ΣΤΟΧΟΙ

Το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της ελβετικής εχεμύθειας

Η μνημειώδης συμφωνία της UΒS και του ελβετικού Δημοσίου με τις αμερικανικές Αρχές θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το «τελευταίο καρφί στο φέρετρο της πολυθρύλητης ελβετικής τραπεζικής εχεμύθειας», αναφέρει το Reuters σε ανάλυσή του για τις κατακλυσμιαίες αλλαγές που θα επηρεάσουν τη «βιομηχανία» των φορολογικών παραδείσων. Η πίεση της Ουάσιγκτον και προσωπικά του νέου προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για χειροπιαστά αποτελέσματα στο πρόβλημα της φοροδιαφυγής απέδωσε καρπούς προ ολίγων εβδομάδων.

Η μνημειώδης συμφωνία της UΒS και του ελβετικού Δημοσίου με τις αμερικανικές Αρχές θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το «τελευταίο καρφί στο φέρετρο της πολυθρύλητης ελβετικής τραπεζικής εχεμύθειας», αναφέρει το Reuters σε ανάλυσή του για τις κατακλυσμιαίες αλλαγές που θα επηρεάσουν τη «βιομηχανία» των φορολογικών παραδείσων. Η πίεση της Ουάσιγκτον και προσωπικά του νέου προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για χειροπιαστά αποτελέσματα στο πρόβλημα της φοροδιαφυγής απέδωσε καρπούς προ ολίγων εβδομάδων. Το ντιλ που έδωσε τέλος στη δικαστική διαμάχη της ελβετικής τράπεζας με τις ΗΠΑ ανακοινώθηκε τον Αύγουστο και προβλέπει σε πρώτη φάση την παράδοση των πρώτων 4.450 ονομάτων αμερικανών πελατών της από τους συνολικά 52.000 που θεωρούνται ύποπτοι για φοροδιαφυγή.

Ο τόνος του υπεύθυνου της ΙRS, της αμερικανικής Εφορίας, ήταν απειλητικός για εκείνους που συνεχίζουν να κρύβουν τις καταθέσεις τους. «Η συμφωνία στέλνει ένα μήνυμα, ότι ανεξαρτήτως της τράπεζας με την οποία συνεργάζεστεη φορολογική υπηρεσία των ΗΠΑ είναι έτοιμη να κυνηγήσει τόσο την τράπεζα όσο και το άτομο» επισήμανε ο επιθεωρητής της ΙRS Ντάγκ Σούλμαν. Οσο για τον λαμπερό «τραπεζικό παράδεισο» της Ευρώπης, η δήλωση ενός πρώην μέλους του ελβετικού κοινοβουλίου αντικατοπτρίζει το κλίμα απογοήτευσης και κατήφειας που επικρατεί. «Για την Ελβετία μιλάμε κυριολεκτικά για μια καταστροφή που πλήττει την υπ΄ αριθμόν ένα βιομηχανία της χώρας, τον τραπεζικό κλάδο» δήλωσε ο νομικός Τσαρλς Πονς. Η Ελβετία παραμένει το μεγαλύτερο κέντρο διαχείρισης μεγάλων περιουσιών με πλούσιους και διάσημους πελάτες από όλον τον κόσμο. Εκτιμάται ότι το τραπεζικό της σύστημα διαχειρίζεται το ένα τρίτο του πλούτου των όπου γης κροίσων, που υπολογίζεται συνολικά στα 7 τρισ. δολάρια. Απόδειξη ότι χρήματα υπάρχουν για την ανάκαμψη των δυτικών κοινωνιών. Το πρόβλημα για τους G20 είναι ότι δεν φαίνονται, και κατά συνέπεια δεν φορολογούνται.

Οι παράδεισοι λειτουργούσαν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ως τις αρχές του 2009, όταν ενεργοποιήθηκαν τα 20 πλουσιότερα κράτη του κόσμου. Χτυπημένα από την κρίση, αναζητούσαν επειγόντως ρευστό για να μπαλώσουν τις δημοσιονομικές τρύπες και τα ανοίγματα που δημιουργούσαν τα μέτρα για την ενίσχυση των οικονομιών τους. Ξαφνικά η «γκρίζα λίστα» των φορολογικών παραδείσων του ΟΟΣΑ απέκτησε ουσιαστικό περιεχόμενο. Ολο και περισσότερες κυβερνήσεις κρατών προβαίνουν τώρα σε ενέργειες για τη διαφάνεια στις τραπεζικές συναλλαγές για να βγάλουν από πάνω τους τη ρετσινιά του «παραδείσου». Η αρχή του τέλους για τις χώρες που φημίζονταν για την εχεμύθεια και εν γένει για την… αδιαφάνεια των τραπεζικών συναλλαγών ήλθε μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Κατέστη σαφές ότι μέσω των παραδείσων διακινούν χρήματα οι τρομοκράτες, όπως κάνουν άλλωστε και οι εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο η σοβούσα κρίση φαίνεται ότι διαφοροποιεί τον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίζονται ακόμη και όσοι προβαίνουν σε απόλυτα νόμιμες συναλλαγές που όμως είναι αφορολόγητες και, ως εκ τούτου, ζημιώνουν τον κρατικό κορβανά. Διότι η κρίση έχει ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη τόσο ώστε έφθασε να αμφισβητεί την ηθική υπόσταση καθ΄ όλα νόμιμων ενεργειών.

Στην Ελβετία, επί παραδείγματι, η χρηματοπιστωτική βιομηχανία άνθησε χάρη στα ιδιωτικά κεφάλαια πλούσιων ξένων καταθετών. Καθοριστικό στοιχείο της πετυχημένης ελβετικής συνταγής ήταν ασφαλώς το νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο έδιδε τη δυνατότητα στις τράπεζες να υποδέχονται κεφάλαια από ξένους πελάτες δίχως να ρωτούν πολλές ερωτήσεις. Αυτός είναι ένας από τους κυριότερους λόγους που οι φορολογικοί παράδεισοι χαρακτηρίζονται «πλυντήρια» μαύρου χρήματος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk