Οι ελπίδες εναποτίθενται στο πακέτο Ομπάμα

Τα χαμηλά αμερικανικά επιτόκια από το 2000 και μετά και ο εύκολος τραπεζικός δανεισμός ώθησαν πολλά νοικοκυριά να δανειστούν φθηνά και να αγοράσουν κατοικίες. Στις αρχές του 21ου αιώνα εκατοντάδες μικρές, περιφερειακές τράπεζες στις ΗΠΑ πούλησαν χιλιάδες στεγαστικά δάνεια σε φτωχές αμερικανικές οικογένειες, κυρίως ισπανόφωνων και Αφροαμερικανών. Οι τράπεζες αυτές τιτλοποίησαν τα δάνειά τους και δανείστηκαν οι ίδιες από μεγαλύτερες τράπεζες, όπως η Lehman Βrothers. Μερικά …

Οι ελπίδες εναποτίθενται στο πακέτο Ομπάμα | tovima.gr

Τα χαμηλά αμερικανικά επιτόκια από το 2000 και μετά και ο εύκολος τραπεζικός δανεισμός ώθησαν πολλά νοικοκυριά να δανειστούν φθηνά και να αγοράσουν κατοικίες. Στις αρχές του 21ου αιώνα εκατοντάδες μικρές, περιφερειακές τράπεζες στις ΗΠΑ πούλησαν χιλιάδες στεγαστικά δάνεια σε φτωχές αμερικανικές οικογένειες, κυρίως ισπανόφωνων και Αφροαμερικανών.

Οι τράπεζες αυτές τιτλοποίησαν τα δάνειά τους και δανείστηκαν οι ίδιες από μεγαλύτερες τράπεζες, όπως η Lehman Βrothers. Μερικά χρόνια αργότερα, όταν τα φτωχά νοικοκυριά των ΗΠΑ δεν μπορούσαν πια να ανταποκριθούν στην πληρωμή των δανείων, έχασαν τα σπίτια τους, τα οποία κατά χιλιάδες περιήλθαν στην ιδιοκτησία των δανειστριών τραπεζών. Αυτό αποδείχθηκε δώρον άδωρον για τις τελευταίες, αφού λόγω της εγκατάλειψης των σπιτιών και της χαμηλής ζήτησης ακινήτων οι τιμές τους έπεσαν ραγδαία και οι τράπεζες έμειναν με απαξιωμένα περιουσιακά στοιχεία στα χέρια τους, με αποτέλεσμα να χρεοκοπήσουν και οι ίδιες και να ακολουθήσει το φοβερό «σεισμικό οικονομικό ντόμινο» που κατέληξε στη μεγαλύτερη κρίση μετά το 1929 παγκοσμίως.

Ετσι λοιπόν το 2006 ήταν η τελευταία χρυσή χρονιά για την αγορά ακινήτων, την οικοδομή και το τσιμέντο στις ΗΠΑ και από το τέλος αυτής της χρονιάς άρχισε η κρίση. Βεβαίως το τσιμέντο συνολικά χρησιμεύει σε τρεις τομείς: στον οικιστικό, στις υποδομές και στον επαγγελματικό τομέα. Ο οικιστικός τομέας, δηλαδή η κατασκευή νέων κατοικιών, επηρεάστηκε δραματικά από τα τέλη του 2006 και κυρίως από το 2007 ως σήμερα, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ. Ο επαγγελματικός τομέας, δηλαδή η κατασκευή ξενοδοχείων, νοσοκομείων, σχολείων και εμπορικών κέντρων, ακολουθεί με αρκετή διαφορά την πορεία του οικιστικού τομέα, ενώ ο χώρος των υποδομών, δηλαδή τα δημόσια και ιδιωτικά έργα με αιχμή τους αυτοκινητοδρόμους, τις γέφυρες, τις σήραγγες, τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, τα εγγειοβελτιωτικά έργα και τα λεγόμενα «έργα σύνδεσης», κανονικά δεν επηρεάζονται από την πορεία της απλής οικοδομής, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση με διαφορά μιας διετίας ακολούθησαν την ελεύθερη πτώση των άλλων δύο τομέων. Ωστόσο το 2010 από αυτόν τον κλάδο περιμένει και ο Τιτάν να ξεκινήσει η ανάκαμψη στις ΗΠΑ, λόγω των περιφερειακών έργων που θα γίνουν σε πολλές Πολιτείες με βάση το «πακέτο Ομπάμα».

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη Πολιτεία της Φλόριδας το 2007 η μείωση της ζήτησης τσιμέντου ήταν περίπου 30% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, το 2008 ήταν πεσμένη κατά 25% σε σχέση με το 2007 και το 2009 η ζήτηση τρέχει με μείωση 30% σε σχέση με πέρυσι.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk