Με ανταλλαγή εξωδίκων ΕΡΤ και ΝΟVΑ στο ντέρμπι των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της Σούπερ Λίγκας

Η μπάλα στη Δικαιοσύνη για τα στιγμιότυπα

ΣΕ ΝΕΑ κόντρα μεταξύ Νova και ΕΡΤ, με ενδιάμεσους τον Σκάι και τη Σούπερ Λίγκα, οδηγεί η υπόθεση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της κεντρικής διαχείρισης και των στιγμιότυπων κάθε αγωνιστικής. Η Νova αποφάσισε την προηγούμενη εβδομάδα να μην παραχωρεί πλέον τα στιγμιότυπα των αγώνων των 14 ομάδων που διαθέτει στην κρατική τηλεόραση. Σύμφωνα με το συνδρομητικό κανάλι, η ΕΡΤ δεν είχε ανταποκριθεί στις γραπτές προσκλήσεις του- και σε δύο εξώδικα- από τις αρχές Αυγούστου να υπογράψουν μεταξύ τους τη σχετική σύμβαση, στο περιεχόμενο της οποίας η Νova ισχυρίζεται ότι είχαν προφορικά συμφωνήσει και ετοιμαζόταν να καταθέσει αύριο Δευτέρα ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της δημόσιας τηλεόρασης, προκειμένου να της απαγορευτεί η μετάδοση στιγμιότυπων των αγώνων της.

ΣΕ ΝΕΑ κόντρα μεταξύ Νova και ΕΡΤ, με ενδιάμεσους τον Σκάι και τη Σούπερ Λίγκα, οδηγεί η υπόθεση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της κεντρικής διαχείρισης και των στιγμιότυπων κάθε αγωνιστικής. Η Νova αποφάσισε
την προηγούμενη εβδομάδα να μην παραχωρεί πλέον τα στιγμιότυπα των αγώνων των 14 ομάδων που διαθέτει στην κρατική τηλεόραση. Σύμφωνα με το συνδρομητικό κανάλι, η ΕΡΤ δεν είχε ανταποκριθεί στις γραπτές προσκλήσεις του- και σε δύο εξώδικα- από τις αρχές Αυγούστου να υπογράψουν μεταξύ τους τη
σχετική σύμβαση, στο περιεχόμενο της οποίας η Νova ισχυρίζεται ότι είχαν προφορικά συμφωνήσει και ετοιμαζόταν να καταθέσει αύριο Δευτέρα ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της δημόσιας τηλεόρασης, προκειμένου να της απαγορευτεί η μετάδοση στιγμιότυπων των αγώνων της.

Πληροφορούμενη την πρόθεση της Νova να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της, η ΕΡΤ απέστειλε την Παρασκευή εξώδικο στο συνδρομητικό κανάλι, με το οποίο χαρακτηρίζει «κακόπιστη», «καταχρηστική» και «αντισυμβατική» τη «συνεχή αποστολή εγγράφων και εξωδίκων» από το κανάλι της Κάντζας προς αυτή, σημειώνοντας ότι «από τα μέσα Αυγούστου είμαστε σε διαρκή κατάσταση διαπραγματεύσεων για την τελική αποτύπωση των όρων της σύμβασης» και τονίζοντας ότι «τόσο την οικονομική προσφορά μας όσο και τους λοιπούς όρους τους έχετε εν τοις πράγμασι αποδεχθεί, παρά τα αντιθέτως και οψίμως διαλαμβανόμενα στα εξώδικα- επιστολές σας». Καταλήγοντας, αμφισβητεί ευθέως τη σύμβαση μεταξύ Σούπερ Λίγκας και Νova, τονίζοντας ότι το συνδρομητικό κανάλι «εφευρίσκει κάθε φορά νέες προϋποθέσεις και δήθεν δεσμεύσεις από μια “Σύμβαση” (σ.σ.: τα εισαγωγικά της ΕΡΤ), η οποία μάς είναι απολύτως άγνωστη».

Μιλώντας προς «Το Βήμα» ο γενικός διευθυντής της Forthnet, ιδιοκτήτριας εταιρείας της Νova, κ. Πάνος Παπαδόπουλος επιβεβαίωσε ότι «πολύ πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με την ΕΡΤ για την πώληση των στιγμιότυπων.Παρά τις αρχικές επαφές που κατέληξαν σε προφορική συμφωνία, η κρατική τηλεόραση αναίτια και χωρίς καμία ενημέρωση δεν προχώρησε τελικά στην υπογραφή της σχετικής σύμβασης, ενώ δεν λάβαμε καν απάντηση στις επιστολές μας ».

Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι «επιδεικνύοντας καλή θέληση, την πρώτη αγωνιστική παραχωρήσαμε χωρίς καμία διασφάλιση στην ΕΡΤ τα στιγμιότυπα, καλώντας τη με νέα επιστολή να προχωρήσουμε στις υπογραφές. Την Κυριακή της 1ης αγωνιστικής διαπιστώσαμε ότι παρουσιάστηκαν στην “Αθλητική Κυριακή” άλλα στιγμιότυπα από αυτά που της είχαμε αποστείλει. Ετσι, ακολουθώντας τη νομική οδό αποστείλαμε εξώδικο.Τη δεύτερη αγωνιστική και μη έχοντας λάβει καμία απάντηση στο εξώδικο ή στις επιστολές μαςδεν δώσαμε στην ΕΡΤ τα στιγμιότυπα. Με μεγάλη μας έκπληξη, την Κυριακή της 2ης αγωνιστικής διαπιστώσαμε ότι η κρατική τηλεόραση προχώρησε εκ νέου σε προβολή στιγμιότυπων των αγώνων που μεταδίδει η Νova » κατέληξε, εξηγώντας την αποστολή εξωδίκων στην ΕΡΤ από την πλευρά της Forthnet- Νova.

Στην ΕΡΤ ισχυρίζονται ότι η Νova παραχώρησε το δικαίωμα διαπραγμάτευσης για τα στιγμιότυπα στον Σκάι, με τον οποίον εκείνη κατέληξε σε συμφωνία και έτσι μεταδίδει τις καλύτερες φάσεις των ματς στην «Αθλητική Κυριακή». Ο πρόεδρος της δημόσιας τηλεόρασης κ. Χρήστος Παναγόπουλος σε ερώτησή μας δήλωσε ότι στην αποψινή εκπομπή θα μεταδοθούν κανονικά στιγμιότυπα των αγώνων και τόνισε: «Κάποιοι παλινδρομούν μεταξύ ψεύδους και ανακρίβειας. Τον λόγο πλέον έχουν τα δικαστήρια». Το βράδυ της Παρασκευής σε επιστολή του προς Forthnet, Σούπερ Λίγκα και Σκάι καλεί το συνδρομητικό κανάλι να παραλάβει από την Τρίτη 15/9/2009 μέρος του αντιτίμου το οποίο έχει συμφωνηθεί «άλλως το ποσό θα κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων». Μεταξύ Νova και Σκάι είχε υπογραφεί στα τέλη Απριλίου μνημόνιο συνεργασίας, στο οποίο αναφερόταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι εντός 40 ημερών από τότε, το κανάλι του Φαλήρου είχε το δικαίωμα διαπραγμάτευσης με ενδιαφερόμενα κανάλια για το θέμα των στιγμιότυπων και τις ώρες έναρξης των κυριακάτικων εκπομπών. Η προθεσμία εξέπνευσε, η Forthnet- Νova δεν ενημερώθηκε για τυχόν άλλη συμφωνία και ανέλαβε εκείνη τις σχετικές διαπραγματεύσεις με τη δημόσια τηλεόραση. Αργότερα βέβαια, στα τέλη Αυγούστου και ενώ είχε διεξαχθεί η πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος, ο Σκάι κατήγγειλε εγγράφως το συγκεκριμένο μνημόνιο.

Στο συνδρομητικό κανάλι θέτουν ερωτήματα σχετικά με την προέλευση των στιγμιότυπων που μεταδίδει η ΕΡΤ, καθώς και το πόσο έχουν κοστίσει στα ταμεία της, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι συνέβαλε ο Σκάι σε αυτό που χαρακτηρίζουν ανεπισήμως «παρανομία και πειρατεία» της δημόσιας τηλεόρασης, ίσως προκύψει θέμα καταγγελίας της σύμβασης με το κανάλι του Φαλήρου, που αποτελεί το τρίτο συμβαλλόμενο μέρος της κεντρικής διαχείρισης της Σούπερ Λίγκας.

Καταλήγουν δε στο ότι η Νova έχει το δικαίωμα βάσει της σύμβασης με τη διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος να πουλά τα αποκλειστικά δικαιώματα των αγώνων που μεταδίδει σε κανάλια ελεύθερης λήψης, σύμφωνα όμως με τους όρους που έχει θέσει ο δεύτερος συμβαλλόμενος της Σούπερ Λίγκας, Σκάι- δηλαδή τη μετάδοσή τους 105 λεπτά μετά την έναρξη της δικής του κυριακάτικης εκπομπής.

Σούπερ Λίγκα:

«Βρείτε τα»!
«Το Βήμα» επικοινώνησε με τον γενικό διευθυντή της Σούπερ Λίγκας κ. Πατρίκ Κομνηνό, ο οποίος κάλεσε τα τηλεοπτικά κανάλια να τα βρουν μεταξύ τους, δηλώνοντας τα εξής: «Η κεντρική διαχείριση τηλεοπτικών δικαιωμάτων του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας αποτελεί ένα πρωταρχικής σημασίας εγχείρημα για το ελληνικό ποδόσφαιρο και θεωρούμε αυτονόητο ότι τα εμπλεκόμενα κανάλια θα βρουν την καλύτερη δυνατή λύση μεταξύ τους».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk