? Ο Πρωθυπουργός αγωνίζεται απεγνωσμένα να ανατρέψει τις αρνητικές δημοσκοπήσεις ακόμη και στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία

Η ύστατη μάχη του κ. Καραμανλή

Η φωνή του ήταν βραχνή. Ο ιδρώτας κυλούσε στο μέτωπό του και οι σφυγμοί είχαν ξεφύγει από τα φυσιολογικά επίπεδα. Η ζέστη ήταν ανυπόφορη στο κλειστό γυμναστήριο του Αιγάλεω το βράδυ της περασμένης Τετάρτης. Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα θερμό από τους οννεδίτες που συγκεντρώθηκαν για την πρώτη προεκλογική ομιλία του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή. Οι νεολαίοι της Νέας Δημοκρατίας τον επευφημούσαν με φανατισμό. Ο ίδιος με νευρικό βήμακινούνταν δεξιά και αριστερά. Η ένταση της ομιλίας τον «ντόπαρε» πολιτικά.

Η φωνή του ήταν βραχνή. Ο ιδρώτας κυλούσε στο μέτωπό του και οι σφυγμοί είχαν ξεφύγει από τα φυσιολογικά επίπεδα. Η ζέστη ήταν ανυπόφορη στο κλειστό γυμναστήριο του Αιγάλεω το βράδυ της περασμένης Τετάρτης. Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα θερμό από τους οννεδίτες που συγκεντρώθηκαν για την πρώτη προεκλογική ομιλία του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή. Οι νεολαίοι της Νέας Δημοκρατίας τον επευφημούσαν με φανατισμό. Ο ίδιος με νευρικό βήμακινούνταν δεξιά και αριστερά. Η ένταση της ομιλίας τον «ντόπαρε» πολιτικά. Σε μια στιγμή αντιδρά ως νεολαίος και λύνει τη γραβάτα του προκαλώντας έκπληξη. Στη συνέχεια ξεκουμπώνει το κουμπί από το πουκάμισό του δίνοντας την ευκαιρία να τον χειροκροτήσουν. Και ενώ οι συγκεντρωμένοι οπαδοί της ΝΔ πίστευαν ότι φεύγει, επιστρέφει στο βήμα. Με λυμένη τη γραβάτα και σφίγγοντας τη γροθιά του φωνάζει με όση δύναμη είχε: «Ελάτε να τους δείξουμε πώς δίνονται οι μάχες».

Αυτή η εμφάνιση του Πρωθυπουργού ξάφνιασε πολλούς στη ΝΔ και προκάλεσε διχασμό για την αποτελεσματικότητά της. «Οταν απευθύνεσαι σε νεολαίους και θέλεις να εμψυχώσεις την ηττοπαθή σου εκλογική βάση, είναι λογικές κινήσεις» σχολίαζε κορυφαίος υπουργός. Αλλος συνάδελφός του επεσήμανε ότι στην πορεία προς τις εκλογές θα γίνουν πολλές κινήσεις για να εμφανιστεί ο κ. Καραμανλής πιο κοντά στην κομματική βάση. Εξάλλου, όπως αναγνωρίζουν οι πάντες, ο Πρωθυπουργός δίνει την ύστατη πολιτική μάχη για να ανατρέψει τις εις βάρος του αρνητικές δημοσκοπήσεις.

Ακόμη και στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία πέρασε στη δεύτερη θέση, πίσω από τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου. Αυτό το στοιχείο υπεροχής το απώλεσε το τελευταίο διάστημα, έπειτα από μια σειρά λανθασμένων κινήσεων, όπως σημειώνουν και κορυφαίοι υπουργοί. Ακόμη και ο σκληρός πυρήνας των οπαδών της ΝΔ ακολουθεί τη γραμμή της αμφισβήτησης πολλών επιλογών του, παρά το γεγονός ότι ακόμη τον προτιμά για πρόεδρο του κόμματος και τον θέλει στο τιμόνι του κεντροδεξιού σκάφους και έπειτα από μια ήττα σε εκλογές.

«Ο Καραμανλής δίνει μια προσωπική πολιτική μάχη» λένε όσοι τον συναντούν το τελευταίο διάστημα και σημειώνουν ότι έχει πλήρη επίγνωση των δυσκολιών της παρούσης εκλογικής αναμέτρησης. «Πάνω απ΄ όλα είμαι μαχητής… Πιστεύω ότι στα 53 μου είμαι ακόμη χρήσιμος για τον τόπο. Κατά συνέπεια δεν βλέπω κανέναν λόγο για να φύγω» είπε στην πρώτη τηλεοπτική συνέντευξή του το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στο Μega και ξεκαθάρισε, ανεξάρτητα αν έπεισε ή όχι: «Θα είμαι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Ο Πρωθυπουργός επιμένει σε όλους τους συνεργάτες του ότι θα το παλέψει μέχρι τέλους, αλλά οι πρώτες εμφανίσεις του δεν ενθάρρυναν πολλά κυβερνητικά στελέχη, που έκριναν ως ηττοπαθή και απολογητική την πρώτη τηλεοπτική εμφάνισή του. Αρκετοί μιλάνε για το άγχος που έχει για την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση. Μπορεί να είπε προ ημερών στην Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα της ΝΔ, ενώπιον των υπουργών, ότι «αν φτιαχτούμε θα κερδίσουμε», αλλά πολλοί αμφιβάλλουν για το κατά πόσο το κυβερνών κόμμα μπορεί να ανατρέψει την προδιαγεγραμμένη από πολλούς εκλογική ήττα.

Επιτελείο
Τα πρόσωπα, οι «έμπιστοι» και οι ομιλίες
Ποιοείναι το κοινό σημείο με προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις; Ο Πρωθυπουργός είναι εξαιρετικά λιγομίλητος και μόνο οι στενοί συνεργάτες του γίνονται κοινωνοί των απόψεών του. Ο κύκλος των συνομιλητών του είναι εξαιρετικά μικρός, όπως τα τελευταία χρόνια. Οι συσκέψεις με τους συνεργάτες του είναι καθημερινές. Το επιτελείο όμως δεν είναι όπως παλαιά και γενικά υπάρχει κλίμα αναχωρητισμού στο Μέγαρο Μαξίμου. Η προ ημερών αποχώρηση του κ. Ι. Ανδριανού από τη θέση του διευθυντή του Γραφείου Τύπου για να πολιτευθεί στην Αργολίδα είναι ενδεικτική για την αλλαγή της εσωτερικής κατάστασης.

Στο Μαξίμου παραμένουν οι έμπιστοι του «καραμανλικού συστήματος», όπως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευ. Αντώναρος, ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ κ. Χρ. Χατζηεμμανουήλ, ο κ. Δ. Ζακυνθινός, ο νέος εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ κ. Γ. Κουμουτσάκος, ο διευθυντής του κόμματος κ. Μεν. Δασκαλάκης, ο ΓΓ Επικοινωνίας κ. Π. Λιβαδάς, ο οποίος θα ασκεί τα καθήκοντα του κ. Ανδριανού, ενώ αρκετά συχνά θα συμμετέχει στις συσκέψεις και ο Γραμματέας της ΝΔ κ. Ελ. Ζαγορίτης.

σΟι ομιλίες του Πρωθυπουργού συγγράφονται στο Μέγαρο Σταθάτου και τα προσχέδια ετοιμάζει ο δημοσιογράφος κ. Α. Αθανασίου με βάση τις οδηγίες που δίδονται από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να συνεδριάζει τακτικά ως την 4η Οκτωβρίου και η Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα της ΝΔ, στην οποία συμμετέχουν όλοι οι υπουργοί ώστε να συζητούν το πώς διαμορφώνονται οι πολιτικές εξελίξεις και να εξετάζεται, αν χρειάζεται, η αναπροσαρμογή των τακτικών κινήσεων.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο το σενάριο της ισχνής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του ΠαΣοΚ και, για ορισμένα στελέχη, της μη αυτοδυναμίας διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στον «γαλάζιο» προεκλογικό σχεδιασμό. Η εκστρατεία
Διμέτωπος κατά ΠαΣοΚ και ΛΑΟΣ
OΠρωθυπουργός, όπως έχει εκμυστηρευθεί σε συνομιλητές του, μπορεί να γυρίσει το παιχνίδι και γι΄ αυτό εμμένει τόσο πολύ σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση στην προσωπική τηλεοπτική μονομαχία με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ. Αν και ο κ. Κ. Καραμανλής έχει ζητήσει από όλους τους υπουργούς να είναι στην πρώτη γραμμή της εκλογικής μάχης, ο σχεδιασμός της ΝΔ έχει σε πρώτο πλάνο τον Πρωθυπουργό. Ολη σχεδόν η προεκλογική εκστρατεία θα έχει ως επίκεντρο τον κ. Καραμανλή με τη βασική επισήμανση ότι σε αυτές τις εκλογές «ψηφίζουμε ηγέτη για να βγάλει τη χώρα από την κρίση».

Πέρα από το γνωστό δίλημμα «ανευθυνότητα ή υπευθυνότητα», το δίλημμα που θα θέτει μετ΄ επιτάσεως τις επόμενες ημέρες η Ρηγίλλης και το Μέγαρο Μαξίμου είναι: «Καραμανλής ή Παπανδρέου». Μάλιστα ο κ. Καραμανλής έχει αποφασίσει ότι δεν θα μένει τίποτε αναπάντητο και πλέον θα απαντά και ο ίδιος, σχεδόν καθημερινά, στον κ. Παπανδρέου. Οι ήπιοι τόνοι ανήκουν στο παρελθόν και η κεντρική γραμμή είναι «γενική επίθεση», με διμέτωπο πόλεμο, τόσο προς το ΠαΣοΚ όσο και προς τον ΛΑΟΣ και τον κ. Γ. Καρατζαφέρη.

Τα πρώτα τηλεοπτικά σποτ θα αρχίσουν να προβάλλονται από τις αρχές της εβδομάδας και θα είναι προσωποκεντρικά. Για μία ακόμη φορά αυτή την εκλογική αναμέτρηση πιο έντονα από το 2007, που κατάφερε και ανέτρεψε τα αρνητικά δεδομένα η ΝΔ, ο κ. Καραμανλής θα είναι το κεντρικό πρόσωπο της «γαλάζιας» εκστρατείας. Κυριολεκτικά θα πρόκειται για παράσταση για έναν ρόλο, αν και θα ενισχύεται πολύ συχνά από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά, τον βασικό εισηγητή των πρόωρων εκλογών, ο οποίος θα παρεμβαίνει, όπως έκανε και την πρώτη εβδομάδα του προεκλογικού αγώνα, για να προβάλλει τις κυβερνητικές θέσεις και να πείσει για την αναγκαιότητα οι πολίτες να επιλέξουν ξανά τη ΝΔ. Το επόμενο διάστημα θα πυκνώσει τις περιοδείες του και κυριολεκτικά, όπως λέει, «θα οργώσει τη χώρα» και «θα πάει σε κάθε γωνιά». Οι επισκέψεις του στην επαρχία θα ξεκινήσουν τα επόμενα εικοσιτετράωρα και την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί και θα μιλήσει- για συμβολικούς λόγους- στις Σέρρες, γενέτειρα του ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Καραμανλή. Επίσης ο κ. Καραμανλής αναμένεται να εμφανίζεται σε πολλές περιοδείες του πιο ανθρώπινος και ως εκ τούτου θα τεθούν εκτός «ενδυματολογικής ατζέντας» το κοστούμι και η γραβάτα. Παρά τα σχέδια, η ψυχολογία είναι αρνητική στο Μέγαρο Μαξίμου, όσο και αν προσπαθήσει ο Πρωθυπουργός να μεταβάλει την εικόνα και να πείσει για το αντίθετο.

Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk