ΧΡΟΝΙΖΟΥΣΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Ενας δικαστικός στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

O νέος πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Δ. Κυριτσάκης , το τελευταίο πρόσωπο που πέρασε από την κρίση της απελθούσας Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, στους αμέσως επόμενους μήνες θα βρεθεί αντιμέτωπος με ορισμένες από τις πιο σημαντικές υποθέσεις και κυρίως με υποθέσεις που έχουν ευρεία απήχηση στη κοινή γνώμη, αφού στις περισσότερες από αυτές αφορούν κλάδους καταναλωτικών προϊόντων. Ανάμεσά τους βρίσκονται η χρονίζουσα έρευνα για την αγορά της μπίρας, που οι …

O νέος πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Δ. Κυριτσάκης , το τελευταίο πρόσωπο που πέρασε από την κρίση της απελθούσας Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, στους αμέσως επόμενους μήνες θα βρεθεί αντιμέτωπος με ορισμένες από τις πιο σημαντικές υποθέσεις και κυρίως με υποθέσεις που έχουν ευρεία απήχηση στη κοινή γνώμη, αφού στις περισσότερες από αυτές αφορούν κλάδους καταναλωτικών προϊόντων. Ανάμεσά τους βρίσκονται η χρονίζουσα έρευνα για την αγορά της μπίρας, που οι πλέον πρόσφατες πληροφορίες τη φέρουν να βρίσκεται στο τελικό στάδιο, της αγοράς των οικοδομικών υλικών, των ζυμαρικών και σιτηρών και των αλεύρων, του ρυζιού, των καλλυντικών και φυσικά της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας. Κάποιες απ΄ αυτές είναι αρκετά… «θορυβώδεις», όπως, π.χ., της ακτοπλοΐας, παράγοντες της οποίας έχουν υποβάλει μηνύσεις και αγωγές, κι άλλες όπως της μπίρας από τις πιο δύσκολες στην τεκμηρίωση των καταγγελιών. Και ίσως γι΄ αυτό ο απερχόμενος πρόεδρος, ο κ. Σπ. Ζησιμόπουλος, συμβούλευσε τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη να προτιμήσει για τη θέση του προέδρου έναν ανώτατο δικαστικό.

Κρητικής καταγωγής
Ο κ. Κυριτσάκης, πρώην αρεοπαγίτης, κρητικής καταγωγής- γεννημένος στο Καστέλι Κισσάμου του Νομού Χανίων το 1941- κατόρθωσε να βρεθεί στις κορυφές της δικαστικής πυραμίδας, συνταξιοδοτούμενος προ ενός έτους, το 2008, από τη θέση του αντιπροέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Τα επικοινωνιακά του χαρίσματα είναι εμφανή, μια ιδιότητα η οποία δεν είναι συνηθισμένη στους δικαστικούς κύκλους, και ίσως εν μέρει να οφείλεται και στη συνδικαλιστική του δραστηριότητα στη θέση του προέδρου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ένα «πόστο» που κατέλαβε δύο φορές- η τελευταία λίγα χρόνια προτού αποχωρήσει από το δικαστικό σώμα.

Ως ανακριτής το διάστημα 1980 -1983 έγινε γνωστός όταν ασχολήθηκε με την περίφημη «αγία Αθανασία του Αιγάλεω», μια υπόθεση απάτης με πολιτικές προεκτάσεις, αφού προστάτης της ήταν ο υπουργός Εργασίας των κυβερνήσεων Καραμανλή Κ. Λάσκαρης, αλλά και το πολύκροτο ναυάγιο της «Χρυσής Αυγής» έξω από το Κάβο Ντόρο, στο οποίο πνίγηκαν 28 άνθρωποι. Αλλά και αργότερα, όταν υπουργός Δικαιοσύνης στις κυβερνήσεις του ΠαΣοΚ ήταν ο Ευ. Γιαννόπουλος, θήτευσε δίπλα του ως ειδικός σύμβουλος, εφέτης ο ίδιος, με απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου- ο τότε υπουργός είχε έλθει σε σύγκρουση με την ηγεσία του Αρείου Πάγου. Ηταν ένας από τους δύο υποψηφίους μεταξύ των οποίων επρόκειτο να επιλεγεί από τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη- με τη σύμφωνη γνώμη του Πρωθυπουργούο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Λέγεται πως ο υπουργός δεν γνώριζε προσωπικά τον κ. Κυριτσάκη- άλλοι τού τον συνέστησαν- και η μεταξύ τους σχέση χρονολογείται από την ημέρα που του τηλεφώνησε και τον κάλεσε στο γραφείο του, όπου του είπε: «Οσους κι αν ρώτησα, πήρα για εσάς τις καλύτερες συστάσεις».

Βέβαια η ανάληψη των καθηκόντων του έγινε στην αρχή της προεκλογικής περιόδου και το ενδεχόμενο της κυβερνητικής αλλαγής είναι προφανές. Μάλιστα στην εκδήλωση παράδοσης και παραλαβής, η οποία έγινε στα γραφεία της Επιτροπής την περασμένη Τρίτη, ο κ. Κυριτσάκης, ερωτηθείς αν η επικείμενη κυβερνητική αλλαγή θα επηρεάσει και τη σύνθεση της Επιτροπής, είπε ότι «δεν στεριώνει κανείς σε μία θέση, αλλά όταν μια Αρχή είναι ανεξάρτητη, το λέμε και το εννοούμε. Τι άλλο να πω…».

Μήνυμα στην αγορά
Φρόντισε ωστόσο να στείλει και το σχετικό μήνυμα στην αγορά, λέγοντας: «Οσοι νομίζουν ότι η οικονομική κρίση τούς ευνοεί για να καταστρατηγούν τους όρους του ανταγωνισμού θα μας βρουν απέναντί τους». Αναλαμβάνει σίγουρα μια θέση η οποία είναι δύσκολη και ο ίδιος φαίνεται να έχει επίγνωση αυτής της κατάστασης. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού υπό τον κ. Ζησιμόπουλο πρωταγωνίστησε στην οικονομική επικαιρότητα των τελευταίων πεντέμισι χρόνων- θετικά και αρνητικάκαι τα πρόστιμα που επέβαλε είναι τα υψηλότερα από καταβολής της. Σε αυτό δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Οπως επίσης και το γεγονός ότι κληρονομεί περίπου 350 εκκρεμείς υποθέσεις.

Πάντως η πρώτη κρίσιμη χρονική στιγμή για τον νέο πρόεδρο- που δεν την καθορίζει όμως ο ίδιος- είναι οι πρώτες εβδομάδες μετά τις εκλογές, αν η νέα κυβέρνηση, του ΠαΣοΚ εν προκειμένω, θα έχει την ίδια στάση με αυτή της Νέας Δημοκρατίας, που διατήρησε τον κ. Ζησιμόπουλο. Και αν περάσει τον πρώτο «κάβο», από εκεί και μετά θα έχει όλες τις ευκαιρίες για να δοκιμαστεί η επιλογή του.

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk