Σε σκληρό αγώνα έχει αποδυθεί ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι για να ελέγξει τις επιθέσεις που δέχεται από τον ιταλικό και τον διεθνή Τύπο και να πείσει τους Ιταλούς ότι βάλλεται από «τους ξένους και τους κομμουνιστές»

«Ταυρομάχος» στην αρένα των ΜΜΕ

Ο ΙΤΑΛΟΣ πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι συνεχίζει την κατά μέτωπον επίθεση εναντίον του Τύπου, μοιράζοντας μηνύσεις και απειλές εναντίον εφημερίδων τόσο της Ιταλίας όσο και του εξωτερικού, προκειμένου να σταματήσει τη χιονοστιβάδα των δημοσιευμάτων που αναφέρονται στα σκάνδαλα της προσωπικής του ζωής. Ο «μπαμπάκας», όπως τον αποκάλεσε η 18χρονη Ναομί Λετίτσια, η τελευταία πέτρα του τελευταίου σκανδάλου στο οποίο εμπλέκεται, σε μια αρκετά ευφυή κίνηση στρατηγικής και έχοντας κάνει τα πάντα προκειμένου τα σκάνδαλα αυτά να γίνουν πρωτοσέλιδα σε έντυπα ολόκληρου το κόσμου, τώρα εμφανίζεται στους πολίτες της πατρίδας του σαν το θύμα. Μάλιστα οικτίρει τη χώρα του για το επίπεδο του Τύπου, επιχειρώντας προφανώς να αποσπάσει την προσοχή των ψηφοφόρων από το επίπεδο των πολιτικών.

Ο ΙΤΑΛΟΣ πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι συνεχίζει την κατά μέτωπον επίθεση εναντίον του Τύπου, μοιράζοντας μηνύσεις και απειλές εναντίον εφημερίδων τόσο της Ιταλίας όσο και του εξωτερικού, προκειμένου να σταματήσει τη χιονοστιβάδα των δημοσιευμάτων που αναφέρονται
στα σκάνδαλα της προσωπικής του ζωής. Ο «μπαμπάκας», όπως τον αποκάλεσε η 18χρονη Ναομί Λετίτσια, η τελευταία πέτρα του τελευταίου σκανδάλου στο οποίο εμπλέκεται, σε μια αρκετά ευφυή κίνηση στρατηγικής και έχοντας κάνει τα πάντα προκειμένου τα σκάνδαλα αυτά να
γίνουν πρωτοσέλιδα σε έντυπα ολόκληρου το κόσμου, τώρα εμφανίζεται στους πολίτες της πατρίδας του σαν το θύμα. Μάλιστα οικτίρει τη χώρα του για το επίπεδο του Τύπου, επιχειρώντας προφανώς να αποσπάσει την προσοχή των ψηφοφόρων από το επίπεδο των πολιτικών.

«Καημένη Ιταλία για την πληροφόρηση που έχεις»: Ετσι βρέθηκε στην αντεπίθεση πριν από λίγες ημέρες ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι , σημειώνοντας παράλληλα ότι το 90% του ιταλικού Τύπου ελέγχεται από μια «κομμουνιστική και καθολικο-κομμουνιστική μειοψηφία». Και ο Καβαλιέρε συνέχισε ακάθεκτος. Χαρακτήρισε αστείους όσους τον κατηγορούν ότι οι μηνύσεις που έχει καταθέσει εναντίον των εφημερίδων και περιοδικών στην Ιταλία και στο εξωτερικό αποτελούν απόπειρα φίμωσης του Τύπου: «Ελευθερία του Τύπου δεν σημαίνει να προσβάλλεις και να συκοφαντείς και για αυτόν τον λόγο στράφηκα στη Δικαιοσύνη» δήλωσε.

Την περασμένη Τρίτη, μιλώντας σε ένα επιχειρηματικό συνέδριο δήλωσε ότι είναι ένας «άφοβος ταυρομάχος» που πολεμάει με τους «λυσσασμένους ταύρους» των μίντια.

Βλέπει συνωμοσίες
Η επίθεση του Καβαλιέρε στον Τύπο άρχισε από την ισπανική εφημερίδα «Εl Ρais», η οποία τον περασμένο Ιούνιο δημοσίευσε φωτογραφίες από τη βίλα του στη Σαρδηνία, στις οποίες ο ίδιος και οι καλεσμένοι του διασκεδάζουν με ημίγυμνες νεαρές καλλονές. Παράλληλα οι εφημερίδες τις οποίες ελέγχουν μέλη της οικογένειάς του εξαπέλυσαν σφοδρές επιθέσεις σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά του εξωτερικού, αναφέροντας ότι όσα γράφουν για τον Μπερλουσκόνι είναι ψέματα. Εκμεταλλευόμενος την ολοένα αυξανόμενη ξενοφοβία στην Ιταλία, ο Καβαλιέρε προσπάθησε να πείσει τους Ιταλούς ότι ούτε λίγο ούτε πολύ ήταν στόχος μιας διεθνούς συνωμοσίας με σκοτεινά συμφέροντα που ελέγχεται από τους κομμουνιστές. Μάλιστα έφθασε μέχρι του σημείου να κατηγορήσει τους «Financial Τimes», τους «Τimes» του Λονδίνου και το περιοδικό «Εconomist», τρία συντηρητικά έντυπα, ότι συμμετέχουν στη συνωμοσία αυτή. Το μήνυμα προς τους Ιταλούς είναι ξεκάθαρο: Δεχόμαστε επίθεση από τους ξένους και από τους κομμουνιστές.

Στις 28 Αυγούστου ο Μπερλουσκόνι υπέβαλε μήνυση εναντίον της ιταλικής εφημερίδας «La Repubblica» επειδή απλώς και μόνο δημοσίευσε έναν κατάλογο με 10 ερωτήματα τα οποία τον καλούσε να απαντήσει. Λίγες ημέρες αργότερα υπέβαλε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση στη «L΄Unita» επειδή δημοσίευσε μια αναφορά σε ένα κωμικό σκετς όπου αναφέρεται ότι ο ιταλός πρωθυπουργός κάνει ενέσεις για να μπορεί να κάνει σεξ. Μάλιστα ο δικηγόρος του τόνισε ότι στην εκδίκαση της υπόθεσης ο Μπερλουσκόνι θα κατέθετε ο ίδιος και θα διαβεβαίωνε ότι δεν είναι ανίκανος σεξουαλικά.

Οι μηνύσεις αυτές προκάλεσαν την οργή των ιταλών δημοσιογρά- φων, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν εξαγγείλει μεγάλη διαδήλωση για την προάσπιση της ελευθεροτυπίας στη Ρώμη στις 17 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα περισσότεροι από 150.000 καλλιτέχνες, διανοούμενοι και απλοί πολίτες έχουν ως σήμερα υπογράψει την online διαμαρτυρία που ανέβασε η εφημερίδα «La Repubblica», ανάμεσα στους οποίους ο Ουμπέρτο Εκο, ο Ντάριο Φο και ο Ρομπέρτο Σαβιάνο, συγγραφέας του βιβλίου «Γκομόρα» που έχει θέμα τη ναπολιτάνικη Μαφία. «Οταν κάποιος πρέπει να επέμβει για να υπερασπιστεί την ελευθερία του Τύπου,αυτό σημαίνει ότι η κοινωνία και ένα μεγάλο μέρος του ίδιου του Τύπου νοσεί» τόνισε ο Εκο και πρόσθεσε ότι στην πραγματική δημοκρατία η ελευθερία του Τύπου δεν χρήζει υπεράσπισης διότι ουδείς επιχειρεί να την περιορίσει.

Δάσκαλε που δίδασκες
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι ο ιταλός πρωθυπουργός οδηγεί την ελευθερία του Τύπου στο εκτελεστικό απόσπασμα, εξαπολύοντας μια νομική βεντέτα εναντίον μέσων ενημέρωσης στην Ιταλία και στο εξωτερικό. «Καταλαβαίνουμε ότι ο Μπερλουσκόνι θέλει να κρατήσει την πιπεράτη ιδιωτική του ζωή μακριά από τα πρωτοσέλιδα, αλλά οι μηνύσεις εναντίον εφημερίδων και η φίμωση του Τύπου δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να το επιτύχει» δήλωσε ο Αϊνταν Γουάιτ, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, μέλος της οποίας είναι και η ευρωπαϊκή.

Οι ευαισθησίες του Καβαλιέρε για τη δυσφήμιση και τον διασυρμό περιορίζονται μόνο στα δημοσιεύματα που έχουν στόχο τον ίδιο. Οι εφημερίδες που ελέγχει η οικογένειά του δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να συκοφαντούν και να δυσφημίζουν όσους θεωρούν αντιπάλους του Μπερλουσκόνι. Στα τέλη Αυγούστου η εφημερίδα «Ιl Giornale» δημοσίευσε σειρά από ρεπορτάζ στα οποία ανέφερε ότι ο Ντίνο Μπόφο, διευθυντής της εφημερίδας του Βατικανού «Αvvenire», είναι ομοφυλόφιλος και το 2004 του είχε επιβληθεί πρόστιμο επειδή παρενοχλούσε τη σύζυγο του εραστή του. Επίσης δημοσίευσε μια σειρά άρθρων που αφορούσαν σκάνδαλα της Εκκλησίας στο παρελθόν. Ο Μπόφο διέψευσε κατηγορηματικά τα ρεπορτάζ της εφημερίδας και λίγες ημέρες αργότερα παραιτήθηκε από τη θέση του. Μοναδικός λόγος της επίθεσης αυτής ήταν τα επικριτικά δημοσιεύματα των καθολικών εφημερίδων για την ιδιωτική ζωή του πρωθυπουργού. Είναι προφανές ότι συνδυάζοντας τα κόλπα ενός γελωτοποιού με σκληρές επιθέσεις εναντίον οπουδήποτε του αντιτίθεται, ο ιταλός πρωθυπουργός προσπαθεί να ελέγξει τον ιταλικό και τον διεθνή Τύπο όπως ελέγχει τη μιντιακή του αυτοκρατορία και την ιταλική κυβέρνηση. Εμπλεκόμενος σε σκάνδαλα διαφόρων αποχρώσεων, προσπαθεί να πείσει τους Ιταλούς ότι είναι ένας από αυτούς, με τα ίδια πάθη και αδυναμίες, που βάλλεται από διεθνείς και εσωτερικούς εχθρούς.

Την ίδια στιγμή που εκθέτει τις ζωές των άλλων με τον πιο τραγικό τρόπο, παραπονείται ότι η ιδιωτική του ζωή παραβιάζεται. Η «δημοκρατία» την οποία ευαγγελίζεται ο Μπερλουσκόνι είναι μια δημοκρατία όπου τα πάντα επιτρέπονται στον ίδιο (άλλωστε με δήλωσή του αυτοανακηρύχθηκε ως ο « μακράν ο καλύτερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Ιταλίας ») και πολύ λίγα σε όλους τους υπόλοιπους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk