ΓΝΩΜΗ

Το σχέδιο Ομπάμα για την υγεία αφορά και τους Ευρωπαίους

Η ομιλία που εκφώνησε ενώπιον των μελών του Κογκρέσου ο Μπαράκ Ομπάμα την περασμένη Τετάρτη σχολιάστηκε από τους αναλυτές ως ένα έργο τέχνης πολιτικής και λυρισμού. Επρόκειτο για μια ομιλία που είχε τρεις στόχους. Ο πρώτος να ξεκαθαρίσει ένα πεδίο το οποίο είναι γεμάτο από τα εμπόδια των αντιπάλων του, καθώς και να προσπαθήσει να αποκαλύψει δημόσια τη γελοιότητα των ισχυρισμών των Ρεπουμπλικανών. Σε δεύτερο επίπεδο προσπάθησε να πείσει το σύνολο των αντιπροσώπων και πρώτους από όλους τους Δημοκρατικούς να ψηφίσουν ένα νομοσχέδιο με ξεχωριστό, εμβληματικό θα λέγαμε, χαρακτήρα για τη νέα κυβέρνηση.

Η ομιλία που εκφώνησε ενώπιον των μελών του Κογκρέσου ο Μπαράκ Ομπάμα την περασμένη Τετάρτη σχολιάστηκε από τους αναλυτές ως ένα έργο τέχνης πολιτικής και λυρισμού. Επρόκειτο για μια ομιλία που είχε τρεις στόχους. Ο πρώτος να ξεκαθαρίσει ένα πεδίο το οποίο είναι γεμάτο από τα εμπόδια των αντιπάλων του, καθώς και να προσπαθήσει να αποκαλύψει δημόσια τη γελοιότητα των ισχυρισμών των Ρεπουμπλικανών. Σε δεύτερο επίπεδο προσπάθησε να πείσει το σύνολο των αντιπροσώπων και πρώτους από όλους τους Δημοκρατικούς να ψηφίσουν ένα νομοσχέδιο με ξεχωριστό, εμβληματικό θα λέγαμε, χαρακτήρα για τη νέα κυβέρνηση. Η δεύτερη επιδίωξη ήταν λοιπόν να διαμορφώσει γύρω του έναν συσχετισμό δυνάμεων ο οποίος μοιάζει όλο και πιο αβέβαιος. Τρίτος στόχος του Μπαράκ Ομπάμα ήταν να αναστείλει την πτωτική δημοσκοπική πορεία του καθώς η δημοτικότητά του έχει υποχωρήσει κάτω από το «ψυχολογικό όριο» του 50%. Για να αποκρούσει τους γελοίους ισχυρισμούς των Ρεπουμπλικανών αλλά και την αναπάντεχη λεκτική επίθεση που δέχθηκε όταν ένας Ρεπουμπλικανός τού φώναξε «ψεύτη!» ο αμε ρικανός πρόεδρος επανέλαβε ότι τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει για όσους είναι ικανοποιημένοι από το υπάρχον σύστημα και επιθυμούν να έχουν μόνο ιδιωτική ασφάλιση. Για ακόμη μία φορά τόνισε ότι το σχέδιό του αποσκοπεί στη δημιουργία ενός δημόσιου φορέα ως εναλλακτικής λύσης για όσους στερούνται εντελώς ασφαλιστικής κάλυψης. Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα πολιτών που έπεσαν θύματα ενός ανηλεούς ιδιωτικού συστήματος, ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει και για την επιπλέον φορολόγηση των εταιρειών που εκτιμάται ότι θα αποφέρει περίπου 100 δισ. δολάρια. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό για ποιον λόγο τα λόμπι των ασφαλιστικών έχουν εξαπολύσει πόλεμο εναντίον της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, χωρίς ασφαλώς να σημαίνει αυτό ότι είναι δικαιολογημένη αυτή η αντίδραση.

Ο αμερικανός πρόεδρος διάβασε ενώπιον του Κογκρέσου μια επιστολή του εκλιπόντος Τεντ Κένεντι η οποία υπερασπίζεται όλα όσα προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης. Αυτή ήταν η πιο έντονη και συναισθηματικά φορτισμένη στιγμή της ομιλίας του. Ωστόσο οι γνώμες διίστανται καθώς από τη μία μεριά υπάρχουν ακόμη και εντός των Δημοκρατικών εκείνοι που αντιτίθενται στην ύπαρξη ενός δημόσιου συστήματος ασφάλισης, ενώ από την άλλη πλευρά αρκετά μέλη του Κογκρέσου θα ήθελαν να μην έχει κυρίαρχο ρόλο.

Τα πρώτο ζήτημα συνεπώς είναι να ψηφιστεί το κείμενο. Το δεύτερο είναι να γίνουν οι απαραίτητες υποχωρήσεις εντός του Κογκρέσου. Δεν λείπουν εκείνοι που βλέπουν, αν δεν το εύχονται κιόλας, να προβάλλει η σκιά του Τζίμι Κάρτερ, η θητεία του οποίου χαρακτηρίστηκε από την ελάχιστη απήχηση που είχε στο Κογκρέσο. Αντιθέτως, άλλοι αναλυτές επισημαίνουν ότι υπάρχουν πολύ μεγάλα περιθώρια συμβιβασμών εντός των Δημοκρατικών σχετικά με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Είναι αυτονόητο ότι όσο πιο σύντομα ψηφιστεί τόσο το καλύτερο για τον Ομπάμα και τη δημοτικότητά του. Ο αμερικανός ηγέτης αφιέρωσε επίσης χρόνο στους δύο ανεξάρτητους αντιπροσώπους που δεν ανήκουν σε κανένα από τα δύο κόμματα, έχουν όμως εκφράσει τις επιφυλάξεις τους σχετικά με τη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση. Επικεντρώθηκε στις λεπτομέρειες του σχεδίου κάνοντας λόγο για ένα κόστος της τάξεως των 900 δισ. δολαρίων που θα διατεθεί μέσα στην επόμενη δεκαετία. Το σύστημα θα λειτουργεί κατά τέτοιον τρόπο, διευκρίνισε, ώστε να μη διογκωθεί το δημόσιο έλλειμμα από την ασφαλιστική κάλυψη των πολιτών που την έχουν απόλυτη ανάγκη.

Στα μάτια των Ευρωπαίων αυτή η διαμάχη φαντάζει σουρεαλιστική. Μέσα όμως και από αυτήν φαίνεται το χάσμα που χωρίζει τη δική μας ήπειρο από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ποιος θα μπορούσε (ανεξάρτητα από την ιδεολογική τοποθέτησή του) να επιχειρηματολογήσει κατά της καθολικής ασφαλιστικής κάλυψης στην Ευρώπη; Ας μη λησμονούμε ότι αυτό είναι ένα από τα κεκτημένα της μεταπολεμικής περιόδου ανάπτυξης. Πώς θα μπορούσαμε να δεχθούμε να είμαστε πλούσιοι και ισχυροί χωρίς να διαθέτουμε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη;

Αυτές τις ημέρες θα παρακολουθήσουμε τις τελετές μνήμης για τα θύματα των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου ενώ θα παρελαύνουν μπροστά μας οι «ήρωες», δηλαδή οι αστυνομικοί και οι πυροσβέστες οι οποίοι βρέθηκαν πρώτοι στα συντρίμμια των Διδύμων Πύργων. Λόγω της μακράς έκθεσής τους στα τοξικά αέρια που εκλύθηκαν αυτοί οι άνθρωποι παρουσίασαν καρκίνο. Τι πραγματικά όμως μας λένε αυτοί οι «ήρωες»; Ποιος ο λόγος να εκτίθενται δημοσίως και να τιμάται η προσφορά τους όταν δεν υπάρχει ένα σύστημα για να καλύψει τα έξοδα νοσηλείας τους; Αυτή η όψη του προβλήματος ελάχιστα προβάλλεται στη χώρα όπου ο ατομικισμός γεννά καταστάσεις που δεν υφίστανται σε πολλές από τις αποκαλούμενες «υπανάπτυκτες χώρες». Γι΄ αυτόν τον λόγο έχει τόση σημασία για τους Ευρωπαίους το σχέδιο του Μπαράκ Ομπάμα.

Ο κ. Ζαν-Μαρί Κολομπανί είναι ένας από τους εγκυρότερους ευρωπαίους δημοσιογράφους, πρώην διευθυντής της εφημερίδας «Le Μonde». Το τακτικό, ανά Κυριακή, άρθρο του είναι γραμμένο αποκλειστικά για «Το Βήμα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk