ΚΡΙΣΤΙΝ ΛΑΓΚΑΡΝΤ «Οχι» στα μπόνους των τραπεζών

ΚΑΘΩΣ συμπληρώνεται ένας χρόνος από την εκδήλωση της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που γνώρισε ο κόσμος μας μετά το Μεγάλο Κραχ του Μεσοπολέμου και οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για το επόμενο ξεπέταγμα της διεθνούς οικονομίας, η αναζήτηση των αιτίων και των ευθυνών για όλα τα δεινά που περάσαμε συνεχίζεται.Οι τράπεζες,αυτοί οι αδηφάγοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, αποτελούν τον ευκολότερο και προφανέστερο στόχο,και οι άνθρωποί τους, οι τραπεζίτες, εξακολουθούν να συγκεντρώνουν τα πυρά της κοινής γνώμης και μερίδας του Τύπου για την απληστία και για την προκλητική συμπεριφορά τους.Μπορεί τα golden boys να έχουν μαζευτεί και να μην επιδεικνύουν τον νεοαποκτηθέντα πλούτο τους, αλλά η τύχη των μπόνους τους βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων των οικονομικών εγκεφάλων του G20.Εν όψει μάλιστα της συνόδου των ηγετών του G20 στο Πίτσμπουργκ, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου αυτού του μηνός, κατά την οποία θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το θέμα, η συζήτηση έχει ανάψει για τα καλά. Μια πρώτη γεύση πήραμε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Λονδίνο, όπου συγκεντρώθηκαν οι υπουργοί Οικονομίας των 20 μεγαλύτερων οικονομιών για να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, την πρόταση- για να μην πούμε καλύτερα απαίτηση- της Γαλλίας να μπει ένας φραγμός στα μπόνους.Η αρμόδια υπουργός Κριστίν Λαγκάρντ,έχοντας τις πλάτες του προϊσταμένου της Νικολά Σαρκοζί,ανέπτυξε τα γαλλικά επιχειρήματα που συναντούν την αντίδραση της άλλης πλευράς του Ατλαντικού.Ενα νέο διατλαντικό bras de fer βρίσκεται σε εξέλιξη ή μήπως οι Γάλλοι ως συνήθως τρέφουν υπέρμετρες φιλοδοξίες για τη δυνατότητά τους να επηρεάσουν τις εξελίξεις;

ΚΑΘΩΣ συμπληρώνεται ένας χρόνος από την εκδήλωση της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που γνώρισε ο κόσμος μας μετά το Μεγάλο Κραχ του Μεσοπολέμου και οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για το επόμενο ξεπέταγμα της διεθνούς οικονομίας, η αναζήτηση των αιτίων και των ευθυνών για όλα τα δεινά που περάσαμε συνεχίζεται.Οι τράπεζες,αυτοί οι αδηφάγοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, αποτελούν τον ευκολότερο και προφανέστερο στόχο,και οι άνθρωποί τους, οι τραπεζίτες, εξακολουθούν να συγκεντρώνουν τα πυρά της κοινής γνώμης και μερίδας του Τύπου για την απληστία και για την προκλητική συμπεριφορά τους.Μπορεί τα golden boys να έχουν μαζευτεί και να μην επιδεικνύουν τον νεοαποκτηθέντα πλούτο τους, αλλά η τύχη των μπόνους τους βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων
των οικονομικών εγκεφάλων του G20.Εν όψει μάλιστα της συνόδου των ηγετών του G20 στο Πίτσμπουργκ, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου αυτού του μηνός, κατά την οποία θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το θέμα, η συζήτηση έχει ανάψει για τα καλά. Μια πρώτη γεύση πήραμε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Λονδίνο, όπου συγκεντρώθηκαν οι υπουργοί Οικονομίας των 20 μεγαλύτερων οικονομιών για να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, την πρόταση- για να μην πούμε καλύτερα απαίτηση- της Γαλλίας να μπει ένας φραγμός στα μπόνους.Η αρμόδια υπουργός Κριστίν Λαγκάρντ,έχοντας τις πλάτες του προϊσταμένου της Νικολά Σαρκοζί,ανέπτυξε τα γαλλικά επιχειρήματα που συναντούν την αντίδραση της άλλης πλευράς του Ατλαντικού.Ενα νέο διατλαντικό bras de fer βρίσκεται σε εξέλιξη ή μήπως οι Γάλλοι ως συνήθως τρέφουν υπέρμετρες φιλοδοξίες για τη δυνατότητά τους να επηρεάσουν τις εξελίξεις;

Είναι αλήθεια ότι την πρόταση του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί για περιορισμό των μπόνους των τραπεζικών στελεχών στηρίζουν η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν. Και οι τρεις εξέφρασαν την άποψη ότι πρέπει να μπουν αυστηροί κανόνες στη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε κοινή επιστολή τους προς τον προεδρεύοντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σουηδό πρωθυπουργό Φρέντρικ Ράινφελντ. Το ζήτημα απασχόλησε – όπως προαναφέραμε- την τελευταία συνάντηση των υπουργών του G20, στην οποία πήρε μέρος και ο αμερικανός υπουργός Οικονομίας Τίμοθι Γκάιτνερ, προς τον οποίο στρέφεται το ενδιαφέρον για την τελική έκβαση του θέματος. Γιατί, όπως τόνισε η κυρία Λαγκάρντ, αφού «καταφέραμε να κινητοποιήσουμε την πλειοψηφία των Ευρωπαίων… πρέπει τώρα να πείσουμε την άλλη πλευρά του Ατλαντικού». Οπως διευκρίνισε η ίδια, οι κανόνες για τα μπόνους των τραπεζικών στελεχών αποτελούν μια δοκιμασία για τη συλλογική θέληση των κυβερνήσεων να αλλάξουν τις ατομικές συμπεριφορές κάποιων. Η βασική πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι αφορά τη χορήγηση των μπόνους σε ένα εύρος χρόνου, που δεν θα είναι συνδεδεμένο με τις άμεσες αποδόσεις των στελεχών. Να δίνονται δηλαδή τα μπόνους ύστερα από ένα εύλογο χρονικό διάστημα και όχι αμέσως, όπως γίνεται τώρα. Με αυτόν τον τρόπο τα μπόνους θα πηγαίνουν σε όσους πραγματικά τα αξίζουν- έχουν εμφανίσει δηλαδή αποτελέσματα σε βάθος χρόνου- και όχι στους διάττοντες αστέρες του τραπεζικού συστήματος, σαν τον Ζερόμ Κερβιέλ, που παραλίγο να τινάξει στον αέρα τη Soci t G n rale.

Ωραία όλα αυτά στα λόγια, αλλά στην πράξητι γίνεται; Η διπλωματική εκστρατεία της Γαλλίας για την επιβολή αυστηρών περιορισμών στα μπόνους είχε κατ΄ αρχάς κάποια θετικά αποτελέσματα. Οι Γάλλοι εξασφάλισαν τη στήριξη των Γερμανών- οι δημόσιες τοποθετήσεις του γερμανού υπουργού Οικονομίας Πέερ Στάινμπρουκ είναι χαρακτηριστικές. Μπροστά στο κοινό γαλλογερμανικό μέτωπο, επείσθη και ο βρετανός πρωθυπουργός να κάνει μια δήλωση στήριξης στην έναρξη των εργασιών της G20 στο Λονδίνο. Ετσι το θέμα παραπέμπεται στο Πίτσμπουργκ, όπου θα ληφθούν αποφάσεις για τους περιορισμούς στα μπόνους. Στο μεταξύ, οι G20 ρίχνουν το μπαλάκι στο Συμβούλιο Οικονομικής Σταθερότητας (Financial Stability Βoard- FSΒ) να διερευνήσει τις πιθανότητες που υπάρχουν για την επίτευξη μιας συμφωνίας και να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις. Το FSΒ είναι ένα νέο όργανο που δημιουργήθηκε τον περασμένο Απρίλιο, διαδεχόμενο το Φόρουμ με το ίδιο όνομα (FSF), που από το 1999 επιμελείται τη σταθερότητα του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος. Επικεφαλής του FSΒ, το οποίο φιλοξενείται στην έδρα της Τράπεζας Διεθνών Διευθετήσεων στη Βασιλεία της Ελβετίας, είναι ο σημερινός διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι. Η κρίσιμη συνεδρίαση του οργάνου, στο οποίο μετέχουν εκπρόσωποι από τις κεντρικές τράπεζες των 20, καθώς και από διεθνείς οργανισμούς, θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι στις 15 Σεπτεμβρίου.

Οι Αμερικανοί δεν θα είχαν κατ΄ αρχήν αντίρρηση να μπουν κανόνες στα μπόνους, γιατί, όπως δήλωσε ο κ. Γκάιτνερ, η συναίνεση μεταξύ των 20 για την αλλαγή των κανόνων είναι μεγάλη. Το πρόβλημα είναι ως πού θα φτάσουν οι αλλαγές αυτές. Ο βρετανός ομόλογός του Αλιστερ Ντάρλινγκ τόνισε στη συνάντηση του Λονδίνου ότι τα μπόνους δεν είναι παρά ένα μέρος του προβλήματος, του οποίου η καλύτερη λύση θα ήταν η αύξηση των αποθεματικών των τραπεζών. Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθούν τα κέρδη τους, από τα οποία αντλούνται τα μπόνους των υψηλόβαθμων στελεχών. Παράλληλα, οι τράπεζες θα είναι με αυτόν τον τρόπο καλύτερα προστατευμένες σε περίπτωση εμφάνισης μιας νέας κρίσης.

Πέρα από τα αποτελέσματα της συνόδου στο Πίτσμπουργκ, οι Γάλλοι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν μόνοι τους στην επιβολή αυστηρών όρων στα μπόνους. Η κυρία Λαγκάρντ, η οποία ως δικηγόρος έχει πίσω της μια μεγάλη καριέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες και γνωρίζει πολύ καλά τις ιδιαιτερότητες του συστήματος, ήταν κατηγορηματική: «Δεν εννοούμε απλώς αυτό που λέμε,αλλά το εφαρμόζουμε» δήλωσε. Εδώ ενέχει ο κίνδυνος να μείνει μόνη της η Γαλλία στον αγώνα που ξεκίνησε και να δει τα τοπ στελέχη των γαλλικών τραπεζικών ιδρυμάτων να παίρνουν μεταγραφή σε άλλες τράπεζες και σε άλλες χώρες, όπου δεν θα ισχύουν αυστηροί κανόνες για τα μπόνους.

Επίσημη αντίδραση από τις ίδιες τις τράπεζες δεν έχει υπάρξει- εκτός από κάποιες μεμονωμένες δηλώσεις μεγαλοτραπεζιτών, όπως ο Γιόζεφ Ακερμαν της Deutsche Βank, ο οποίος δήλωσε ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να αφήσουν τα αστέρια τους να τους φύγουν μέσα από τα χέρια, επειδή κάποιοι πολιτικοί θέλουν να γίνουν αυστηροί με τα μπόνους για να ικανοποιήσουν την κοινή γνώμη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk