Το παρασκήνιο της επίσημης πρώτης τετ α τετ τηλεοπτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου

ΕΚΛΟΓΕΣ 2009 Αυτό το ντιμπέιτ μπορεί να είναι διαφορετικό

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ της μορφοποίησης των προτάσεων τις οποίες κατέθεσαν τα κόμματα κατά την πρώτη συνάντησή τους αναφορικά με το ντιμπέιτ των έξι πολιτικών αρχηγών τελούν οι επιτελείς της ΝΔ και του ΠαΣοΚ, ώστε να λάβουν ακολούθως τις τελικές αποφάσεις τους για την «επίσημη πρώτη» τηλεμαχία μεταξύ του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή και του προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου. Αύριο, οι εκπρόσωποι των κομμάτων αναμένεται να συναντηθούν στη Βουλή για να οριστικοποιήσουν τις προτάσεις τους ως προς τους όρους και τους κανόνες διεξαγωγής της τηλεοπτικής αναμέτρησης, η οποία τοποθετείται χρονικά για την προτελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές, ενώ η «μονομαχία» των κκ. Καραμανλή και Παπανδρέου πιθανολογείται για την τελευταία εβδομάδα. Ολα αυτά ασφαλώς στον βαθμό που οι διαβουλεύσεις των δύο πλευρών καταλήξουν σε κοινά αποδεκτούς όρους, ώστε να καταστεί υλοποιήσιμη η κατ΄ αρχήν συμφωνία για την αναγκαιότητα μιας πρόσωπο με πρόσωπο αντιπαράθεσης των δύο πολιτικών. Για τα περαιτέρω τόσο η Ιπποκράτους όσο και η Ρηγίλλης παραπέμπουν για μετά την αυριανή συνεδρίαση των έξι εκπροσώπων (συμπεριλαμβανομένων των Οικολόγων Πρασίνων).

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ της μορφοποίησης των προτάσεων τις οποίες κατέθεσαν τα κόμματα κατά την πρώτη συνάντησή τους αναφορικά με το ντιμπέιτ των έξι πολιτικών αρχηγών τελούν οι επιτελείς της ΝΔ και του ΠαΣοΚ, ώστε να λάβουν ακολούθως τις τελικές αποφάσεις τους για την «επίσημη πρώτη» τηλεμαχία μεταξύ του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή και
του προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου.
Αύριο, οι εκπρόσωποι των κομμάτων αναμένεται να συναντηθούν στη Βουλή για να οριστικοποιήσουν τις προτάσεις τους ως προς τους όρους και τους κανόνες διεξαγωγής της τηλεοπτικής αναμέτρησης, η οποία τοποθετείται χρονικά για την προτελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές, ενώ η «μονομαχία» των κκ. Καραμανλή και Παπανδρέου πιθανολογείται για την τελευταία εβδομάδα. Ολα αυτά
ασφαλώς στον βαθμό που οι διαβουλεύσεις των δύο πλευρών καταλήξουν σε κοινά αποδεκτούς όρους, ώστε να καταστεί υλοποιήσιμη η κατ΄ αρχήν συμφωνία για την αναγκαιότητα μιας πρόσωπο με πρόσωπο αντιπαράθεσης των δύο πολιτικών. Για τα περαιτέρω τόσο η Ιπποκράτους όσο και η Ρηγίλλης παραπέμπουν για μετά την αυριανή συνεδρίαση των έξι εκπροσώπων (συμπεριλαμβανομένων των Οικολόγων Πρασίνων).

O κ. Παπανδρέου μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο του κόμματός του επανέλαβε την πρότασή του για ένα ντιμπέιτ «με όρους που επιτρέπουν τον άμεσο διάλογο, τη συμμετοχή των πολιτών και την αναβάθμιση της ουσιαστικής πολιτικής αντιπαράθεσης για να γνωρίζει ο πολίτης τι επιλέγει», δίνοντας έτσι το περίγραμμα της ιδέας που επεξεργάζεται το ΠαΣοΚ και η οποία εντάσσεται στο τρίπτυχο «καθαρό περιβάλλον» (χωρίς αφισορρύπανση- «καθαρά λεφτά» (με διαφανή προεκλογικά έξοδα)- «καθαρές κουβέντες» (αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών με ουσιαστικούς όρους). «Η πρόταση- πρόκληση είναι μπροστά τους. Περιμένουμε τι θα πουν. Αρχισαν ήδη τις υπεκφυγές και τα μισόλογα » σημείωνε ο κ. Παπανδρέου.

Από την πλευρά του, ο κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε (μέσω της συνέντευξής του στο Μega) ότι πρόθεσή του είναι να γίνει το ντιμπέιτ με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ. «Πιστεύω ότι θα υπάρξει» είπε, επισημαίνοντας ότι «έχει ωριμάσει πολύ καιρό τώρα» η ιδέα αυτή. « Γίνεται παντού, νομίζω ότι είναι σωστό και πρέπει να γίνει και εδώ» πρόσθεσε. Στο ΠαΣοΚ επισημαίνουν ότι δεν βλέπουν κάποιο λόγο ώστε να μη γίνει η τηλεμαχία ανάμεσα στους δύο πολιτικούς αρχηγούς, ενώ δηλώνουν ανοιχτοί σε κάθε μοντέλο εφαρμογής του- είτε κατά το αμερικανικό είτε κατά το γαλλικό πρότυπο- αρκεί να διασφαλίζεται η δυνατότητα ενός ουσιαστικού διαλόγου, ώστε να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις για τα μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που μαστίζουν τους έλληνες πολίτες.

Ο κ. Παπανδρέου άλλωστε έχει διαμηνύσει ότι « δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε στην απαξιωμένη στη συνείδηση των πολιτών διαδικασία ντιμπέιτ του παρελθόντος» . Η Ιπποκράτους επιδιώκει μια τηλεοπτική μονομαχία με ακροατήριο, δηλαδή με παρουσία κοινού σε ανάλογο στούντιο- όχι κατ΄ ανάγκην της ΕΡΤ- και ει δυνατόν με δικαίωμα υποβολής ερωτήσεων προς τους δύο πολιτικούς ηγέτες. Επιπλέον, επιθυμούν να υπάρχει η δυνατότητα ο ένας αρχηγός να υποβάλλει ερώτηση στον άλλον, ενώ προτείνουν δικαίωμα υποβολής ερωτήσεων και μέσω Διαδικτύου από ένα ευρύτερο ακροατήριο πολιτών.

Στην τετ α τετ αντιπαράθεση των κκ. Καραμανλή και Παπανδρέου αντιδρούν εντόνως τα μικρότερα κόμματα. Το ΚΚΕ έχει καταγγείλει το « γενικότερο κλίμα αποπροσανατολισμού που επιχειρείται με τη συμπαιγνία της ΝΔ και του ΠαΣοΚ» και διαφωνεί πλήρως με το ντιμπέιτ των δύο πολιτικών αρχηγών με το σκεπτικό ότι «αυτό που κρίνεται στις εκλογές δεν είναι ποιος θα είναι πρωθυπουργός,αλλά κρίνονται οι πολιτικές όλων των κομμάτων» και επιπλέον ότι έτσι υπάρχει ανισοτιμία όρων ως προς την κατανομή του τηλεοπτικού χρόνου προς όφελος των δύο μεγάλων κομμάτων. Αντίθετος εμφανίζεται και ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «περιορισμένη αντίληψη δημοκρατίας» και προτείνει το γαλλικό μοντέλο, αλλά όλων των αρχηγών ανά δύο, άποψη την οποία έχει και ο ΛΑΟΣ, ο οποίος επιθυμεί να υπάρξουν «μονομαχίες» ανά ζεύγη.

Τέλος οι παράλληλοι μονόλογοι
Ως προς το ντιμπέιτ των έξι αρχηγών, το βέβαιο είναι ότι οδεύουμε σε αλλαγή του ισχύοντος χρεοκοπημένου μοντέλου διεξαγωγής του, καθώς όλα τα κόμματα συμφωνούν ότι δεν μπορεί να επαναληφθεί η πρακτική του παρελθόντος με τους παράλληλους μονολόγους, τα αναπάντητα ερωτήματα και τον ξύλινο πολιτικό λόγο. Οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι: να είναι λιγότερες οι θεματικές ενότητες επί των οποίων θα καλούνται να απαντούν οι πολιτικοί αρχηγοί, να έχουν το δικαίωμα να ερωτά ο ένας τον άλλον, καθώς και να παρεμβαίνει ο ένας στην απάντηση του άλλου, να προβλέπονται και κοινές ερωτήσεις προς όλους, να υπάρχει ακροατήριο το οποίο θα παρακολουθεί το ντιμπέιτ με δικαίωμα να απευθύνει ερωτήσεις, ενώ ανάλογη δυνατότητα να υπάρχει και μέσω Διαδικτύου και, τέλος, οι δημοσιογράφοι που θα συμμετέχουν να μην είναι μόνο από τον τηλεοπτικό χώρο, αλλά και από τον χώρο του Τύπου. Ολα αυτά ίσως και να αναθερμάνουν το ενδιαφέρον των πολιτών οι οποίοι, όπως επιμένουν οι αναλυτές, στη συντριπτική τους πλειονότητα (ως και το 90%) δήλωναν μέχρι τώρα ότι το ντιμπέιτ δεν τους επηρέαζε καθόλου ως προς το τι θα ψήφιζαν.

Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk