ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΛΩΡΙΔΗΣ«Ο πολίτης δικαιούται να είναι καχύποπτος»

Στον κόσμο υπάρχει δυναμική για ισχυρές κυβερνήσεις και αυτό φέρνει το ΠαΣοΚ κοντά στην αυτοδυναμία, υποστηρίζει στη συνέντευξή του προς το «Βήμα της Κυριακής» ο κ. Γ. Φλωρίδης, πολιτικός εκπρόσωπος για θέματα Υγείας. «Ο λαός απαιτεί σήμερα από την πολιτική αξιοπιστία και ελπίδα» επισημαίνει. Υπογραμμίζει επίσης ότι ισχυρή διακυβέρνηση με πολιτική ποιότητα και κοινωνική ευρύτητα μόνο το ΠαΣοΚ μπορεί να εγγυηθεί. – Το ΠαΣοΚ έχει προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, ωστόσο η αυτοδυναμία αποτελεί ακόμη ένα από τα στοιχήματα των εκλογών.

Στον κόσμο υπάρχει δυναμική για ισχυρές κυβερνήσεις και αυτό φέρνει το ΠαΣοΚ κοντά στην αυτοδυναμία, υποστηρίζει στη συνέντευξή του προς το «Βήμα της Κυριακής» ο κ. Γ. Φλωρίδης, πολιτικός εκπρόσωπος για θέματα Υγείας. «Ο λαός απαιτεί σήμερα από την πολιτική αξιοπιστία και ελπίδα» επισημαίνει. Υπογραμμίζει επίσης ότι ισχυρή διακυβέρνηση με πολιτική ποιότητα και κοινωνική ευρύτητα μόνο το ΠαΣοΚ μπορεί να εγγυηθεί.

– Το ΠαΣοΚ έχει προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, ωστόσο η αυτοδυναμία αποτελεί ακόμη ένα από τα στοιχήματα των εκλογών. Ποιοι είναι οι κρίσιμοι παράγοντες που κατά την άποψή σαςθα καθορίσουν αν θα επιτύχει το κόμμα σας τον στόχο του;

«Οι προϋποθέσεις της εκλογικής νίκης του ΠαΣοΚ έχουν διαμορφωθεί εδώ και ένα χρόνο. Η εκλογική περίοδος δεν μπορεί να φέρει ουσιώδεις αλλαγές. Η αυτοδυναμία είναι στοίχημα που θα κερδηθεί γιατί στον κόσμο υπάρχει δυναμική για αυτοδυναμία και ισχυρές κυβερνήσεις. Ο βασικός στόχος για το ΠαΣοΚ μετά τη νίκη και την αυτοδυναμία είναι η μετατροπή της εκλογικής στήριξης σε πολιτική εμπιστοσύνη. Αυτό είναι διαρκές ζητούμενο, το κατακτούμε όλο και περισσότερο και θα κριθεί κυρίως μετεκλογικά. Οι προϋποθέσεις είναι δύο: εφαρμογή των υποσχέσεων και προσδοκία για πρόοδο. Αυτό που απαιτεί σήμερα ο λαός από την πολιτική είναι αξιοπιστία και ελπίδα».

Η οικονομία βρίσκεται στον πυρήνα της προεκλογικής εκστρατείας. Το ΠαΣοΚ, αν και διαθέτει λεπτομερές πρόγραμμα,φαίνεται ότι έχει ακόμη αρκετό δρόμο να διανύσει για να πείσει τους πολίτες ότι οι προτάσεις του είναι εφικτές και ρεαλιστικές. Θα καταφέρετε να νικήσετε την καχυποψία των ψηφοφόρων;

«Το ΠαΣοΚ διαθέτει λεπτομερές και εξειδικευμένο πρόγραμμα, αλλά κυρίως διαθέτει συνεκτικό σχέδιο που διαφέρει ουσιαστικά από αυτό που προτείνει η ΝΔ. Ο Πρωθυπουργός μιλά για ένα μονομερές και περιοριστικό σχέδιο που παγώνει την οικονομία χωρίς αναπτυξιακή κατεύθυνση. Είναι ένα σχέδιο χωρίς προοπτική και μέλλον, που έχει πολλές φορές δοκιμαστεί με αρνητικά αποτελέσματα και έχει επιτείνει την ύφεση. Αντίθετα, το ΠαΣοΚ μιλά για ένα συνδυασμένο σχέδιο περιστολής της κρατικής κακοδιαχείρισης και της σπατάλης, με ταυτόχρονες κινήσεις ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας. Πρέπει να δουλέψει ο κύκλος του περιορισμού των αρνητικών και της επέκτασης των θετικών. Δεν μπορούμε να πετύχουμε δημοσιονομική εξυγίανση χωρίς ταυτόχρονη αναθέρμανση της οικονομίας με αναπτυξιακά μέτρα. Κάνουμε σημαντική προσπάθεια να πείσουμε τους πολίτες ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Δεν είναι πάντα εύκολο γιατί η κατανόηση του διαφορετικού καθυστερεί επειδή υπάρχει διαμορφωμένη καχυποψία απέναντι στα κόμματα εξουσίας. Ο πολίτης δικαιούται να είναι καχύποπτος μέχρι να υπάρξει το ασφαλές κριτήριο της κυβερνητικής πράξης».

– Το πολιτικό σκηνικό βρίσκεται σε αναβρασμό,έχουν σημειωθεί ηχηρές αποχωρήσεις- και αποκλεισμοί- στελεχών και από τον δικό σας χώρο. Το κόμματα φαίνεται ότι έχουν φτάσει σε σημείο καμπής,ταυτοχρόνως τα προβλήματα διογκώνονται. Θεωρείτε ότι η οικονομία μπορεί να αναταχθεί με την προσπάθεια ενός μόνο κόμματος ή θα χρειαστούν ευρείες κοινωνικές συμμαχίες προκειμένου να υλοποιηθούν σκληρές αποφάσεις;

«Η χώρα χρειάζεται καθαρό και συνεκτικό σχέδιο με αρχή, μέση και τέλος για έξοδο από την κρίση. Απαι τείται πολιτική ποιότητα και σαφήνεια και όχι πολιτική ποσότητα με συμβιβασμούς και ασάφειες, που οδηγούν σε φθίνοντες μέσους όρους πολιτικής. Η πολιτική ποιότητα ενός καθαρού σχεδίου και μιας ισχυρής κυβέρνησης που θα έχει στο επίκεντρό της την ανάταξη της οικονομίας σαφώς χρειάζεται ευρείες κοινωνικές συμμαχίες προκειμένου να πετύχει στο έργο της. Ισχυρή διακυβέρνηση με πολιτική ποιότητα και κοινωνική ευρύτητα είναι το τρίπτυχο που θα οδηγήσει σε διέξοδο και προοπτική. Και αυτό μπορεί να το εγγυηθεί σήμερα μόνο το ΠαΣοΚ».

– Η Ελλάδα ξοδεύει για φάρμακα και ιατροφαρμακευτικά υλικά 10 δισ. ευρώ τον χρόνο. Θα καταφέρετε να αντιμετωπίσετε τα «πιράνχας» του ΕΣΥ;

«Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια ο χώρος της υγείας λεηλατήθηκε από τα ιδιωτικά συμφέροντα με αποτέλεσμα τα χρέη των νοσοκομείων να έχουν ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ, ενώ το όργιο με τις υπερτιμολογήσεις στα φάρμακα και τον υγειονομικό εξοπλισμό έχει γιγαντωθεί. Το ΠαΣοΚ στο πρόγραμμά του για την υγεία προτείνει συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισης της κακοδιαχείρισης του ΕΣΥ. Σημεία-κλειδιά αποτελούν η εισαγωγή ενός σύγχρονου δημόσιου management στα νοσοκομεία, η θεσμοθέτηση ενός νέου, διαφανούς και αποκεντρωμένου συστήματος προμηθειών και η εφαρμογή μιας συγκροτημένης πολιτικής για το φάρμακο. Το θέμα είναι μείζον και επηρεάζει συνολικά τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας. Η δική μου εμπειρία όμως λέει ότι πλάι σε ένα καλά δομημένο θεσμικό πλαίσιο απαιτείται κυρίως ισχυρή πολιτική βούληση και δέσμευση για περιστολή της σπατάλης και ταυτόχρονα απόλυτη σύγκρουση με τα ποικιλώνυμα συμφέροντα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk