ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ονειρα φθινοπωρινής νύχτας

Κάθε ταινία της αποτελεί γεγονός και το ότι στην τελευταία της, το «Julie and Julia», υποδύεται τη διάσημη μαγείρισσα της τηλεόρασης Τζούλια Τσάιλντ αυξάνει ακόμη περισσότερο την περιέργειά μας να δούμε ξανά τη Μέριλ Στριπ στη μεγάλη οθόνη. Σκηνοθετημένη από τη Νόρα Εφρον («Ξάγρυπνοι στο Σιάτλ»), η ταινία αναφέρεται στην προσπάθεια της Τζούλι Πάουελ (Εϊμι Ανταμς), μιας από τις φανατικότερες φαν της Τσάιλντ, να υλοποιήσει όλες τις συνταγές μαγειρικής της δεύτερης. Η όρεξη μας άνοιξε και κάτι μας λέει ότι αυτό που θα δούμε δεν θα μας «καθήσει» στο στομάχι.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
«Julie & Julia»
Κάθε ταινία της αποτελεί γεγονός και το ότι στην τελευταία της, το «Julie and Julia», υποδύεται τη διάσημη μαγείρισσα της τηλεόρασης Τζούλια Τσάιλντ αυξάνει ακόμη περισσότερο την περιέργειά μας να δούμε ξανά τη Μέριλ Στριπ στη μεγάλη οθόνη. Σκηνοθετημένη από τη Νόρα Εφρον («Ξάγρυπνοι στο Σιάτλ»), η ταινία αναφέρεται στην προσπάθεια της Τζούλι Πάουελ (Εϊμι Ανταμς), μιας από τις φανατικότερες φαν της Τσάιλντ, να υλοποιήσει όλες τις συνταγές μαγειρικής της δεύτερης. Η όρεξη μας άνοιξε και κάτι μας λέει ότι αυτό που θα δούμε δεν θα μας «καθήσει» στο στομάχι… (Διανομή Αudiovisual, 15/10) «Κυνόδοντας»
Εφέτος στις Κάννες ο σκηνοθέτης Γιώργος Λάνθιμος απέσπασε μία από τις σημαντικότερες κινηματογραφικές διακρίσεις των τελευταίων ετών για ελληνική ταινία, το πρώτο βραβείο στο σημαντικό τμήμα «Ενα κάποιο βλέμμα». Απέδειξε επίσης ότι οι Κάννες δεν είναι πλέον μόνον υπόθεση του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Το αν θα καταφέρει να πάρει μαζί του το εγχώριο κοινό θα φανεί στις 22 Οκτωβρίου, όταν ο «Κυνόδοντας» αρχίσει να προβάλλεται εμπορικά στις ελληνικές αίθουσες σε διανομή Feel Good Εntertainment. Ιδιαίτερη ταινία, ίσως όχι για όλα τα γούστα, όμως με διακριτικό την οξεία ματιά ενός σκηνοθέτη που τολμά γιατί ξέρει πώς να το κάνει.

EΚΘΕΣΕΙΣ
Μετά την Αλωση

2. Μελέτες για την αποκρυπτογράφηση του Μηχανισμού των Αντικυθήρων 3. Ερωτες,αγαλματίδια της Ελληνιστικής εποχής 4. Ο Μπράνφορντ Μαρσάλις

Το πέρασμα «Από το Βυζάντιο στη νεότερη εποχή», η μακρά περίοδος από την άλωση της Κωνσταντινούπολης ως τις αρχές του 20ού αιώνα, καλύπτεται από τη νέα, μόνιμη έκθεση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, η οποία θα εγκαινιαστεί εντός του φθινοπώρου. Περί τα 750 είναι τα αντικείμενα που θα εκτεθούν, και μάλιστα τα περισσότερα για πρώτη φορά, ενώ περιλαμβάνεται επίσης θησαυρός 1.000

νομισμάτων! Τα εκθέματα αναδεικνύονται σε χώρο 1.400 τ.μ., ενώ παράλληλα ολοκληρώνεται διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του μουσείου, έκτασης 25 στρεμμάτων, όπου θα λειτουργούν υπαίθριες εκθέσεις, μικρό θέατρο και αναψυκτήριο.

Ερωτας στο Κυκλαδικό
Ο έρωτας είναι το θέμα της έκθεσης, η οποία θα εγκαινιαστεί τον Νοέμβριο στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με τη συμμετοχή 47 μουσείων από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία και το Λούβρο. Ερωτες θεών, ηρώων, απλών ανθρώπων, έρωτες νόμιμοι ή παράνομοι θα δώσουν το «παρών» σε αυτή την τολμηρή έκθεση, η οποία θα καλύψει όλη την αρχαιότητα, αρχής γενομένης από τον Ησίοδο.

Το μυστικό των Αντικυθήρων
Εκθεση αφιερωμένη στον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, σε αυτό το πολύτιμο και σπάνιο εύρημα της αρχαίας τεχνολογίας (περί το 80 π.Χ.) που πιθανότατα εξυπηρετούσε αστρονομικούς και ημερολογιακούς υπολογισμούς, προγραμματίζεται από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο για τον Ιανουάριο του 2010 σε συνεργασία με το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών. Παράλληλα θα παρουσιαστούν τα συμπεράσματα της νέας έρευνας των επιστημόνων οι οποίοι ασχολήθηκαν με την αποκρυπτογράφησή του.

Η Μέριλιν στο Βυζαντινό
Μια πρωτότυπη έκθεση με έργα του Αντι Γουόρχολ θα παρουσιαστεί από τις 6 Οκτωβρίου ως τις 10 Ιανουαρίου 2010 στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Τιτλοφορείται «Warhol/Ιcon: Η δημιουργία της εικόνας» και συγκεντρώνει σημαντικές προσωπογραφίες από όλο το φάσμα της καλλιτεχνικής πορείας του Αντι Γουόρχολ, τις οποίες αντιπαραβάλλει με τη συλλογή βυζαντινής αγιογραφίας του μουσείου. Σύμφωνα με τον διακεκριμένο μελετητή του Αντι Γουόρχολ, Πολ Μούρχαουζ, ο οποίος έχει την επιμέλεια της έκθεσης, γίνεται προσπάθεια να ανιχνευθεί«η διαχρονική σημασία και αξία της αγιογραφίας,συνδέοντας θρησκευτικού χαρακτήρα ιστορικά προηγούμενα με τις σύγχρονες “αγιογραφίες” του Γουόρχολ». Την έκθεση συνδιοργανώνουν με το Βυζαντινό Μουσείο οι αίθουσες τέχνης Πότνια Θηρών / Βank of Αttention και Ηaunch of Venison.

ΧΟΡΟΣ
Ο Κορτές στο Καλλιμάρμαρο
Το απάνθισμα μιας δημιουργικής πορείας 20 χρόνων και έξι, συνολικά, έργων είναι το «Cal » («Ρομ» στη γλώσσα μας) που παρουσιάζει αύριο το βράδυ στις 9.30 (πληροφορίεςεισιτήρια στο τηλ. 210 6980.044) στο Καλλιμάρμαρο ο Χοακίν Κορτές με τους συνεργάτες του. Εν προκειμένω ο σουπερστάρ ισπανός χορευτής του φλαμένκο θέλησε να φτιάξει ένα έργο για τη φυλή από την οποία αντλεί και ο ίδιος τις ρίζες του.«Τι είναι άραγε ο Τσιγγάνος;»αναρωτιέται, για να δώσει ο ίδιος την απάντηση: «Για μένα συμβολίζει το πνεύμα της επανάστασης. Πρέπει να λάβει κανείς υπόψη του πως η φυλή μου κυνηγήθηκε,ταπεινώθηκε και έγινε αντικείμενο κακομεταχείρισης για πολλούς αιώνες.Τα μόνα μέσα που είχαμε στη διάθεσή μας για να ακουστεί η κραυγή μας ήταν η μουσική και ο χορός…».

ΟΠΕΡΑ
«Αλκηστη» στο Μέγαρο
Σε συναυλιακή μορφή, εμπλουτισμένη εν τούτοις με τη σκηνοθετική ματιά τουΝίκου Πετρόπουλου, παρουσιάζεται η «Αλκηστη» του Γκλουκστις 19 και 22 Οκτωβρίου στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (έναρξη προπώλησης: 28/9, τηλ.

210 7282.333). Η τρίπρακτη όπερα, στη γαλλική εκδοχή της, διηγείται τη συγκινητική ιστορία της βασίλισσας της Θεσσαλίας η οποία, προκειμένου να σωθεί ο σύζυγός της βασιλιάς Αδμητος, αποφασίζει να θυσιαστεί στη θέση του. Τον ρόλο του τίτλου στις παραστάσεις του Μεγάρου ερμηνεύει η διάσημη και αγαπητή στο ελληνικό κοινόΑννα-Κατερίνα Αντονάτσικαι του Αδμητου οΓκρέγκορι Κούντε. Στους υπόλοιπους ρόλους εμφανίζονται καταξιωμένοι έλληνες λυρικοί ερμηνευτές. ΟΓιώργος Πέτρουδιευθύνει την Ορχήστρα Πατρών σε όργανα εποχής. Συμμετέχει η Χορωδία της ΕΡΤ. ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ
Φιλαρμονική της Αγίας Πετρούπολης / Τεμιρκάνοφ
Ενας κορυφαίος αρχιμουσικός. Μια ιστορική ορχήστρα. Τρεις πιανίστες που ανήκουν στην αφρόκρεμα του παγκόσμιου μουσικού στερεώματος. ΟΓιούρι Τεμιρκάνοφδιευθύνει τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Αγίας Πετρούπολης σε τρεις συναυλίες οι οποίες θα δοθούν στις 21, 22 και 23 Οκτωβρίου στην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής του Μεγάρου (έναρξη προπώλησης: 30 Σεπτεμβρίου, τηλ. 210 7282.333) και περιλαμβάνουν τα τρία μεγάλα κοντσέρτα για πιάνο του Ραχμάνινοφ και έργα Τσαϊκόφσκι. Την πρώτη βραδιά θα παρουσιαστούν το Τρίτο Κοντσέρτο του Ραχμάνινοφ (σολίστ οΝτένις Ματσούεφ)και η Τρίτη Σουίτα του Τσαϊκόφσκι. Τη δεύτερη, το Δεύτερο Κοντσέρτο του Ραχμάνινοφ (σολίστ οΝικολάι Λουγκάνσκι ) και αποσπάσματα από τη «Λίμνη των Κύκνων» του Τσαϊκόφσκι. Την τρίτη, το Πρώτο Κοντσέρτο του Ραχμάνινοφ (σολίστ οΓιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης) και η Πέμπτη Συμφωνία του Τσαϊκόφσκι. Jazz Μasters
Ο μεγαλύτερος των αδελφών Μαρσάλις και βραβευμένος με τρία βραβεία Grammy συνθέτης και σαξοφωνίστας Μπράνφορντ Μαρσάλις θα μας επισκεφθεί με το κουαρτέτο του στο πλαίσιο της νέας περιοδείας του στις 3 Νοεμβρίου στο Παλλάς. Από τα τέλη του ΄81 θα βρεθεί με τον επίσης διάσημο αδελφό τουΓουίντονστην περιοδεία του Χέρμπι Χάνκοκ στην Ιαπωνία. Αυτή η συνεργασία χάραξε τον δρόμο για τη δημιουργία του Wynton Μarsalis Quintet, στο οποίο ο Μπράνφορντ θα επικεντρωθεί στο σοπράνο και στο τενόρο σαξόφωνο. Αυτό το ταλέντο τράβηξε το ενδιαφέρον τουΜάιλς Ντέιβιςκαι αργότερα τουΝτίζι Γκιλέσπικαι του Σόνι Ρόλινςμε τους οποίους συνεργάστηκε. Πρωτοπόρος σε όλα, ο Μπράνφορντ το ΄94 δημιουργεί το Βuckshot LeFonque, ένα project που ενσωμάτωνε για πρώτη φορά στην τζαζ το χιπ-χοπ και τη ροκ και παρουσιαζόταν με DJ στη σκηνή. Ενα σούπερ γκρουπ στην Αθήνα
Η «Δύναμη των τριών» δηλαδή του μεγάλου συνθέτη, πιανίστα- πολυοργανίστα Τσικ Κορία, του «εξωπραγματικού» μπασίστα και συνθέτη Στάνλεϊ Κλαρκκαι του ιδιοφυούς ντράμερΛένι Γουάιτθα συμπαρασύρει τα πάντα στο διάβα της στις 9 Νοεμβρίου στο Παλλάς. Ουσιαστικά πρόκειται για την αναβίωση ενός εξαιρετικού τζαζ συγκροτήματος της δεκαετίας του ΄70, από τις τάξεις του οποίου πέρασαν, εκτός των προαναφερθέντων, πολλοί σπουδαίοι μουσικοί όπως οΑϊρτο Μορέιρα, ηΦλόρα Πουρίμκαι φυσικά οΑλ Ντι Μέολα. Μια βραδιάδυναμίτης.

ΘΕΑΤΡΟ
«Ανακαινισμένος» Βογιατζής

5. Η Μέριλιν του Αντι Γουόρχολ 6. Η Αννα-Κατερίνα Αντονάτσι 7. Ο Χοακίν Κορτές

Η περυσινή απουσία και η διπλή εφετινή παρουσία κάνουν την επιστροφή του Λευτέρη Βογιατζή πολλαπλάσιου ενδιαφέροντος: Με το «Υστατο σήμερα» του Χάουαρντ Μπάρκερ, σε μετάφραση Τζένης Μαστοράκη, και «Το θερμοκήπιο» του Χάρολντ Πίντερ, σε μετάφραση Νίνου Φένεκ Μικελίδη, θα υποδεχθεί το κοινό στο ανακαινισμένο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων. Μαζί του ο Δημήτρης Ημελλος και οι Αλεξία Καλτσίκη, Παντελής Δεντάκης, Βασίλης Κουκαλάνι. Στις πρεμιέρες θα προηγηθεί το «Υστατο σήμερα»- ακολουθεί «Το θερμοκήπιο».

Το παρελθόν μας σήμερα
Ενα μεγάλο μυθιστόρημα για τη σύγχρονη Ελλάδα. Ενας συγγραφέας που εξακολουθεί να γοητεύει και να προκαλεί. Μια τοιχογραφία γυναικών – ανθρώπων. Με την υπογραφή του Σταμάτη Φασουλή στη σκηνοθεσία και στη θεατρική μεταφορά (μαζί με τον Θανάση Νιάρχο), «Το τρίτο στεφάνι» του Κώστα Ταχτσή στη σκηνή του Κοτοπούλη-Ρεξ (Εθνικό Θέατρο) υπόσχεται θεατρική συγκίνηση. Παίζουν: Νένα Μεντή, Τάνια Τρύπη, Πέγκυ Σταθακοπούλου, Γιάννης Στάνκογλου. Η πρεμιέρα προγραμματίζεται στις 9 Οκτωβρίου.

Παιχνίδι για τρεις
Οταν ένας από τους πλέον ταλαντούχους έλληνες σκηνοθέτες, ο Βασίλης Παπαβασιλείου, συνεργάζεται με δύο ηθοποιούς για ένα θεατρικό πινγκ-πονγκ, όπως είναι το έργο του Αντονι Σάφερ «Σλουθ», η αναμέτρηση ανάμεσα στον Γιώργο Κιμούλη και στον, νεότερο, Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη προοιωνίζεται υψηλών υποκριτικών απαιτήσεων- ισάξιων με εκείνων του παρελθόντος (Λόρενς Ολίβιε- Μάικλ Κέιν ή των δικών μας Δημήτρη Χορν- Αλέκου Αλεξανδράκη). Πρεμιέρα στις αρχές Οκτωβρίου, στο Θέατρο Αθηνών.

ΕΠΕΤΕΙΟΣ
40 χρόνια Σαββόπουλος
Στο ΄60 επιστρέφει ο Διονύσης Σαββόπουλος για να παρουσιάσει εφέτος τον Δεκέμβριο στο Παλλάς την αναβίωση, κατά κάποι ον τρόπο, της δεκαετίας που πρωτοπαρουσιάστηκε στο μουσικό προσκήνιο. Ο Διονύσης Σαββόπουλος δεν θα περιοριστεί μόνο στις μουσικές παραστάσεις του Παλλάς, αλλά έχει τη διάθεση να γιορτάσει αυτή τη μεγάλη και σημαντική διαδρομή των 40 ετών και με μια σειρά σύνθετων εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στην καρδιά της πόλης (συναυλίες, εκθέσεις κ.ά.). Και όλα αυτά για να μπορέσουν όλοι όσοι παρευρεθούν στα δρώμενά του να θυμηθούν ή να ανακαλύψουν τα χαρακτηριστικά μιας δεκαετίας που το άρωμά της σφράγισε όλον τον κόσμο, και φυσικά την Ελλάδα. Και εφόσον τα 60s βρίσκονται στο προσκήνιο, ο μουσικός πυρήνας των παραστάσεων δεν μπορεί παρά να είναι άλμπουμ όπως «Το περιβόλι του τρελού» και το «Φορτηγό».

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ
Οι castrati της Μπάρτολι
Με τον νέο, πολυαναμενόμενο δίσκο της, ο οποίος κυκλοφορεί αρχές Οκτωβρίου με τίτλο «Sacrificium», η διάσημη ιταλίδα μεσόφωνος Τσετσίλια Μπάρτολιφωτίζει τον κόσμο των castrati και τραγουδά τη θαυμάσια μουσική την οποία αυτοί ενέπνευσαν. Το άλμπουμ επικεντρώνεται στη ναπολιτάνικη σχολή η οποία χάρισε στην παγκόσμια μουσική ιστορία περίφημους castrati, όπως οΦαρινέλι και οΚαφαρέλι,και αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από παγκόσμιες πρώτες ηχογραφήσεις, οι οποίες φέρνουν εκ νέου στο φως πραγματικά «μαργαριτάρια» της μπαρόκ εποχής. Την Μπάρτολι πλαισιώνει το ιταλικό σύνολο Ιl Giardino Αrmonico σε όργανα εποχής υπό τονΤζιοβάνι Αντονίνι.

Ροκ από τους καλύτερους
Το CD και το DVD «Live Αt Reading» αφορά την ιστορική εμφάνιση των Νirvana ως πρώτου ονόματος στο Reading Festival το 1992 και θα κυκλοφορήσει για πρώτη φορά στις 9 Νοεμβρίου. Αν και στην εμφάνισή τους στο γνωστό βρετανικό φεστιβάλ δόθηκε έμφαση στα τραγούδια από το πολυπλατινένιο «Νevermind», δεν λείπουν τραγούδια από το επερχόμενο «Ιn Utero», όπως τα «Αll Αpologies» και «Dumb». Επίσης ανάμεσα σε άλλα ακούμε και βλέπουμε δύο αγαπημένες τους διασκευές από ισάριθμα συγκροτήματα που τους βοήθησαν να δημιουργήσουν αυτόν τον μοναδικό ήχο: το «Τhe Μoney Will Roll Right Ιn» από τους Fang και το «D-7» από τους Wipers. Σύμφωνα με τα περισσότερα ξένα μουσικά έντυπα, μια από τις σημαντικότερες συναυλίες όλων των εποχών…

Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk