ΓΑΛΛΙΑ

Η κρίση χτυπάει και τις σαμπάνιες

Με έναν αρκετά γνωστό στη χώρα μας τρόπο αποφάσισαν φέτος οι παραγωγοί σταφυλιού και οι εμφιαλωτές σαμπάνιας στη Γαλλία, στην περιοχή της Καμπανίας, να αντιμετωπίσουν τη μείωση της ζήτησης, λόγω της οικονομικής κρίσης. Μάζεψαν 32% λιγότερη παραγωγή από την περυσινή αφήνοντας το πλεόνασμα να σαπίσει στο έδαφος. Το αποτέλεσμα της μειωμένης παραγωγής ήταν κατά 44% λιγότερες φιάλες σε σχέση με πέρσι, σημάδι που δείχνει το πώς οι περικοπές στις αγορές των καταναλωτών επηρεάζουν ακόμη και το τμήμα της αγοράς ειδών πολυτελείας.

Η κρίση χτυπάει και τις σαμπάνιες | tovima.gr

Με έναν αρκετά γνωστό στη χώρα μας τρόπο αποφάσισαν φέτος οι παραγωγοί σταφυλιού και οι εμφιαλωτές σαμπάνιας στη Γαλλία, στην περιοχή της Καμπανίας, να αντιμετωπίσουν τη μείωση της ζήτησης, λόγω της οικονομικής κρίσης. Μάζεψαν 32% λιγότερη παραγωγή από την περυσινή αφήνοντας το πλεόνασμα να σαπίσει στο έδαφος.

Το αποτέλεσμα της μειωμένης παραγωγής ήταν κατά 44% λιγότερες φιάλες σε σχέση με πέρσι, σημάδι που δείχνει το πώς οι περικοπές στις αγορές των καταναλωτών επηρεάζουν ακόμη και το τμήμα της αγοράς ειδών πολυτελείας. Οι πωλήσεις σαμπάνιας αναμένεται να παρουσιάσουν πτώση στις 260 εκατ. φιάλες φέτος έναντι 339 εκατ. φιαλών το 2007. Το 2008 σημειώνεται ότι η πτώση ήταν στις 332 εκατ. φιάλες, αριθμός που είχε να εμφανισθεί από το 2000.

Ετσι, μεγάλοι παραγωγοί σαμπάνιας, όπως η Μo t Ηennessy Louis Vuitton, που είναι και η μεγαλύτερη στον κόσμο, συναποφάσισαν να μειώσουν την παγκόσμια παραγωγή παρά να αρχίσουν να εκποιούν το περιεχόμενο των κελαριών τους κάνοντας προσφορές. Ενα περιεχόμενο που ανέρχεται σε 1,2 δισ. φιάλες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ένωσης επαγγελματιών κρασιού και σαμπάνιας στη Γαλλία.

Βέβαια, η κίνηση αυτή των παραγωγών θεωρείται από πολλούς και αντιφατική. Η γαλλική κυβέρνηση πέρσι είχε σχεδιάσει να επεκτείνει τις καλλιέργειες σταφυλιών στην περιοχή της Καμπανίας (Champagne), η οποία έδωσε και το όνομά της στο γαλλικό αυτό προϊόν ονομασίας προέλευσης. Ο λόγος της επέκτασης ήταν η προβλεπόμενη αύξηση της ζήτησης, ειδικά από καταναλωτές στις ΗΠΑ και στη Βρετανία. Ετσι, ύστερα από ένα χρόνο και λίγες ημέρες πριν από το μάζεμα της σοδειάς εκατοντάδες αγρότες της περιοχής απειλούνται με τις συνέπειες της μείωσης της απορρόφησης της φετινής παραγωγής.

Εδώ και τριάντα χρόνια οι παραγωγοί σταφυλιών για σαμπάνια είχαν το πάνω χέρι στον έλεγχο της πρώτης ύλης, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν εκπρόσωποι του σωματείου τους. Ωστόσο σήμερα η κατάσταση έχει αναστραφεί.

« Ολοι έχουμε επηρεασθεί από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης » αναφέρει ο κ. Ζαν Μαρί Μπαριγέρ, επικεφαλής της Μo t Ηennessy. « Οταν βλέπουμε τις πωλήσεις να υποχωρούν ως και 20% κάτω από τις προβλέψεις μας, είναι εύκολο να εξαγάγουμε το συμπέρασμα ότι έχουμε πολύ στοκ ».

Οι πωλήσεις της σαμπάνιας για αρκετά χρόνια έδειχναν μια σημαντική ανοδική τάση με αποτέλεσμα οι παραγωγοί κυριολεκτικά να τρέχουν να προλάβουν με κάθε τρόπο τις απαιτήσεις της ζήτησης. Αυτό ανάγκασε τη γαλλική κυβέρνηση να λάβει τα προαναφερόμενα μέτρα ώστε να μεγαλώσει η παραγωγή.

Από την άλλη πλευρά, τα μπουκάλια αυτής της χρονιάς δεν θα ανοίξουν αν δεν περάσουν το λιγότερο δύο χρόνια. Ακόμη οι εμφιαλωτές έχουν και τη δυνατότητα να αναμείξουν προϊόν από παραγωγές διαφορετικών ετών.

Ο συνδυασμός των παραπάνω με το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η παραγωγή έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ, ακόμη και σε 405 εκατ. φιάλες πέρσι, κάνει εμφανές το ότι οι εμφιαλωτές διατηρούν τον έλεγχο της αγοράς, η οποία θα αρχίσει να δέχεται τη νέα σοδειά σε μια στιγμή που η ζήτηση βαδίζει πτωτικά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk