ΕΚΛΟΓΕΣ 2009 Αποχή και «μικροί» κρίνουν το αποτέλεσμα

Τι δείχνει η συγκριτική εξέταση των ποσοστών των κομμάτων στις αναμετρήσεις του 2007 και του περασμένου Ιουνίου

Oι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες που στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις συμπεριφέρονται ως κινούμενη άμμος, το ποσοστό της αποχής που αναδείχθηκε πραγματικός νικητής στις ευρωεκλογές και αποσυσπείρωσε όλα ανεξαιρέτως τα πολιτικά κόμματα πλην του ΛΑΟΣ και οι επιδόσεις των μικρών κομμάτων, τα οποία, εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, αύξησαν σταθερά τα ποσοστά σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2004 ως σήμερα, θα κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου και την ύπαρξη ή μη αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Η κάμψη της ΝΔ, η οποία άρχισε να διακρίνεται- έστω και αμυδρά- από τις βουλευτικές εκλογές του 2007, αν και το ΠαΣοΚ δεν κατόρθωσε τότε να κεφαλαιοποιήσει τις απώλειες του κυβερνώντος κόμματος, αφού υπέστη, αντιθέτως, δεινή ήττα, μειώνοντας τα ποσοστά του κατά 2,45%, είναι πλέον δεδομένη. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρά ταύτα καλείται σήμερα να διαχειριστεί το συγκριτικό πλεονέκτημα που απέκτησε στις ευρωεκλογές του 2009, στις οποίες, αν και με μειωμένα συγκριτικά με τις βουλευτικές εκλογές του 2006 ποσοστά, αναδείχθηκε πρώτο κόμμα μετά και την κατρακύλα των ποσοστών της ΝΔ, η οποία από 41,83% στις βουλευτικές εκλογές του 2006 βούτηξε σε 32,29% στις ευρωεκλογές του 2009.

Η ΝΔ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας εξασφαλίζοντας μια καθαρή νίκη στην εκλογική αναμέτρηση του 2004, στην οποία το ποσοστό της ανήλθε σε 45,36%. Τα πρώτα σύννεφα όμως για το κυβερνών κόμμα έκαναν την εμφάνισή τους τρία χρόνια αργότερα, στην αναμέτρηση του 2007, στην οποία ο δικομματισμός υπέστη το πρώτο ισχυρό πλήγμα. Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, το ΠαΣοΚ και η ΝΔ, μείωσαν την εκλογική δύναμή τους περίπου πέντε ποσοστιαίες μονάδες, ένα ποσοστό το οποίο μοιράστηκαν τα τρία μικρά κόμματα, το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑΟΣ, αυξάνοντας την εκλογική τους δύναμη.

Η εικόνα αυτή άλλαξε στις ευρωεκλογές, αν και η τάση της μείωσης των ποσοστών των δύο μεγάλων κομμάτων, τα οποία έλαβαν συνολικά μόλις το 68,93 των ψήφων, με το μισό εκλογικό σώμα να απέχει από τις κάλπες, διατηρήθηκε.

Η ΝΔ όμως, η οποία έχασε ποσοστό 9,54% συγκριτικά με τις βουλευτικές του 2007, ήρθε δεύτερο κόμμα, σε αντίθεση με το ΠαΣοΚ, το οποίο μπήκε σε τροχιά επανάκαμψης, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση, αν και μείωσε οριακά τα ποσοστά του, κατά 1,46%.

Κερδισμένα αναδείχθηκαν και πάλι τα μικρά κόμματα, με εξαίρεση βεβαίως τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διέψευσε κάθε προσδοκία, όπως αποτυπωνόταν στις δημοσκοπήσεις- όχι μόνο δεν έπιασε «διψήφιο νούμερο» αλλά μείωσε τα ποσοστά του κατά 0,34%. Η ΝΔ στις ευρωεκλογές του 2009 καταποντίστηκε, εκτός των άλλων, και στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες, από τις οποίες στις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, του 2004 και 2009, είχε εκτοπίσει άνετα το ΠαΣοΚ, γεγονός που της επέτρεψε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Η κάμψη των ποσοστών της στα μεγάλα αστικά κέντρα, που κρίνουν εν πολλοίς και το εκλογικό αποτέλεσμα, είχε ξεκινήσει, δειλά αλλά σταθερά, από την εκλογική αναμέτρηση του 2007. Ετσι, για παράδειγμα, στην Α΄ Αθηνών στις εκλογές του 2007 το κυβερνών κόμμα μείωσε τα ποσοστά του κατά 4,53%, στη Β΄ Αθηνών κατά 4,50%, στην Α΄ Πειραιώς κατά 3,97%, στη Β΄ Πειραιώς κατά 4,17% και στην Αττική κατά 5,26%.

Το ίδιο συνέβη και στην Α΄ και στη Β΄ Θεσσαλονίκης, όπου τις απώλειές της (6,34% και 4,95% αντίστοιχα) καρπώθηκε κατά κύριο λόγο ο ΛΑΟΣ. Αντιθέτως, η ΝΔ στις εκλογές του 2007 διατήρησε τα ποσοστά της, με μικρές μόνον απώλειες, στην επαρχία. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις μεγαλύτερες απώλειες στις εκλογές του 2007 τις είχε το κυβερνών κόμμα στην Α΄ Θεσσαλονίκης, όπου πολιτεύεται ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, αν μπορεί να σημαίνει κάτι αυτή η διαπίστωση.

Τις ίδιες σχεδόν απώλειες είχε στις εκλογές του 2007 συγκριτικά με τις εκλογές του 2004 και το ΠΑΣοΚ στα μεγάλα αστικά κέντρα, με εξαίρεση την Α΄ και τη Β΄ Θεσσαλονίκης, στις οποίες οι απώλειές του ήταν το ήμισυ εκείνων της ΝΔ.

Αντιθέτως, τα μικρά κόμματα αύξησαν σημαντικά τη δύναμή τους, γεγονός που στην περίπτωση του ΛΑΟΣ υπήρξε και το «διαβατήριο» για την είσοδό του στη Βουλή. Ετσι, για παράδειγμα, το ΚΚΕ αύξησε τα ποσοστά του από 2,60% (Β΄ Θεσσαλονίκης) ως και 3,33% (Β΄ Αθηνών). Ο ΣΥΡΙΖΑ από 1,84% στη Β΄ Θεσσαλονίκης, στην οποία εξέλεξε και βουλευτή, ως 3,34% στη Β΄ Αθηνών, στην οποία εξέλεξε τέσσερις βουλευτές. Το ίδιο συνέβη και με τον ΛΑΟΣ, ο οποίος διπλασίασε σχεδόν τα ποσοστά του στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ο,τι όμως δεν κατόρθωσε να κάνει το ΠαΣοΚ στις βουλευτικές του 2006 το πραγματοποίησε στις ευρωεκλογές του 2009. Δεν αναδείχθηκε απλώς πρώτο κόμμα πανελλαδικά, αλλά έκανε και την υπέρβαση: Κέρδισε μία σειρά εκλογικές περιφέρειες τις οποίες είχε χάσει από τη ΝΔ, αν και στο παρελθόν ήταν προπύργιά του.

Ετσι, αν στην εκλογική αναμέτρηση του 2004 ο εκλογικός χάρτης είχε μπλε χρώμα, στις ευρωεκλογές του 2009 το πράσινο χρώμα επανήλθε, γεγονός που εξασφάλισε στο ΠαΣοΚ ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα, που θα κρίνει και την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης της 4ης Οκτωβρίου 2009. Ακόμη όμως, από τις βουλευτικές εκλογές του 2007, παρ΄ ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπέστη σοβαρή ήττα στο σύνολο της επικρατείας, είχε αρχίσει η αντίστροφη πορεία.

Σ ε αυτή την εκλογική αναμέτρηση το ΠαΣοΚ πέρασε μπροστά ή διατήρησε το προβάδισμα στη Ροδόπη, στην Ξάνθη, στη Ζάκυνθο, στην Αιτωλοακαρνανία, στην Αχαΐα, στην Ηλεία, στην Ευρυτανία, στη Β΄ Πειραιώς, στα Δωδεκάνησα, στα Χανιά, στο Ηράκλειο και στο Λασίθι. Εκείνο όμως που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι πλησίασε σε απόσταση αναπνοής τη ΝΔ στη Β΄ Αθηνών.

Η υπεροχή αυτή του ΠαΣοΚ στις ευρωεκλογές του 2009 απλώθηκε σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα. Πέρασε μπροστά από τη ΝΔ στη Β΄ Αθηνών (33,48%), στην Α΄ Πειραιώς (32,45%), στην Α΄ Θεσσαλονίκης (30,67%), στην Αρκαδία (36,47%), στην Αττική (34,41%), στη Βοιωτία (39,11%), στα Γρεβενά (38,10%), στην Εύβοια (41,02), στη Θεσπρωτία (40,43%), στα Γιάννενα (36,90%), στην Κορινθία (39,83%), στις Κυκλάδες (37,88%), στη Λάρισα (35,26%), στη Λέσβο (36,44%), στη Λευκάδα(34,50), στη Μαγνησία (34,66%), στα Τρίκαλα (37,83%), στη Χίο (41,07%).

Οι χαμένοι και ο κερδισμένος των ευρωεκλογών
Με δεδομένο ότι η αποχή στις ευρωεκλογές του 2009 άγγιξε το ήμισυ του εκλογικού σώματος, αν μιλήσουμε με απόλυτους αριθμούς, η ΝΔ έχασε συγκριτικά με το 2006 1.655.636 ψηφοφόρους, ενώ το ΠαΣοΚ 848.843. Μόνο ο ΛΑΟΣ αύξησε την εκλογική δύναμή του σε απόλυτους αριθμούς κατά 94.854 ψηφοφόρους, γεγονός το οποίο του εξασφάλισε ποσοστό 7,15% από 3,80% που είχε στις βουλευτικές εκλογές του 2006.

Το μεγαλύτερο ποσοστό στις ευρωεκλογές το έλαβε το ΠαΣοΚ στο Ηράκλειο της Κρήτης (57,63%) και το μικρότερο στη Λακωνία (29,33%), ενώ η ΝΔ το μεγαλύτερο στην Καστοριά (45,17%) και το μικρότερο στη Β΄ Πειραιώς (21,78%). Στις βουλευτικές εκλογές του 2007 η ΝΔ είχε λάβει το μεγαλύτερο ποσοστό της στη Λακωνία (55,51%), όπου στις ευρωεκλογές έχασε πάνω από 11 ποσοστιαίες μονάδες, και το μικρότερο στη Β΄ Πειραιώς (31,40%), όπως ακριβώς και στις ευρωεκλογές.

Το ΠαΣοΚ έλαβε το μεγαλύτερο ποσοστό του στο Ηράκλειο Κρήτης (54,64%), όπως ακριβώς και στις ευρωεκλογές, και το μικρότερο στην Α΄ Αθηνών (29,96%), στην οποία όμως στις ευρωεκλογές ήρθε σε απόσταση αναπνοής από τη ΝΔ κερδίζοντας ποσοστό 30,01%.

Αύξησε δηλαδή το ποσοστό του περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες, τη στιγμή που η ΝΔ έχασε ποσοστό 9,77%.

Υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών
Σε ειδική τελετή στο υπουργείο Εσωτερικών ανέλαβε χθες τα καθήκοντά του ο υπηρεσιακός υπουργός κ. Σπ. Φλογαΐτης μετά την ορκωμοσία του ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο κ. Φλογαΐτης δήλωσε ότι σήμερα είναι εμπειρότερος, καθώς αναλαμβάνει για δεύτερη φορά τη θέση του υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικών, και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες για την ομαλή και απρόσκοπτη διενέργεια των εκλογών. «Η εκλογική διαδικασία μού είναι περισσότερο οικεία» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πρ. Παυλόπουλος παραδίδοντας τα ηνία του υπουργείου στον κ. Φλογαΐτη δήλωσε ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι σχεδόν έτοιμος για την εκλογική αναμέτρηση της 4ης Οκτωβρίου 2009. «Με τη βοήθεια του κ. Φλογαΐτη», κατέληξε, «πιστεύω ότι θα γίνουν εκλογές αντάξιες της δημοκρατίας μας».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk