200 ΧΡΟΝΙΑ ΔΑΡΒΙΝΟΣ

Ακόμη και αν δεν έχει κανείς εντρυφήσει στην εξέλιξη, είναι πολύ πιθανόν να έχει ακούσει την παρακάτω φράση: «Τίποτε στη Βιολογία δεν έχει νόημα παρεκτός υπό το φως της εξέλιξης». Πρόκειται για τη μετάφραση από την αγγλική του τίτλου («Νothing in Βiology Μakes Sense Εxcept in the Light of Εvolution») ενός άρθρου που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Τhe Αmerican Βiology Τeacher» τον Μάρτιο του 1973. Το άρθρο υπέγραφε ο μεγάλος εξελικτικός βιολόγος Θεοδόσιος Ντομπζάνσκι (Τheodosius Domzhansky, 1900-1975), ο οποίος εκτός από άριστος επιστήμονας ήταν και πιστός.

200 ΧΡΟΝΙΑ  ΔΑΡΒΙΝΟΣ | tovima.gr

Ακόμη και αν δεν έχει κανείς εντρυφήσει στην εξέλιξη, είναι πολύ πιθανόν να έχει ακούσει την παρακάτω φράση: «Τίποτε στη Βιολογία δεν έχει νόημα παρεκτός υπό το φως της εξέλιξης». Πρόκειται για τη μετάφραση από την αγγλική του τίτλου («Νothing in Βiology Μakes Sense Εxcept in the Light of Εvolution») ενός άρθρου που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Τhe Αmerican Βiology Τeacher» τον Μάρτιο του 1973. Το άρθρο υπέγραφε ο μεγάλος εξελικτικός βιολόγος Θεοδόσιος Ντομπζάνσκι (Τheodosius Domzhansky, 1900-1975), ο οποίος εκτός από άριστος επιστήμονας ήταν και πιστός. Οπως μάλιστα βεβαιώνει ο Ακαδημαϊκός Κώστας Κριμπάς, ο οποίος υπήρξε μαθητής του, κατά τη διάρκεια παραμονής του στη χώρα μας ο Ντομπζάνσκι εκκλησιάστηκε και κοινώνησε.

Παίρνοντας αφορμή από μια απόφαση του σεΐχη της Σαουδικής Αραβίας να επιβάλει το Κοράνι ως επιστημονικό ανάγνωσμα σχετικά με τη θέση των πλανητών (η Γη στο κέντρο και ο Ηλιος σε τροχιά γύρω της, λέει το Κοράνι), ο Ντομπζάνσκι επιχειρηματολογεί κατά αυτής της απόφασης. Περιττό να πούμε ότι ο Ντομπζάνσκι «χτυπά το σαμάρι για να ακούσει το γαϊδούρι», καθώς σε σχολεία των ΗΠΑ η Βίβλος αντικαθιστά τη Βιολογία. Επισημαίνοντας ότι «το Κοράνι και η Βίβλος δεν αντικρούουν τον Κοπέρνικο, όπως και ο Κοπέρνικος δεν αντικρούει αυτά. Είναι γελοίο να λανθάνουμε τη Βίβλο και το Κοράνι ως αναγνώσματα φυσικής ιστορίας. Αυτά πραγματεύονται θέματα πολύ σοβαρότερα:Το νόημα του ανθρώπου και της σχέσης του με τον Θεό», ο Ντομπζάνσκι ολοκληρώνει την παράγραφο τονίζοντας: «Η εκπαίδευση δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για να προάγει τον σκοταδισμό».

Διαλεκτικός ως επιστήμονας, ο Ντομπζάνσκι αφιερώνει σχεδόν όλο του το άρθρο στην παράθεση επιχειρημάτων υπέρ της εξέλιξης. Ξεκινά αναδεικνύοντας την ποικιλομορφία των ζωντανών όντων, τα οποία είναι τόσο διαφορετικών μεγεθών, καταλαμβάνουν τόσο διαφορετικούς οικολογικούς θώκους που θα έμοιαζε σαν ο Θεός να έπαιζε μαζί μας αν είχε μπει στον κόπο να πάρει αποφάσεις σχετικές με όλες αυτές τις λεπτομέρειες. Η ενότητα καταλήγει ως εξής: «Είναι λάθος να θεωρούμε τη δημιουργία και την εξέλιξη αμοιβαίως αποκλειστικές εναλλακτικές.Είμαι δημιουργιστής καιεξελικτικός. Η εξέλιξη είναι η μέθοδος του Θεού ή της Φύσης για τη δημιουργία. Η δημιουργία δεν είναι ένα γεγονός που συνέβη το 4004 π.Χ. Είναι μια διαδικασία που άρχισε πριν από 10 δισ.χρόνια και συνεχίζει ακόμη».

Εχοντας αναδείξει την ποικιλομορφία, ο Ντομπζάνσκι προχωρεί στην ανάδειξη της ενότητας της ζωής και κυρίως της ενότητας του γενετικού υλικού που είναι κοινό σε όλους τους οργανισμούς. Σύμφωνα με τον Ντομπζάνσκι, αυτό είναι απόδειξη του γεγονότος ότι «η ζωή ξεκίνησε από ανόργανη ύλη μία φορά και πως όλοι οι οργανισμοί,ασχέτως της διαφορετικότητάς τους,διατηρούν τα βασικά χαρακτηριστικά των πρωτόγονων μορφών ζωής». Αφού παρουσιάσει αποδείξεις από τη συγκριτική ανατομία και την εμβρυολογία, ο μεγάλος εξελικτικός καταλήγει: «Ιδωμένη υπό το φως της εξέλιξης,η Βιολογία είναι ίσως η πιο διανοητικά ικανοποιητική και εμπνευστική επιστήμη.Στερημένη από αυτό το φως, καθίσταται ένα πακέτο διαφορετικών δεδομένων,κάποια από αυτά ενδιαφέροντα ή περίεργα,αλλά από τα οποία δεν βγαίνει ένα συνολικό νόημα».

Εν όψει της έναρξης των σχολικών μαθημάτων, θα είχε ίσως νόημα οι δάσκαλοι και οι καθηγητές της Βιολογίας να διαβάσουν ολόκληρο το άρθρο του Ντομπζάνσκι, το οποίο μπορεί κανείς να βρει στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://people. delphiforums.com/lordorman/light.htm

Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk