H συνέντευξη στη ΔΕΘΤα χαρτιά του για την οικονομία άνοιξε ο Γιώργος Παπανδρέου

Απαντήσεις εφ’ όλης της ύλης, με έμφαση στην οικονομία, έδωσε από τη ΔΕΘ ο Γ.Παπανδρέου, ανοίγοντας τα χαρτιά του για τις ΔΕΚΟ, το τραπεζικό σύστημα, το ΦΠΑ και το πού θα βρει τα χρήματα. Εγκώμιο για τον Κ.Σημίτη· «μάχιμα στελέχη» στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, χωρίς αποκαλύψεις για Λ.Παπαδήμο. Προανήγγειλε δε εξεταστική επιτροπή για Siemens, αναθεώρηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Με το δίπτυχο «αποτελεσματικότητα και δικαιοσύνη» στον τομέα των δαπανών και της φορολογίας απαντά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στο ερώτημα για το πού θα βρει τα λεφτά για την εφαρμογή του προγράμματος που ανέπτυξε από το βήμα της ΔΕΘ.

Κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Παπανδρέου διέψευσε κατηγορηματικά ότι προτίθεται, εφόσον κερδίσει στις εκλογές, να προχωρήσει σε έκτακτη φορολογία ή δανεισμό, τονίζοντας ότι «λεφτά υπάρχουν» αλλά θα πρέπει να «να συγκρουστούμε με αντιλήψεις και πρακτικές του παρελθόντος».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ περιέγραψε ένα σύνολο τομέων όπου μπορεί να υπάρξει περικοπή της σπατάλης, όπως εκείνες της πελατειακής φύσης, οι ανείσπρακτοι φόροι, το νοικοκύρεμα στο Δημόσιο, οι χαριστικές πράξεις όπως ασφαλιστικές στις τράπεζες και τους μεγαλομετόχους, οι πολυάριθμες επιτροπές, οι ανεξέλεγκτες δαπάνες των νοσοκομείων.

Ως προς το σκέλος των εσόδων, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα θα φέρει περισσότερα έσοδα. Εξάλλου εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι δεν θα υπάρξουν νέα βάρη στη μεσαία τάξη και στους χαμηλόμισθους, είπε όμως ότι οι έχοντες θα πληρώσουν.

«Τα λεφτά θα τα βρούμε και από αναπτυξιακή πολιτική. Εμείς υπολογίζουμε θα μπορέσουμε στο πλαίσιο του 3ετούς προϋπολογισμού να έχουμε τα απαραίτητα έσοδα και το νοικοκύρεμα της σπατάλης μέσω των μέτρων που έχουμε εξαγγείλει. Η επανεκκίνηση της αγοράς θα φέρει έσοδα στο κράτος», είπε.

Στον τομέα των προσλήψεων, ήταν κατηγορηματικός ότι δεν υπάρχει θέμα απολύσεων, σημείωσε όμως ότι «βεβαίως «όπου υπάρχουν παρανομίες δεν θα τις επικυρώσουμε». «Η στελέχωση του κράτους θα γίνει με αξιοκρατικές και ανοιχτές διαδικασίες. Θέλουμε τους άξιους όχι τους αρεστούς», πρόσθεσε.

Ανοίγοντας τα χαρτιά τους για τις ΔΕΚΟ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι για την το ΠΑΣΟΚ έχει προτείνει τη συνεργασία Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ενώ για τον ΟΤΕ μίλησε για την πρόθεση του κόμματός του να προσέλθει σε διαπραγμάτευση με την Deutsche Telekom για ουσιαστικότερο ρόλο του Δημοσίου στον Οργανισμό.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Παπανδρέου, το όφελος από το πάγωμα των μισθών για το οποίο μιλά η ΝΔ υπολογίζεται στα 160 εκατ. Ευρώ, ενώ τα κέρδη πρώτου εξαμήνου του ΟΤΕ στα 300 εκατομμύρια. Εκτός από το κέρδος, όπως πρόσθεσε, σημασία έχει το Δημόσιο να έχει στρατηγικό ρόλο στις αποφάσεις σε αυτόν τον κρίσιμο τηλεπικοινωνιακό τομέα.

Σε ό,τι αφορά την απουσία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη από τα ψηφοδέλτια, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι έκανε συγκεκριμένες προτάσεις στον Κ.Σημίτη, προσθέτοντας ότι ο ίδιος ήθελε τον πρώην πρωθυπουργό στη Βουλή αλλά «σέβομαι τη δική του απόφαση». Επαίνεσε επίσης το έργο του κ. Σημίτη, χαρακτηρίζοντάς τον «ανεκτίμητο και αξιολογότατο στέλεχος για την Ελλάδα και την Ευρώπη» τόνισε όμως ότι κριτήριό του για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας είναι να έχει «μία μάχιμη ομάδα την επομένη των εκλογών».

Ο Γ.Παπανδρέου δεν άνοιξε τα χαρτιά του για τη φημολογούμενη συμμετοχή του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκά Παπαδήμου στο Επικρατείας και την ενδεχόμενη ανάληψη του υπουργείου Οικονομίας. Είπε όμως ότι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ θα το εφαρμόσει το Υπουργικό Συμβούλιο και «θα αξιοποιήσουμε όλο το δυναμικό, εντός και εκτός Ελλάδας». Περιέγραψε δε το προφίλ του ανθρώπου που θα εμπιστευόταν στην «ηλεκτρική καρέκλα» του υπουργείου Οικονομίας, λέγοντας ότι «θα είναι αυτός που θα αντιστέκεται στα ηλεκτρικά ρεύματα και θα προχωρά μπροστά για να υλοποιεί το πρόγραμμά μας».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο τηλεοπτικό τετ-α-τετ με τον Κ.Καραμανλή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε: Εγώ δεν θα αξιολογήσω την επικοινωνιακή άνεση του Καραμανλή, μπορώ να αξιοποιήσω την πολιτική του» και έκανε λόγο για «πολλά λόγια και οι βαρύγδουπες κουβέντες που εξανεμίζονται εν μία νυκτί». Επανέλαβε επίσης τις προτάσεις του κόμματός του για «καθαρή προεκλογική εκστρατεία» και πρότεινε εκ νέου «μία άμεση συζήτηση, ώστε να συγκριθούμε ουσιαστικά».

Ο Γ.Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι υπάρχει και διαδικασία δανειοδότησης που είναι σε εξέλιξη και στόχος του ΠΑΣΟΚ «δεν είναι να φορτώσουμε την Ελλάδα με νέο χρέος, όπως έκανε η ΝΔ». Θα χρηματοδοτήσουμε το χρέος για να ξεκινήσει η αναδιάταξη οικονομία. Αν δεν ξεκινήσει τότε θα έχουμε ανάγκη δανεισμό.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το κόμμα του δεν θα μειώσει τον ΦΠΑ («θα ήταν ευχής έργον» είπε χαρακτηριστικά) αλλά δεσμεύτηκε να μην τον αυξήσει. Παράλληλα επανέλαβε την πρόθεσή του όλα τα εισοδήματα θα φορολογούνται με ενιαία κλίμακα και τόνισε ότι θα υπάρξει αναπροσαρμογή των κατευθύνσεων του ΕΣΠΑ για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Την ίδια ώρα απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο μίας απογραφής «σαν αυτή που έκανε η ΝΔ». «Εμείς θα προστατέψουμε το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας» τόνισε ο κ. Παπανδρέου, σημείωσε ότι η προσπάθειά του έχει ξεκινήσει ήδη με επαφές με τους κ.κ. Τρισέ και Αλμούνια και υπογράμμισε ότι «εμείς θα διαπραγματευτούμε σκληρά για το συμφέρον του τόπου -κάτι που δεν έκανε η κυβέρνηση».

Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για την πρόθεσή του να πάμε σε αλλαγή του «πολιτικού συστήματος», όχι μόνο σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο -για τον οποίο εξέφρασε ικανοποίηση ότι υπάρχουν φωνές που συμφωνούν με την αλλαγή του. Η αλλαγή του πολιτικού συστήματος θα δώσει τη βάση για αυτονομία της πολιτικής, πρόσθεσε, και επανέλαβε τη θέλησή του για «καθαρές σχέσεις και καθαρούς κανόνες» μεταξύ των ΜΜΕ, του κράτους και της πολιτικής.

Σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση της Εκκλησίας, δήλωσε ότι ήδη έχει ξεκινήσει διάλογος και πρόσθεσε: «Θα βρούμε το έδαφος των λύσεων για το θέμα αυτό. Είμαι σίγουρος ότι και η εκκλησία δεν θα θέλει να λείψει στην εθνική αυτή προσπάθεια».

Για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε ότι «εμείς ήμασταν η κυβέρνηση που ξεκίνησε τον αγωγό» και «έτσι όπως πάει εμείς θα το ολοκληρώσουμε. Βούλησή μας είναι να προχωρήσει. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν διαπραγματευόμαστε κατά τη διάρκεια των συμφωνιών» σε θέματα όπως η περιβαλλοντική προστασία.

Ως προς το ενδεχόμενο να εθνικοποιηθεί κάποια τράπεζα, ο κ. Παπανδρέου επανάλαβε ότι δεν είναι ευχαριστημένος με τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα οι ελληνικές τράπεζες, «που έχουν τεράστια κέρδη και δεν είναι στόχος τους πρωταρχικώς η ανάπτυξη, αλλά βλέπουν μόνο τους ισολογισμούς τους». Τόνισε δε την πεποίθησή του ότι πρέπει να υπάρχει ένας ισχυρός πυλώνας, στον οποίο θα έχει λόγο το Δημόσιο, για να συμβάλλει και στον ανταγωνισμό.

Ως προς το θέμα του προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι έχει κλείσει το θέμα. Το ΠΑΣΟΚ, επανέλαβε, θα ψηφίσει τον Κ.Παπούλια, εφόσον ο ίδιος επιθυμεί να είναι υποψήφιος και από εκεί και πέρα «ας αναλάβει η ΝΔ τις ευθύνες της. Ας αποφασίσει τι θέλει να κάνει»

Ακόμη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι δεν είναι λόγος νέων εκλογών μία ενδεχόμενη ισχνή πλειοψηφία. «Η πλειοψηφία είναι πλειοψηφία» είπε, σημειώνοντας ότι «η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορούσε να κυβερνήσει λόγω των πολιτικών της» και ότι πεποίθησή του είναι πως το ΠΑΣΟΚ θα έχει ισχυρή πλειοψηφία. Σε κάθε περίπτωση, προειδοποίησε εκ νέου ότι «δεν χρωστάω σε κανέναν, δεν θα είμαι όμηρος κανενός».

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση Siemens, επανέλαβε αυτό που είχε ζητήσει («ας ματώσουμε, άλλα να μάθουμε την αλήθεια») και τόνισε ότι ο ίδιος θα ανοίξει τη διαδικασία, «θα κάνω Εξεταστική Επιτροπή» για να υπάρξει η αλήθεια «όχι για εκδίκηση για να μπορέσουμε να δούμε πώς δεν θα επαναληφθεί τέτοια υπόθεση». Σε ό,τι αφορά δε το νόμο περί ευθύνης υπουργών για να υπάρξει αλλαγή του νόμου.

Αναφερόμενος στο Σκοπιανό, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι έχει χειριστεί το θέμα για πολλά χρόνια κατά τη θητεία του ως υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι τότε δεν υπήρξε καμία αναγνώριση των Σκοπίων από τις μεγάλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ. «Οι αναγνωρίσεις ήρθαν επί ΝΔ», επισήμανε. «Εμείς χειριστήκαμε με δυναμισμό το θέμα», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι «η κόκκινη γραμμή που έχουμε χαράξει, την υιοθέτησε η κυβέρνηση, είναι αυτή της σύνθετης ονομασίας». «Δεν κάνουμε πίσω», πρόσθεσε.

Ερωτώμενος για το ποιά θα είναι τα ελληνικά προαπαιτούμενα για να μπει η Τουρκία στην ΕΕ και αν θα χρησιμοποιηθεί το βέτο, ο κ.Παπανδρέου απάντησε: «Δεν απεμπολώ το δικαίωμα της αρνησικυρίας. Η κυβέρνηση κατέβασε τα όπλα. Επιτέλους θέλουμε μια χώρα, η οποία θα σέβεται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Πριν δεχτεί ερωτήσεις, ο κ. Παπανδρέου περιέγραψε σε αδρές γραμμές το πρόγραμμα που ανέπτυξε το προηγούμενο βράδυ. Τόνισε δε ότι στις 4 Οκτωβρίου συγκρούονται δύο διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις και περιέγραψε το δίλημμα της κάλπης ως εξής: «θα συνεχίσουμε τις προφάσεις και τον ίδιο κατήφορο, ή θα πάρουμε αποφάσεις για μία πορεία εθνικής ανάτασης;».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Archive
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk