ΑΙΧΜΕΣ

Το δάσος και το δένδρο

Η κρίση ανέδειξε το μέγεθος του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας και οι εκλογές είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για ουσιαστική αντιμετώπιση του ζητήματος, καθώς αποτελεί κεντρικό σημείο της προεκλογικής εκστρατείας των δύο κομμάτων που διεκδικούν την εξουσία. Τον τόνο έδωσε ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής , ο οποίος από τη ΔΕΘ κοντολογίς μας είπε ότι το δημοσιονομικό θα λυθεί προτίστως από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τον περιορισμό της σπατάλης του κράτους. Βεβαίως γεννάται το ερώτημα γιατί δεν το έκανε τόσα χρόνια.

Το δάσος και το δένδρο | tovima.gr

Η κρίση ανέδειξε το μέγεθος του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας και οι εκλογές είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για ουσιαστική αντιμετώπιση του ζητήματος, καθώς αποτελεί κεντρικό σημείο της προεκλογικής εκστρατείας των δύο κομμάτων που διεκδικούν την εξουσία. Τον τόνο έδωσε ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής , ο οποίος από τη ΔΕΘ κοντολογίς μας είπε ότι το δημοσιονομικό θα λυθεί προτίστως από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τον περιορισμό της σπατάλης του κράτους. Βεβαίως γεννάται το ερώτημα γιατί δεν το έκανε τόσα χρόνια. Ακόμη και αν καλοπροαίρετα δεχθούμε ότι αυτή τη φορά έχει ένα καλύτερο σχέδιο στο μυαλό του, δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι βρήκε τη μαγική συνταγή και αρκεί να κουνήσει το μαγικό ραβδάκι για να λυθεί άμεσα το πρόβλημα.

Σε κάθε περίπτωση, η πάταξη της φοροδιαφυγής και η αλλαγή νοοτροπίας στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος απαιτούν συγκρούσεις με μικρότερα ή μεγαλύτερα συμφέροντα, οι οποίες φέρουν το ανάλογο πολιτικό κόστος. Προπαντός χρειάζεται στρατηγική σε βάθος χρόνου που ξεπερνά τη θητεία μιας κυβέρνησης για να υλοποιηθούν. Βεβαίως είναι κατανοητό ότι από τη σκοπιά της ορθόδοξης εκλογικής στρατηγικής τα κόμματα που διεκδικούν την εξουσία δεν είναι διατεθειμένα να συγκρουστούν και να αναλάβουν προεκλογικά το όποιο κόστος. Μοιραία λοιπόν η συζήτηση που έχει αναπτυχθεί και θα συνεχιστεί ως τις εκλογές ξεφεύγει από το συνολικό πρόβλημα και αναδεικνύει ως κυρίαρχα επί μέρους ζητήματα.

Τι θα κάνει το ένα κόμμα και τι το άλλο με τους φορολογικούς συντελεστές; Είναι καλύτερο το ΕΤΑΚ ή ο ΦΜΑΠ; Θα επανέλθουν τα τεκμήρια; Θα φορολογηθούν ή όχι τα μερίσματα κτλ. Ενώ η χώρα έχει την ευκαιρία να δει το δάσος και να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό πρόβλημα σε βάθος χρόνου με τη χάραξη σταθερής πολιτικής και την προώθηση των απαιτούμενων διαρθρωτικών αλλαγών, εστιάζει στο δένδρο. Με άλλα λόγια, η συζήτηση για το δημοσιονομικό πρόβλημα κινδυνεύει να γίνει αμιγώς φοροτεχνική.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk