Λέει να επιστρέψει στην προεδρία ο Πούτιν

ΜΟΣΧΑ Για πρώτη φορά από τότε που έγινε πρωθυπουργός ο Βλαντίμιρ Πούτιν άφησε χθες ανοικτό το ενδεχόμενο να θέσει και πάλι υποψηφιότητα για τρίτη θητεία στην προεδρία της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η θητεία του διαδόχου του στην προεδρία, του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, λήγει το 2012. Συζητώντας με δημοσιογράφους και ακαδημαϊκούς, με τους οποίους συναντήθηκε στην κατοικία του έξω από τη Μόσχα, ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου ερωτήθη για το ενδεχόμενο να είναι και πάλι υποψήφιος πρόεδρος. Η …

ΜΟΣΧΑ Για πρώτη φορά από τότε που έγινε πρωθυπουργός ο Βλαντίμιρ Πούτιν άφησε χθες ανοικτό το ενδεχόμενο να θέσει και πάλι υποψηφιότητα για τρίτη θητεία στην προεδρία της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η θητεία του διαδόχου του στην προεδρία, του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, λήγει το 2012.

Συζητώντας με δημοσιογράφους και ακαδημαϊκούς, με τους οποίους συναντήθηκε στην κατοικία του έξω από τη Μόσχα, ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου ερωτήθη για το ενδεχόμενο να είναι και πάλι υποψήφιος πρόεδρος. Η απάντησή του ήταν η εξής: «Οταν έληξε η θητεία μου σκέφθηκα πως ο Μεντβέντεφ ήταν ο καλύτερος για να με αντικαταστήσει και τον υποστήριξα. Το 2012θα σκεφθούμε μαζί και θα λάβουμε υπόψη μας τα δεδομένα της εποχής εκείνης, τα προσωπικά μας σχέδια, το πολιτικό τοπίο του τόπου και του κόμματος της Ενωμένης Ρωσίας. Και θα λάβουμε την απόφαση».

Ο κ. Μεντβέντεφ ανέλαβε την προεδρία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις 7 Μαΐου 2008, μετά τη λήξη της δεύτερης θητείας του κ. Πούτιν. Ο ίδιος εξέπληξε πολλούς πέρυσι όταν ξαφνικά επέβαλε την αύξηση της διάρκειας της προεδρικής θητείας από τέσσερα σε έξι χρόνια. Η αύξηση δεν ισχύει για τον εαυτό του στην παρούσα θητεία του.

Η κίνηση αυτή οδήγησε πολλούς αναλυτές στην υπόθεση ότι ενδεχομένως ο κ. Μεντβέντεφ προετοιμάζει τη «μεγάλη επιστροφή» (και μάλιστα για έξι χρόνια, από το 2012 ως το 2018) του κ. Πούτιν στην προεδρία.

Ο ίδιος πάντως ο πρόεδρος Μεντβέντεφ δεν παρέλειψε να λάβει αποστάσεις από τον μέντορά του σε άρθρο του στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «Gazeta». Υποσχέθηκε μια «νέα Ρωσία» που θα στηρίζεται στις αρχές της δημοκρατίας και στις κοινωνικές ελευθερίες κατονομάζοντας ως τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας «την ημισοβιετική νοοτροπία,την αδύναμη δημοκρατία, την αναποτελεσματική οικονομία, την υπογεννητικότητα και την αστάθεια στον Καύκασο».

«Στις περισσότερες δημοκρατίες οι ηγέτες προέρχονται από τα κόμματα του κοινοβουλίουτα οποία διαδέχονται το ένα το άλλο στην εξουσία» υπογράμμισε ασκώντας εμμέσως κριτική στη μονοκρατορία της Ενωμένης Ρωσίας στο κομματικό σκηνικό της χώρας. «Ισως ορισμένοι προσπαθήσουν να εμποδίσουν το έργο μας» προειδοποίησε ο κ. Μεντβέντεφ κάνοντας μια γενικόλογη αναφορά «σε κέντρα επιρροής, επιχειρηματίες και διεφθαρμένους αξιωματούχους». Και κατέληξε: «Εμείς όμως θα συνεχίσουμε τη δράση μας για τη δημιουργία μιας νέας Ρωσίας».

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Αναβολές και… private clubs Το τεράστιο ροζ, γεμάτο καθρέφτες, δωμάτιο στη βίλα «Ορτανσία», σκαρφαλωμένη στις ψηλότερες και πλέον θεαματικές οροσειρές της Εκάλης, ήταν... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk