Ακόμη και εκατό τσιγάρα ανοίγουν τον δρόμο στον καρκίνο του μαστού

Το κάπνισμα και τα αντισυλληπτικά ευνοούν την εμφάνιση της νόσου

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μια γυναίκα που συνολικά έχει καπνίσει μόλις εκατό τσιγάρα ως σήμερα, έχει ήδη αυξήσει τον κίνδυνο που διατρέχει να αναπτύξει καρκίνο του μαστού! Το εύρημα αυτό προέκυψε από μελέτη επιστημόνων της κλινικής Μayo που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης «Τhe Βreast Journal». Οι αμερικανοί επιστήμονες, με επικεφαλή τη δρα Ιβάνα Τ. Κρόγκαν, συνέκριναν δεδομένα 1.225 γυναικών με καρκίνο του μαστού και 6.872 υγιών γυναικών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ακόμη και ένας μικρός αριθμός τσιγάρων είναι ικανός να θέσει τις γυναίκες στον δρόμο προς την ανάπτυξη όγκων στο στήθος. Ερωτώμενη για τα συμπεράσματα της μελέτης της, η δρ Κρόγκαν δήλωσε ότι αυτά δείχνουν πως «μια καπνίστρια μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο που διατρέχει να αναπτύξει καρκίνο του μαστού, σταματώντας το κάπνισμα το συντομότερο δυνατόν ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, εκτός από το κάπνισμα, η μελέτη των αμερικανών επιστημόνων κατέδειξε και άλλους επικίνδυνους παράγοντες για εμφάνιση καρκίνου του μαστού, με σημαντικότερους τη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών ή ορμονοθεραπείας. Στην περίπτωση των αντισυλληπτικών, η διαρκής λήψη τους για περισσότερο από 10 χρόνια έδειξε να εκτοξεύει τις πιθανότητες για την εμφάνιση της νόσου στο 200%. Ενώ και οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που λάμβαναν ορμονοθεραπεία αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο της τάξεως του 81%. Αντίθετα, η υποβολή των γυναικών σε υστερεκτομή, παρ΄ όλα αυτά, έδειχνε να περιορίζει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά 35%.

Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Αναβολές και… private clubs Το τεράστιο ροζ, γεμάτο καθρέφτες, δωμάτιο στη βίλα «Ορτανσία», σκαρφαλωμένη στις ψηλότερες και πλέον θεαματικές οροσειρές της Εκάλης, ήταν... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk