ΥΠΟΘΕΣΗ SΙΕΜΕΝS Νέα αιφνίδια τροπή στην έρευνα

Ο κ. Ζαγοριανός κατέθεσε χθες αίτηση εξαίρεσης του κ. Παπανικολάου- Ελεύθερος ο Γ. Σκαρπέλης

Νέα τροπή λαμβάνει η πειθαρχική έρευνα σε βάρος του ανακριτή της υπόθεσης της Siemens κ. Ν. Ζαγοριανού. Ενώ αναμενότανμέσα στα επόμενα 24ωρα ο προϊστάμενος της επιθεώρησης των δικαστηρίων και Α΄ αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Ι. Παπανικολάου να ζητήσει την πειθαρχική δίωξη του κ. Ζαγοριανού, ο τελευταίος κατέθεσε χθες αίτηση εξαίρεσης του κ. Παπανικολάου.

Η αίτηση αυτή κατατέθηκε στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Γ. Καλαμίδα και επισημαίνεται ότι ο κ. Παπανικολάου είναι προκατειλημμένος και έχει επιδείξει μεροληπτική συμπεριφορά στο πρόσωπο του κ. Ζαγοριανού. Ακόμη, υποστηρίζει ο ανακριτής ότι ο κ. Παπανικολάου έχει διαμορφώσει κρίση προτού καν εξετάσει τους μάρτυρες που έχει προτείνει και χωρίς να λάβει υπόψη του το υπόμνημα με τις εξηγήσεις που έχει καταθέσει.

Κατόπιν αυτού, ώσπου να αποφασίσει το Πειθαρχικό Συμβούλιο για το βάσιμο ή μη της αίτησης του κ. Ζαγοριανού, τουλάχιστον τυπικά, δεν μπορεί ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου να εκδώσει πόρισμα. Πάντως στον Αρειο Πάγο και χθες το κλίμα ήταν «παγωμένο» μετά την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Ι. Τέντε και του κ. Παπανικολάου και την ανταλλαγή «σκληρών» εγγράφων μεταξύ των δύο αξιωματούχων στην ανώτατη ιεραρχία της Δικαιοσύνης για το ποιος θα διεξαγάγει την πειθαρχική έρευνα σε βάρος του κ. Ζαγοριανού.

Οπως έγινε γνωστό, στις επιστολές που αντήλλαξαν τα δύο ηγετικά στελέχη της Δικαιοσύνης ο κ. Παπανικολάου χαρακτηρίζει πρωτοφανή την ενέργεια του κ. Τέντε, η οποία επαναφέρει τη Δικαιοσύνη στην εποχή που η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ασκούσε κηδεμονία στη δικαιοδοτική κρίση των δικαστών. Ο κ. Παπανικολάου δεν παραλείπει να χαρακτηρίσει την ενέργεια του ανωτάτου εισαγγελικού λειτουργού ευθεία προσβολή του κύρους της Δικαιοσύνης με άκρως μειωτικό τρόπο.

Από την άλλη πλευρά, συνάδελφοι του κ. Τέντε εξέφραζαν την απορία γιατί ο κ. Παπανικολάου αφαίρεσε από τον επιθεωρητή των δικαστηρίων κ. Μιχ. Θεοχαρίδη την πειθαρχική έρευνα που του είχε αναθέσει αρχικά και την οποία διενεργεί ο ίδιος αλλά και γιατί αδρανούσε τόσο καιρό και ενεργοποιήθηκε λίγο προτού λήξει η θητεία του.

Χ θες επίσης το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών αποφάσισε την αποφυλάκιση με περιοριστικούς όρους για δεύτερη φορά μέσα στους τελευταίους μήνες του πρώην στελέχους του ΟΤΕ Γ. Σκαρπέλη και του πρώην γενικού διευθυντή της Διεύθυνσης Τηλεπικοινωνιών της Siemens Ηellas Ηλ. Γεωργίου, οι οποίοι είναι κατηγορούμενοι στην υπόθεση της Siemens.

Το Συμβούλιο επέβαλε και στους δύο τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της υποχρεωτικής εμφάνισης ανά 15 ημέρες στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής όπου διαμένουν και χρηματική εγγύηση 300.000 ευρώ στον καθέναν. Και οι δύο κατηγορούνται για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) και παθητική δωροδοκία.

Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk