ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ

«Φωτιά» έχουν πάρει οι διάδρομοι του υπουργείου Ανάπτυξης, στην πλατεία Κάνιγγος. Αίφνης, οι δεξιοί υπάλληλοι- όχι όλοι φυσικά, αλλά αυτοί που έδιναν τον αλαζονικό τόνο στη «νέα διακυβέρνηση» – έγιναν πιο προσηνείς και άρχισαν να μιλούν με ιδιαίτερη γλυκύτητα (!) στους συναδέλφους τους, οι οποίοι ανήκουν κυρίως στο ΠαΣοΚ. Τα «βαριά» συνδικαλιστικά στελέχη της ΔΑΚΕ, τα οποία τα τελευταία πεντέμισι χρόνια είχαν διαμορφώσει ένα ιδιότυπο «πλέγμα εξουσίας», έχουν εξαφανιστεί από τους.

ΑΛΛΑΓΗ ΚΛΙΜΑΤΟΣ
«Φωτιά» έχουν πάρει οι διάδρομοι του υπουργείου Ανάπτυξης, στην πλατεία Κάνιγγος. Αίφνης, οι δεξιοί υπάλληλοι- όχι όλοι φυσικά, αλλά αυτοί που έδιναν τον αλαζονικό τόνο στη «νέα διακυβέρνηση» – έγιναν πιο προσηνείς και άρχισαν να μιλούν με ιδιαίτερη γλυκύτητα (!) στους συναδέλφους τους, οι οποίοι ανήκουν κυρίως στο ΠαΣοΚ.

vvv
Τα «βαριά» συνδικαλιστικά στελέχη της ΔΑΚΕ, τα οποία τα τελευταία πεντέμισι χρόνια είχαν διαμορφώσει ένα ιδιότυπο «πλέγμα εξουσίας», έχουν εξαφανιστεί από τους… διαδρόμους (η πληροφορία ότι όλοι μαζί αγκαλιά κλαίνε ο ένας στον ώμο του άλλου διαψεύδεται μετ΄ επιτάσεως). vvv
Το κλίμα εμφανώς έχει αλλάξει πλέον. Οι υπάλληλοι οι οποίοι πρόσκεινται στο ΠαΣοΚ με το ζόρι κρατιούνται να μην αρχίσουν από τώρα τους πανηγυρισμούς (η πληροφορία πως κλείνονται σε γραφεία του υπογείου και ζητωκραυγάζουν «στη ζούλα» διαψεύδεται πάντως).

vvv
Το βέβαιο είναι ότι οι περίφημοι «διαδρομιστές» έχουν «βγει στα κεραμίδια». Ορισμένοι ωστόσο καταγγέλλουν πως αρκετά στελέχη του υπουργείου βρίσκονται ήδη στην ποινική «κόκκινη ζώνη», διότι οι πρόσθετες αμοιβές από υπερωρίες και συμμετοχή σε επιτροπές σκανδαλωδώς έχουν υπερβεί το 50% των μηνιαίων αποδοχών τους. Και η έρευνα συνεχίζεται… ΣΤΟ ΚΥΝΗΓΙ
Γεύμα στους δημοσιογράφους που παρακολουθούν και καλύπτουν τα θέματα απασχόλησης και κοινωνικής ασφάλισης παρέθεσε την περασμένη Πέμπτη η υπουργός Απασχόλησης κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά (σκίτσο). Παρόντες όλοι οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου- κκ. Δ. Κοντός, Δ. Μαμμωνάς και Κ. Τσουτσοπλίδης -, ενώ απουσίαζαν οι υφυπουργοί κυρία Σοφία Καλαντζάκου και κ. Γ. Κοντογιάννης . «Είναι στις περιφέρειές τους για το κυνήγι του “σταυρού”» τους δικαιολόγησε η υπουργός.

vvv
Το κλίμα ήταν μάλλον βαρύ και όλοι οι αξιωματούχοι του υπουργείου έμοιαζαν σκεπτικοί και δύσθυμοι. Μόνον η υπουργός προσπαθούσε να «σπάσει τον πάγο», κάνοντας προβλέψεις ότι «η Νέα Δημοκρατία θα είναι και πάλι κυβέρνηση». Κάτι που μάλλον δεν πολυπίστευε, αφού χαιρετώντας τον κ. Κοντό της ξέφυγε: «Ηταν ο καλύτερος γενικός γραμματέας μου». vvv
«Δηλαδή δεν πρόκειται να είναι ξανά;» ήταν η εύλογη απάντηση δημοσιογράφου. «Εμείς θα είμαστε και πάλι», προσπάθησε να τα «μπαλώσει» η υπουργός, αλλά μάλλον δεν έπεισε κανέναν.

ΔΕΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ
Πολύς λόγος γίνεται τώρα τελευταίακαι ορθώς- για την πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά καλό θα ήταν να θυμηθούμε ότι ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε το 2007 και έκτοτε έγιναν τουλάχιστον τρεις συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

vvv
Τους τελευταίους μήνες όμως δεν συγκλήθηκε το Εθνικό Συμβούλιο και δεν έχει γίνει κανένας απολογισμός του έργου του. Εχουμε αρκετές ημέρες ως τις εκλογές και άρα προλαβαίνει η κυβέρνηση να μας ενημερώσει για τις αποφάσεις του Συμβουλίου και τα αποτελέσματά τους. Εάν υπάρχουν βέβαια…

ΣΤΗ ΔΑΠΑΝΗ
Μια και ο λόγος για φορολογικά θέματα, πριν από μία δεκαετία κυκλοφόρησε το βιβλίο «Οι σύγχρονες τάσεις μεταρρύθμισης της προσωπικής φορολογίας- Κατευθύνσεις και προοπτικές για την Ελλάδα» του καθηγητή κ. Κ. Ζαχαρόπουλου , ο οποίος έχει διατελέσει πρόεδρος της Τράπεζας Επενδύσεων και γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, αρμόδιος για την εισαγωγή του ΦΠΑ στη χώρα μας.

vvv
Το βιβλίο αυτό το προλόγιζε ο τότε πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) και νυν υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου . Γιατί το θυμηθήκαμε τώρα αυτό; Διότι η αξία και η σημασία του βιβλίου έγκειται στο γεγονός ότι ο συγγραφέας πρότεινε- εγκαίρως- να αντικατασταθεί η φορολόγηση των εισοδημάτων με τη φορολόγηση της δαπάνης.

vvv
Ηφορολογική δήλωση θα ήταν διαφορετική και οι τράπεζες θα έπαιζαν ουσιαστικό ρόλο στην όλη ιστορία. Η φορολόγηση επί της δαπάνης, αν μη τι άλλο, θα «τσάκιζε» τη φοροδιαφυγή.

Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk