ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ

Πρόωρες εκλογές για την πάταξη της φοροδιαφυγής!

Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά της ΕΕ (και πιθανότατα και του ΟΟΣΑ) που ένας πρωθυπουργός κράτους-μέλους κηρύσσει εκλογές περιλαμβάνοντας μεταξύ των τριών πρώτων προτεραιοτήτων την αναγκαιότητα πάταξης της φοροδιαφυγής. Τούτο συνέβη εν Ελλάδι, όπου ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής προέβαλε την πάταξη της φοροδιαφυγής ως δεύτερη προτεραιότητα για την προκήρυξη εκλογών. Υπήρξαν βεβαίως περιπτώσεις που μεταξύ των επιχειρημάτων για την προκήρυξη εκλογών σε άλλα κράτη-μέλη περιλαμβανόταν …

Πρόωρες εκλογές για την πάταξη  της φοροδιαφυγής! | tovima.gr

Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά της ΕΕ (και πιθανότατα και του ΟΟΣΑ) που ένας πρωθυπουργός κράτους-μέλους κηρύσσει εκλογές περιλαμβάνοντας μεταξύ των τριών πρώτων προτεραιοτήτων την αναγκαιότητα πάταξης της φοροδιαφυγής. Τούτο συνέβη εν Ελλάδι, όπου ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής προέβαλε την πάταξη της φοροδιαφυγής ως δεύτερη προτεραιότητα για την προκήρυξη εκλογών. Υπήρξαν βεβαίως περιπτώσεις που μεταξύ των επιχειρημάτων για την προκήρυξη εκλογών σε άλλα κράτη-μέλη περιλαμβανόταν η ανόρθωση της οικονομίας ή οι αλλαγές στην οικονομική πολιτική, ακόμη και ο περιορισμός της παραοικονομίας σε συνδυασμό με τη μείωση της φοροδιαφυγής, τη διεύρυνση της διαφάνειας και την περιστολή της αδήλωτης εργασίας, αλλά από μόνη της η πάταξη της φοροδιαφυγής δεν χρησιμοποιήθηκε ως τώρα.

Το θέμα, όμως, δεν είναι μόνο ότι προβάλλεται η πάταξη της φοροδιαφυγής ως πρώτη προτεραιότητα, αλλά και ότι με αυτή τη δήλωση του Πρωθυπουργού ομολογείται ότι οι σχετικές υποσχέσεις και όλες οι δεσμεύσεις των τελευταίων ετών έναντι της ΕΕ δεν τηρήθηκαν. Από το 2005 η κυβέρνηση με τον έναν ή τον άλλον τρόπο υπόσχεται «περιορισμό», «περιστολή», «πάταξη» της φοροδιαφυγής κτλ.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στην έκθεση εφαρμογής του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων (2005-2008) που διαβιβάστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον Οκτώβριο του 2006, επί 57 σελίδων του κειμένου η μοναδική αναφορά για το θέμα της πάταξης της φοροδιαφυγής ήταν η εξής: Η συντονισμένη προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής μέσω της αναβάθμισης του μηχανισμού φορολογικών ελέγχων και μέσω της αναδιοργάνωσης της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥπΕΕ) φαίνεται να αποδίδει, όπως φαίνεται από τα πρόσφατα στοιχεία αύξησης των εσόδων.

Η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί από το 2005 ότι « ένα νέο σύστημα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στα καύσιμα θα τεθεί σύντομα σε λειτουργία». Ωστόσο φθάσαμε στο 2009 και το νέο σύστημα που περιελάμβανε και την εγκατάσταση ταμειακών μηχανών στα βενζινάδικα δεν εφαρμόστηκε, την ίδια ώρα που η φοροδιαφυγή στον τομέα αυτόν υπολογίζεται σε 1,2-2 δισ. ευρώ.

Και ενώ οι δεσμεύσεις δεν τηρούνται, η τότε κυβέρνηση στον απολογισμό της προς την ΕΕ αντί να αναφερθεί στα αποτελέσματα των «προσπαθειών», ενημερώνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι για την αύξηση των εσόδων θα αυξηθεί ο ειδικός φόρος στα καύσιμα το 2007, το 2008 και το 2009, ότι θα αυξηθεί ο ελάχιστος ειδικός φόρος στα τσιγάρα από 65% στο 75% και ότι θα προχωρήσει στην αύξηση των τελών στους λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας. Αντίθετα, για την «ταμπακέρα» το μόνο που αναφερόταν ήταν: «Η συντονισμένη προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής φαίνεται να αποδίδει». Το χειρότερο είναι ότι και στα Προγράμματα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που υπέβαλαν οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας υπήρχαν δεσμεύσεις ότι θα παταχθεί η φοροδιαφυγή.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk