του θείου Τζο και της υπόλοιπης παρέας, των δραστών δηλαδή που έχουν προφυλακιστεί για την υπόθεση απαγωγής του εφοπλιστή κ. Π. Παναγόπουλου, αλλά και μερικών ακόμη κακοποιών, οι οποίοι έπεσαν θύματα δολοφονικών ενεργειών τους τελευταίους μήνες.Και είναι μόνον η αρχή για τη «μεγάλη επάνοδο των κακοποιών έπειτα από μια περίοδο σιωπής, αναμονής, αλλά και σημαντικών ανακατατάξεων στον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος που προέκυψαν από τις αλλεπάλληλες δολοφονίες, αλλά και από την εξάρθρωση της συμμορίας Βλαστού», λένε οι αστυνομικοί. Η αλλαγή στον χάρτη της ελληνικής μαφίας, όπως εκτιμούν, θα ολοκληρωθεί μετά τη λειτουργία των φυλακών «υψίστης ασφαλείας» στα Γρεβενά, όπου αναμένεται να μεταφερθούν κρατούμενοι οι οποίοι σήμερα κινούν τα νήματα μέσα από τα σωφρονιστικά καταστήματα στα οποία κρατούνται.

ΑΛΛΑΓΗ φρουράς στην αθηναϊκή μαφία της νύχτας. Η εξάρθρωση της λεγόμενης «συμμορίας των 16», την οποία καθοδηγούσαν σύμφωνα με τη δικογραφία από τη φυλακή οι βαρυποινίτες Παναγιώτης Βλαστός, Γιάννης Σκαφτούρος και Κώστας Ναστούλης, άφησε κενό τον χώρο, τον οποίο ανέλαβαν τις τελευταίες εβδομάδες να καλύψουν
νέες συμμορίες. Μαρτυρίες, στοιχεία και πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει η ΕΛ.ΑΣ. επιβεβαιώνουν ότι το «κράτος» της νύχτας έχει περάσει στα χέρια ομάδας νονών, που απειλούν καταστηματάρχες στην παραλιακή ζώνη, στη λεωφόρο Συγγρού και σε άλλες περιοχές της πρωτεύουσας. Τα μέλη της συμμορίας αυτοσυστήνονται ως διάδοχοι του κυρίου Παναγιώτη, του θείου Τζο και της υπόλοιπης παρέας,
των δραστών δηλαδή που έχουν προφυλακιστεί για την υπόθεση απαγωγής του εφοπλιστή κ. Π. Παναγόπουλου, αλλά και μερικών ακόμη κακοποιών, οι οποίοι έπεσαν θύματα δολοφονικών ενεργειών τους τελευταίους μήνες.Και είναι μόνον η αρχή για τη «μεγάλη επάνοδο των κακοποιών έπειτα από μια περίοδο σιωπής, αναμονής, αλλά και σημαντικών ανακατατάξεων στον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος που
προέκυψαν από τις αλλεπάλληλες δολοφονίες, αλλά και από την εξάρθρωση της συμμορίας Βλαστού», λένε οι αστυνομικοί. Η αλλαγή στον χάρτη της ελληνικής μαφίας, όπως εκτιμούν, θα ολοκληρωθεί μετά τη λειτουργία των φυλακών «υψίστης ασφαλείας» στα Γρεβενά, όπου αναμένεται να μεταφερθούν κρατούμενοι οι οποίοι σήμερα κινούν τα νήματα μέσα από τα σωφρονιστικά καταστήματα στα οποία κρατούνται.
Το κατώφλι πολλών νυκτερινών κέντρων, όπως εξ ιδίας… εμπειρίας ανέφεραν επιχειρηματίες, πέρασε το τελευταίο δεκαήμερο ομάδα ποινικών, η οποία φιλοδοξεί να στήσει τα νέα «φέουδα» προστασίας στην Αττική. Πρόκειται για ποινικούς ηλικίας 35 ως 40 ετών, οι οποίοι ξεκίνησαν από απλά μέλη συμμοριών στον Πειραιά, στην περιοχή του Κολωνακίου και στην παραλιακή ζώνη και τώρα επιδιώκουν να πάρουν τα σκήπτρα στον κόσμο της νύκτας, ύστερα από τις τελευταίες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις. Ανάμεσα μάλιστα στους επισκέπτες των νυκτερινών κέντρων είναι και ποινικός, ο οποίος είναι κρατούμενος σε φυλακή της περιφέρειας της χώρας και βρισκόταν έξω με ολιγοήμερη άδεια. Επέστρεψε στη φυλακή κανονικά μόλις έληξε η άδειά του, έχοντας εξασφαλίσει ένα… σταθερό εισόδημα από τα μαγαζιά που επισκέφθηκε.

«Ανέλαβαν να μας… προσέχουν»
Επιχειρηματίας που δέχθηκε την επίσκεψη των νέων αφεντικών της νύκτας περιγράφει: «Μου υπενθύμισαν τη δολοφονία, τον περασμένο Ιούνιο, ενός άλλου κακοποιού και μου είπαν ότι αυτοί αναλαμβάνουν τώρα να μας… προσέχουν. Δεν προχώρησαν σε ανοικτές απειλές, όπως συνέβαινε άλλες φορές. Φαίνεται ότι προς το παρόν αποφεύγουν τις προκλήσεις. Δεν προχωρούν σε προειδοποιητικές βομβιστικές επιθέσεις, όπως γινόταν παλαιότερα. Το μήνυμα αυτή τη φορά είναι διακριτικό, αλλά σαφές. Η προστασία μας, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό, βρίσκεται στα χέρια τους»…

«Υστερα από δέκα δολοφονίες ανθρώπων της νύκτας τους τελευταίους μήνες και κυρίως ύστερα από την εξάρθρωση της ομάδας Βλαστού και του νέου συνδικάτου του εγκλήματος, όσοι κακοποιοί γλίτωσαν από τον πόλεμο της νύκτας ή δεν συνελήφθησαν σίγησαν, περιμένοντας να περάσει η καταιγίδα», αναφέρουν ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. Κάποιοι φαίνεται να φοβήθηκαν μήπως πιαστούν στα δίχτυα που είχε απλώσει η ΕΛ.ΑΣ. για την εξάρθρωση της συμμορίας Βλαστού και τις αποκαλύψεις που ακολούθησαν· όλοι γνώριζαν ότι κινδυνεύουν να… ακουστούν από το σύστημα υποκλοπών της ΕΥΠ. «Ηταν η μεταβατική περίοδος της ελληνικής μαφίας», λένε οι αστυνομικοί, «και ήταν περίοδος σιωπής και προετοιμασίας».

Το τέλος της σιωπής
Οσοι έμειναν αλώβητοι από τη θύελλα, όσοι επιβίωσαν από τον διπλό πόλεμο της νύκτας, ξαναβγαίνουν τώρα στην παρανομία. Το τέλος της σιωπής της ελληνικής μαφίας σηματοδοτήθηκε, σύμφωνα με την Αστυνομία, και επίσημα την περασμένη Πέμπτη. Εκείνη την ημέρα συνελήφθησαν στην Κηφισιά ένας 29χρονος φροντιστής αλόγων και ένας 31χρονος ιδιοκτήτης μεταφορικής εταιρείας, ο οποίος είχε υπηρετήσει παλαιότερα και στις ειδικές δυνάμεις. Στην κατοχή τους βρέθηκαν καραμπίνες, εκρηκτικές ύλες, πλακέτες, φορητοί ασύρματοι και άλλα υλικά. Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., οι δύο συλληφθέντες φαίνεται να είχαν στρατολογηθεί από νονό της νύκτας και βρίσκονταν, πιθανότατα, σε φάση προετοιμασίας για τη διεκπεραίωση κάποιας εγκληματικής ενέργειας με άγνωστο στόχο.

Οταν οι νονοί βγήκαν «βόλτα» στην παραλιακή
Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑέχει δει την ίδια ιστορία και στο παρελθόν και, όπως λένε οι αξιωματικοί, περίμεναν σύντομα την επανάληψή της. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 έχει αναφερθεί συγκέντρωση νονών της νύκτας, στην οποία μοίρασαν επί χάρτου τις ζώνες επιρροής τους στη νυκτερινή Αθήνα και στις γύρω περιοχές. Την περίοδο 1991- 1992, ύστερα από τις δολοφονίες των ποινικών Κ. Δεληκάρη , Δ. Μανιαβού, Θ. Καλλιμώρου και τη φυλάκιση των Αλ. Κοσμόπουλου, Β. Δαναλάτου και άλλων, εμφανίστηκε νομοτελειακά στον κόσμο της νύχτας «διάδοχο» σχήμα προστατών. Οι νεόκοποι τότε νονοί, προκειμένου να ενημερώσουν τους ιδιοκτήτες νυκτερινών κέντρων για την παρουσία τους και την εγκληματική ισχύ τους, οργάνωσαν στην παραλιακή λεωφόρο μια βόλτα με πολυτελή αυτοκίνητα, μέσα από τα οποία πυροβολούσαν μπράβοι. Τα αυτοκίνητα με τους ενόπλους σταματούσαν έξω από κάθε νυκτερινό κέντρο, έριχναν μερικούς πυροβολισμούς στον αέρα και συνέχιζαν για το επόμενο μαγαζί. Δεν χρειάστηκε άλλη… ενόχληση. Οι επιχειρηματίες κατάλαβαν και άνοιξαν τα πορτοφόλια τους.

Αυτή η γενιά προστατών της νύκτας είχε ενεργό συμμετοχή και στο επονομαζόμενο συνδικάτο των εκτελεστών την περίοδο 1992- 1996. Ουσιαστικά, η δράση της τερματίστηκε το καλοκαίρι του 2000, όταν δολοφονήθηκε ο επιχειρηματίας Θέμης Καλαποθαράκος . Ο θάνατός του αποδίδεται σε μια νεοσύστατη τότε ομάδα των δυτικών προαστίων, η οποία κρατούσε- μέχρι προ μερικών μηνών- μαζί με άλλες περιφερειακές ομάδες τον έλεγχο σχεδόν ολόκληρης της Αττικής.

Στις δραστηριότητές της περιλαμβάνονται δεκάδες δολοφονικές και βομβιστικές επιθέσεις, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις κατευθύνονταν, από κρατούμενους της μαφίας του Χαϊδαρίου και άλλων δυτικών συνοικιών, μέσα από τις φυλακές. Ο κύκλος αυτής της συμμορίας φαίνεται ότι έκλεισε με την εξάρθρωση της «συμμορίας των 16» και τη διαλεύκανση της υπόθεσης της απαγωγής του κ. Παναγόπουλου, στην οποία είχαν ενεργό συμμετοχή. Από τα απομεινάρια αυτής της μαφίας δημιουργούνται σήμερα τα νέα σχήματα και «γεννιούνται» οι αντικαταστάτες και οι διάδοχοι των κακοποιών.

Κράτηση υψίστης ασφαλείας
Κομβικής σημασίας για τη δράση των ελληνικών συμμοριών θεωρείται από τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και από δικαστικούς παράγοντες η δημιουργία της φυλακής «υψίστης ασφαλείας» στα Γρεβενά.

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Ν. Δένδια, στις φυλακές αυτές δεν θα μεταφερθούν απλώς βαρυποινίτες κρατούμενοι, αλλά κυρίως εκείνοι για τους οποίους υπάρχουν στοιχεία και ενδείξεις ότι οργανώνουν μέσα από τα κελιά τους εγκληματικές ενέργειες και αναπαράγουν το έγκλημα. Στις φυλακές αυτές, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, θα μεταφερθούν και αρχινονοί – κυρίως των δυτικών προαστίων- που κατηγορούνται για την οργάνωση αιματηρών επιθέσεων και βρίσκονται σε σύγκρουση μεταξύ τους. Οι «αντίπαλοι» θα τοποθετηθούν σε διαφορετικές πτέρυγες, ενώ στη φυλακή θα λειτουργήσει και σύστημα αδρανοποίησης κινητών τηλεφώνων.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και παράγοντες του υπουργείου Δικαιοσύνης «κρατούν πάντως μικρό καλάθι», όπως λένε, για το κατά πόσον και αυτά τα μέτρα θα αποτρέψουν την εκπόρευση εγκληματικών ενεργειών μέσα από τις φυλακές. Είναι δύσκολο, όπως λένε, «οι μεγαλονονοί που οργανώνουν τις εγκληματικές ενέργειες να απομονωθούν πραγματικά και να μη βρίσκουν εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας με συνεργάτες τους, αναθέτοντάς τους νέες εγκληματικές επιθέσεις.

Απαιτείται έλεγχος των σωφρονιστικών υπαλλήλων, αλλά και επίβλεψη όσων λαμβάνουν άδεια ή αποφυλακίζονται, προκειμένου να μη μεταφέρουν εντολές, αν και αυτό το τελευταίο είναι μάλλον ανέφικτο» όπως λένε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk