BHMAτοδότηs

«Tι δουλειά κάνετε;» ρώτησε νεαρά τον κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος καθόταν δίπλα της την Πέμπτη το βράδυ, στο αεροπλάνο της πτήσης προς Θεσσαλονίκη. «Είμαι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έρχονται εκλογές και μπορεί τον άλλον μήνα να είμαι πρωθυπουργός» απάντησε φιλικά ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ. Η νεαρά δεν ήταν εκτός πραγματικότητας. Ηταν απλώς Αμερικανίδα… Λίγο πιο πέρα ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου είχε καθήσει στη θέση της αναπληρώτριάς του κυρίας Μαρίας Καρακλιούμη , η οποία, όπως μαθαίνω, εκτός από το να «διαβάζει» δημοσκοπήσεις, να παίζει και προχωρημένη πρέφα.

«Tι δουλειά κάνετε;» ρώτησε νεαρά τον κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος καθόταν δίπλα της την Πέμπτη το βράδυ, στο αεροπλάνο της πτήσης προς Θεσσαλονίκη. «Είμαι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έρχονται εκλογές και μπορεί τον άλλον μήνα να είμαι πρωθυπουργός» απάντησε φιλικά ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ. Η νεαρά δεν ήταν εκτός πραγματικότητας. Ηταν απλώς Αμερικανίδα…

***
Λίγο πιο πέρα ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου είχε καθήσει στη θέση της αναπληρώτριάς του κυρίας Μαρίας Καρακλιούμη , η οποία, όπως μαθαίνω, εκτός από το να «διαβάζει» δημοσκοπήσεις, να παίζει και προχωρημένη πρέφα. Εικάζω ότι ο εκπρόσωπος Τύπου πηγαίνει και κάθεται σε άλλες θέσεις από εκείνες που προορίζονται γι΄ αυτόν κατά τις κομματικές μετακινήσεις, προκειμένου να δείξει με αυτόν τον συμβολικό και σεμνό τρόπο ότι το αξίωμα του εκπροσώπου Τύπου δεν είναι αυτό που θα ήθελε να συνεχίσει να διακονεί σε περίπτωση νίκης του ΠαΣοΚ. Θέλει κάτι ακόμη χειρότερο για την πνευματική του ηρεμία, αλλά τον αφήνω να το αποκαλύψει μόνος του.

***
Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη , με μοναδικό αναβολικό την προεκλογική αδρεναλίνη, βελτιώνει τα παγκόσμια ρεκόρ της ακόμη και στα υπερατλαντικά ταξίδια. Μου λένε ότι πέρα από το αυριανό Αθήνα- Βρυξέλλες- Αθήνα για το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών που θα το κάνει μέσα σε 13 ώρες, έχει σχεδιάσει για την επόμενη Κυριακή ένα ταξίδι Αθήνα- Νέα Υόρκη- Αθήνα διάρκειας 36 ωρών. Το ερώτημα για κάποιους βέβαια είναι αν θα χρειαστεί λιγότερο ή περισσότερο χρόνο για το μετεκλογικό ταξίδι προς τη Ρηγίλλης και αν αυτό θα είναι με ή χωρίς επιστροφή.

***
Το μυστικό της επιτυχίας του κ. Γ. Βουλγαράκη είναι η οργάνωση του πολιτικού γραφείου του. «Είστε η κυρία Ρόζεμπεργκ; Τηλεφωνούμε από το γραφείο του Γιώργου Βουλγαράκη» είπε μια φωνή στο κινητό της κυρίας Ελίζας Βόζεμπεργκ. «Θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι ο κ. Βουλγαράκης δεν θα είναι υποψήφιος σε αυτές τις εκλογές και ότι στηρίζει την υποψηφιότητα του Βασίλη Κικίλια». Τότε η κυρία Βόζεμπεργκ έσπασε τη σιωπή της: «Δεν με λένε Ρόζεμπεργκ, με λένε Βόζεμπεργκ και θα είμαι κι εγώ υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία στην Α Δ Αθηνών» είπε κοφτά και έκλεισε το τηλέφωνο.

***
Αρχισε και η προεκλογική εκστρατεία για τις δημοτικές εκλογές του 2010. Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης έστειλε επιστολή στους πολιτικούς αρχηγούς ζητώντας συνάντηση μαζί τους για τα προβλήματα της Αθήνας, με το σκεπτικό ότι δεν μπορούν να γίνουν εθνικές εκλογές χωρίς οι αρχηγοί να δεσμευθούν στο παραμικρό για την πρωτεύουσα. Το γεγονός πάντως ότι οι εθνικές εκλογές γίνονται τώρα συμφέρει τον Νικήτα αφού, αν χάσει η Νέα Δημοκρατία, θα έχει προλάβει να συνέλθει κάπως πολιτικά σε έναν χρόνο, όταν θα διενεργούνται οι δημοτικές.

***
Παρά ορισμένες διαψεύσεις, έγινε ένα τηλεφώνημα του κ. Γ. Παπανδρέου προς τον κ. Κ. Σημίτη την Τετάρτη. «Δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν» όπως ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός στη γραπτή δήλωση τριάντα λέξεων που έδωσε στη δημοσιότητα την Παρασκευή το πρωί, για τη σύνταξη της οποίας δεν μετέβη στο γραφείο του στην οδό Ακαδημίας, αλλά την υπαγόρευσε από το τηλέφωνο. Συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού εικάζουν ότι αρχικώς στην Ιπποκράτους σκέφτονταν σοβαρά το ενδεχόμενο να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας ο κ. Σημίτης και αμέσως άφησαν να διαρρεύσει η πληροφορία στον Τύπο.

Λίγες ημέρες μετά όμως – πάντα κατά τους συνεργάτες του κ. Σημίτη- άλλαξαν σχέδια και επιχείρησαν να προτείνουν στον κ. Σημίτη τη συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο της Α΄ Αθηνών επειδή προφανώς ξεκίνησαν συζητήσεις με κάποιες άλλες προσωπικότητες. Ποιες προσωπικότητες όμως μπορεί να είναι αυτές που δικαιολογούν τον αποκλεισμό του κ. Σημίτη από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας; Οψόμεθα…

***
Πάντως το σενάριο να ηγηθεί του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠαΣοΚ ο κ. Λουκάς Παπαδήμος εξακολουθεί να ισχύει, αφού σύμφωνα με ορισμένες πηγές φέρεται να συζητεί την περίπτωση παραίτησης από τη θέση του αντιπροέδρου της ΕΚΤ. Εκείνοι που επιμένουν ότι το παρελθόν στην Ελλάδα είναι πάντοτε παρόν και επηρεάζει καταλυτικά αποφάσεις, εκτιμήσεις και εξελίξεις, υπενθυμίζουν ότι ο κ. Παπαδήμος βρίσκεται από παλιά πολύ κοντά στην οικογένεια Παπανδρέου, αφού τοποθετήθηκε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος το 1994 από τον Ανδρέα Παπανδρέου .

Ενα από τα σενάρια που ακούγονται είναι ότι θα επιστρέψει στην Ελλάδα ο κ. Παπαδήμος για να αναλάβει το υπουργείο Οικονομίας, από το οποίο όμως θα έχει αποκοπεί και ανασυσταθεί το παλιό υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να αναλάβει άλλος τη «λάντζα» των εσόδων και των δαπανών. Με βάση αυτό το σενάριο ο κ. Παπαδήμος, καθώς είναι από τους λίγους Ελληνες που όταν μιλάει οι Ευρωπαίοι δεν κλείνουν τα αφτιά τους, θα κληθεί να αναλάβει τα ταξίδια στις Βρυξέλλες με στόχο τη διάσωση της χώρας από τη σκληρή, τύπου ΔΝΤ, επιτήρηση έτσι ώστε το κράτος να μπορέσει να συνεχίσει να δανείζεται σαν να μην υπάρχει αύριο για να στηρίζει τις πάσης φύσεως υπέρογκες δαπάνες του.

Χρειαζόμαστε λοιπόν έναν σοβαρό Ευρωπαίο που θα μας επιτρέψει με το κύρος του να συνεχίσουμε να είμαστε ωραίοι σαν Ελληνες στην Ευρώπη των «27». Αυτή η εκδοχή κάνει ορισμένους κυνικούς να λένε ότι αν η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της, τότε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ βάζει υποψηφιότητα για να γίνει το επόμενο πιάτο. Οι γνωρίζοντες, πάντως, υπογραμμίζουν ότι ο κ. Παπαδήμος θα δεχθεί να επιστρέψει στην Αθήνα μόνο αν λάβει διαβεβαιώσεις και εγγυήσεις ότι το σοφό γνωμικό δεν θα ισχύσει στην περίπτωσή του.

***
Η προκήρυξη εκλογών για την 4η Οκτωβρίου αφήνει στον αέρα την υπόθεση της ανανέωσης της θητείας του επιτρόπου Περιβάλλοντος κ. Στ. Δήμα, η οποία πρόκειται να αποφασιστεί στα μέσα Οκτωβρίου. Ο κ. Δήμας, πρωτεργάτης μιας προωθημένης ευρωπαϊκής πολιτικής για το περιβάλλον, θα ήθελε εν όψει της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή, τον Δεκέμβριο, να εξασφαλίσει μια δεύτερη πενταετή θητεία στις Βρυξέλλες. Ωστόσο η απόφαση ανήκει στον νικητή των εκλογών. Τι θα γίνει αν κερδίσει ο κ. Παπανδρέου;

Μου λένε ότι ο κ. Δήμας διατηρεί καλή σχέση με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ. Αυτό κάνει κάποιους ρομαντικούς να λένε ότι ο κ. Παπανδρέου μπορεί να κάνει μια κίνηση σε στυλ Ομπάμα ή Σαρκοζί και να ανανεώσει τη θητεία του Νεοδημοκράτη κ. Δήμα. Οι ρεαλιστές πάντως προεξοφλούν ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει αφού υπάρχουν πολλοί στο ΠαΣοΚ που διεκδικούν διακαώς τη θέση του επιτρόπου, όπως υπάρχουν ακόμη περισσότεροι ισχυροί σοσιαλιστές που επιθυμούν να στείλουν στις Βρυξέλλες πρόσωπα που δεν θέλουν να τα δουν μπροστά τους στο Υπουργικό Συμβούλιο.

***
Μπορεί να μην είναι υποψήφιος ο κ. Σημίτης, αλλά η Ιπποκράτους έκλεψε τις εντυπώσεις με την υποψηφιότητα της ηθοποιού κυρίας Αννας Φόνσου, που ανακοινώθηκε στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν η τοποθέτηση της Φόνσου στην Α΄ Αθηνών για δεύτερη φορά, αφού ήταν υποψήφια και το 2007, οριστικοποιεί την αριστερή στροφή του ΠαΣοΚ (η ηθοποιός ήταν υποψήφια με το ΚΚΕ το 1996) ή αν- αντίθετα- η «Κόμισσα της φάμπρικας» (ιστορική ταινία της Αννας του 1969) έκανε δεξιά στροφή στην καριέρα της.

▅ Συνεργάτης μου που κατασκόπευε διάφορους ισχυρούς σε γνωστό εστιατόριο, στις αρχές της εβδομάδας, άκουσε τον κ. Σταμάτη Κραουνάκη να προβλέπει με βεβαιότητα ότι ο κ. Ηλ. Ψινάκης αποκλείεται να δεχθεί να είναι υποψήφιος με τον ΛΑΟΣ. «Αν και θα ήθελα να δω το θέαμα ενός Ψινάκη να σηκώνεται στη Βουλή και να λέει “σκάσε μωρή”» πρόσθεσε με νόημα ο συνθέτης. Η πρόβλεψη επιβεβαιώθηκε καθώς ο κ. Ψινάκης δεν θα είναι υποψήφιος. Κάποιοι λένε πάντως ότι το ναυάγιο της θαυμάσιας ιδέας για την υποψηφιότητα Ψινάκη οφείλεται σε υπαναχώρηση του κ. Γ. Καρατζαφέρη και όχι σε δισταγμούς του υποψηφίου. Ορισμένοι γνωστοί και λαλίστατοι σαραντάρηδες βουλευτές του ΛΑΟΣ εξέφρασαν έντονες αντιδράσεις για το ενδεχόμενο να έχουν δίπλα τους στη Βουλή τον κ. Ψινάκη. Σίγουρα φοβήθηκαν μήπως η φράση που φανταζόταν ο κ. Κραουνάκης να εκτοξεύει δημοσίως ο κ. Ψινάκης απευθυνόταν μια μέρα σε αυτούς. Πάντως σε συνομιλία με συνεργάτη μου, ο κ. Ψινάκης αποκάλεσε τους εν λόγω βουλευτές «καθαρίστριες της Βέρμαχτ» και υπογράμμισε ότι αδιαφορεί πλήρως για όσα λένε γι΄ αυτόν. Αποκάλυψε επίσης ότι δέχθηκε πρόταση από ένα άλλο κόμμα μετά τον ΛΑΟΣ. Μήπως από τους «Κυνηγούς»;

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk