Οι κρισιμότερες εκλογές

«Λοιπόν, έχουμε πόλεμο» απάντησε ο Ιωάννης Μεταξάς στο τελεσίγραφο παράδοσης της αδύναμης Ελλάδας στην πανίσχυρη αυτοκρατορία του Μουσολίνι. Αυτή η εικόνα μού ήλθε στο μυαλό όταν ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αποδέχθηκε τον πολιτικό «εκβιασμό» του προέδρου του ΠαΣοΚ Γιώργου Παπανδρέου να γίνουν αμέσως εκλογές. Οι οιωνοί είναι αρνητικοί για τη ΝΔ. Οι σφυγμομετρήσεις που δείχνουν σαφώς προηγούμενο το ΠαΣοΚ, η λαϊκή δυσαρέσκεια που καλλιεργείται με πάθος απ΄ όλα τα τηλεοπτικά …

«Λοιπόν, έχουμε πόλεμο» απάντησε ο Ιωάννης Μεταξάς στο τελεσίγραφο παράδοσης της αδύναμης Ελλάδας στην πανίσχυρη αυτοκρατορία του Μουσολίνι. Αυτή η εικόνα μού ήλθε στο μυαλό όταν ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αποδέχθηκε τον πολιτικό «εκβιασμό» του προέδρου του ΠαΣοΚ Γιώργου Παπανδρέου να γίνουν αμέσως εκλογές. Οι οιωνοί είναι αρνητικοί για τη ΝΔ. Οι σφυγμομετρήσεις που δείχνουν σαφώς προηγούμενο το ΠαΣοΚ, η λαϊκή δυσαρέσκεια που καλλιεργείται με πάθος απ΄ όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα (συμπεριλαμβανομένης της ΕΡΤ) και τα περισσότερα άλλα ΜΜΕ, καθώς και η μεθοδική παραπλάνηση της κοινής γνώμης για τα πολύ συγκεκριμένα αίτια των ελληνικών αδιεξόδων, εν μέσω μάλιστα παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, δεν επιτρέπουν στο εκλογικό σώμα να αποφανθεί μετά λόγου γνώσεως.

Επιπλέον, όπως υπογράμμιζε πρόσφατα στο «Βήμα» ο κ. Αλέκος Παπαδόπουλος, «ως πολιτικοί αναγορεύονται συνήθως εκείνοι που εμπορεύονται την ακατάσχετη κενολογία και την τηλεοπτική δημοκρατία». Γι΄ αυτό και ο εξέχων αυτός πολιτικός του ΠαΣοΚ, που σε πείσμα του πολιτικού κόστους άφησε πίσω του σημαντικό έργο και διαμόρφωσε πρότυπο ήθους, συνιστούσε στο κόμμα του «να περιγράψει προεκλογικά με ακρίβεια την κατάσταση της χώρας, καθώς η εκλογική νίκη θα έχει πολιτική αξία μόνο αν συνοδεύεται και από την πολιτική συγκατάθεση του λαού για αλλαγές».

Ο κ. Καραμανλής με όσα είπε στη Θεσσαλονίκη πέρασε τον Ρουβίκωνα. Περιέγραψε την πραγματική κατάσταση και ανακοίνωσε σειρά απολύτως αναγκαίων και επειγόντων μέτρων (διόλου δημοφιλών), που είναι αποφασισμένος αυτή τη φορά να πάρει αμέσως αν του ανανεωθεί η λαϊκή εντολή. Καθώς τα έχει αναγγείλει προεκλογικά και τα έχει επικροτήσει η αναγκαία πλειοψηφία, τότε, αν αναδειχθεί και πάλι πρωθυπουργός, δεν θα υπάρχει πια κανένας λόγος να διστάσει στην άμεση εφαρμογή τους, έστω και αν αντιμετωπίσει θύελλα αντιδράσεων από τα θιγόμενα συμφέροντα. Απίθανο, αλλά όχι αδύνατον. Το απέδειξε το προαναφερθέν ιστορικό «Οχι». Σχετική αισιοδοξία προκύπτει και από το εντυπωσιακό ποσοστό πάνω από 70% έρευνας της Κάπα Research που συμφωνεί ότι «απαιτούνται δύσκολες αποφάσεις και όχι εύκολες λύσεις και υποσχέσεις για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης».

Οταν θα δημοσιεύεται το σημείωμα αυτό, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου θα έχει πια ανακοινώσει στον ελληνικό λαό το πρόγραμμά του για τη διακυβέρνηση της χώρας, που ελπίζεται ότι θα είναι εξίσου συγκεκριμένο, σαφές και ρεαλιστικό όσο και η επαγγελία του Τσόρτσιλ που αναλαμβάνοντας πρωθυπουργός για να κάνει πόλεμο με τον Αξονα δήλωσε: «Δεν σας υπόσχομαι παρά αίμα και δάκρυα». Ετσι όμως νίκησε σώζοντας την Ευρώπη και τον κόσμο από τη ναζιστική βαρβαρότητα.

Δυστυχώς, η απόκρυψη της αλήθειας και ο λαϊκισμός απειλούν με διάλυση τη χώρα μας. Οι υπεύθυνοι πολιτικοί μας θα πρέπει να υπερβούν εαυτούς και «να πάψει να επικρατεί ο κυνισμός της θορυβώδους πολιτικής αβουλίας. Οι ανατροπές προϋποθέτουν πραγματικούς πολιτικούς για να τις πάρουν πάνω τους», όπως υπογραμμίζει ο Αλέκος Παπαδόπουλος, ο οποίος όμως βρέθηκε εκτός συνδυασμών, όπως και οι επίσης έμπειροι Γιάννος Παπαντωνίου, Ν. Χριστοδουλάκης και προπαντός ο Κώστας Σημίτης.

Η όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές θα πρέπει να είναι επαρκώς αυτοδύναμη. Γιατί τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει δεν είναι μόνο το δημοσιονομικό αδιέξοδο εξαιτίας κυρίως του τεράστιου δημόσιου χρέους, αλλά ίσως και η αδυναμία άμεσης πληρωμής μισθών και συντάξεων (όπως συνέβη και μετά την παράδοση της εξουσίας από το ΠαΣοΚ το 1989). Επίσης θα εκδηλωθούν αμέσως οι κάθε είδους κινητοποιήσεις για να υπαγορεύσουν τη δράση ή την απραξία της νέας κυβέρνησης. Η ανάμνηση του Δεκεμβρίου 2008 είναι ακόμη νωπή και εφιαλτική. Και η αντιδημοκρατική υπόδειξη της ανυπακοής διαδίδεται χωρίς αντίλογο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk