Τα μάθατε τα νέα;

Ενας από τους μεγαλύτερους ποιητές μας, ο Τάσος Λειβαδίτης, γράφει στο ποίημά του με τίτλο «Χρονοδιάγραμμα»: «Συχνά, θυμάμαι, οι μεγάλοι, όταν ήμουν παιδί, μιλούσαν για το μέλλον μου. Αυτό γινόταν συνήθως στο τραπέζι. Αλλά εγώ ούτε τους πρόσεχα, ακούγοντας ένα πουλί έξω στο δέντρο. Ισως γι΄ αυτό το μέλλον μου άργησε τόσο πολύ:ήταν αναρίθμητα τα πουλιά και τα δέντρα». Αυτοί οι στίχοι ήρθαν στο μυαλό μου τώρα που με αφορμή το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς, εν όψει εκλογών, οι πολιτικοί αρχηγοί και οι βουλευτές ξεχύθηκαν στα σχολεία για να υποσχεθούν ένα καλύτερο μέλλον στους μαθητές.

Ενας από τους μεγαλύτερους ποιητές μας, ο Τάσος Λειβαδίτης, γράφει στο ποίημά του με τίτλο «Χρονοδιάγραμμα»: «Συχνά, θυμάμαι, οι μεγάλοι, όταν ήμουν παιδί, μιλούσαν για το μέλλον μου. Αυτό γινόταν συνήθως στο τραπέζι. Αλλά εγώ ούτε τους πρόσεχα, ακούγοντας ένα πουλί έξω στο δέντρο. Ισως γι΄ αυτό το μέλλον μου άργησε τόσο πολύ:ήταν αναρίθμητα τα πουλιά και τα δέντρα». Αυτοί οι στίχοι ήρθαν στο μυαλό μου τώρα που με αφορμή το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς, εν όψει εκλογών, οι πολιτικοί αρχηγοί και οι βουλευτές ξεχύθηκαν στα σχολεία για να υποσχεθούν ένα καλύτερο μέλλον στους μαθητές. Ενα μέλλον το οποίο και αν δεν αργήσει πολύ, καθώς ζούμε στον αιώνα της ταχύτητας- εξάλλου έχουν πλέον γίνει στάχτη τα αναρίθμητα πουλιά και δέντρα που, κατά τον Λειβαδίτη, κάποτε το «καθυστερούσαν»-, δεν προδιαγράφεται ρόδινο. Και ας τάζουν οι «κομματάρχες»…

Οι οποίοι απευθύνθηκαν, καθένας από το σχολείο που επέλεξε να επισκεφθεί, στους 1.480.000 μαθητές των δημοτικών, των γυμνασίων και των λυκείων. Με τον πρωθυπουργό κ. Κ.Καραμανλή και τον υπουργό Παιδείας κ. Αρ.Σπηλιωτόπουλο να εμφανίζονται παρέα σε γυμνάσιο του Περιστερίου- εφέτος επελέγη μια πιο λαϊκή γειτονιά από την Παιανία, την οποία είχε επισκεφθεί πέρυσι την ίδια ημέρα ο κ. Καραμανλής με τον τότε υπουργό Παιδείας κ. Ευρ.Στυλιανίδη – και να μοιράζουν εκτός από ελπίδα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές (βλ. Πανδώρα ). Γιατί το παιδί, ως παιδί που είναι, θέλει άλλου είδους δέλεαρ για να σε ακολουθήσει, δεν του αρκούν τα λόγια τα μεγάλα τα οποία πείθουν εδώ και δεκαετίες τους ενηλίκους.

Το σχολικό συγκρότημα όπου συστεγάζονται το 3ο Γυμνάσιο Συκεών και το 2ο Δημοτικό Συκεών στη Θεσσαλονίκη επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου. Για να θυμίσει στους καθηγητές, στους μαθητές και στους γονείς τους ότι η ελπίδα έχει χρώμα, και αυτό είναι το πράσινο. «Είμαστε εδώ για να εγγυηθούμε ότι το αγαθό που λέγεται γνώση θα είναι δικαίωμα για όλους» είπε μεταξύ άλλων. Γιατί στην Ελλάδα του 2008 η εκπαίδευση που απολαμβάνουν τα παιδιά της πολιτισμένης Ευρώπης παραμένει στη σφαίρα τού «θα». Εδώ και πολλά χρόνια.

Σε λύκεια του Περιστερίου περιόδευσεόπως και ο Πρωθυπουργός- η γενική γραμματέας του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλ. Τσίπρας βρέθηκε στο 1ο ΕΠΑΛ Αγίων Αναργύρων.

Εμφανής η εμμονή των πολιτικών αρχηγών στις λαϊκές συνοικίες. Επειδή μόνο εκείνες αντιμετωπίζουν τα προβλήματα; Ενώ όλα τα δημόσια σχολεία των βορείων αλλά και των «ανεβασμένων» νοτίων προαστίων λειτουργούν άριστα; Μπορεί να είναι κι έτσι… Ή όλα είναι θέμα επικοινωνιακής τακτικής; Οπως κι αν έχει, για «ανοχύρωτα σχολεία» έκανε εκ νέου λόγο ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας κ. Δ. Μπράτης. Χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένες περιοχές.

«Γερή προσπάθεια» συνέστησε στα παιδιά ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης καθώς «τίποτε δε χαρίζεται στη ζωή. Ολα κατακτώνται. Η δική μου ζωή είναι πάντα μια διεκδίκηση προς ένα αποτέλεσμα. Συνεπώς οι μαθητές να μην παραιτούνται και να διεκδικούν». Ο οποίος κ. Καρατζαφέρης σε πρόσφατη συνέντευξή του αποκάλυψε ότι, εκτός από εν δυνάμει νέος ηγέτης που θα οδηγήσει τη χώρα σε ένα πιο ασφαλές και ελπιδοφόρο μέλλον, είναι και ο εμπνευστής του διαφημιστικού σλόγκαν «απ΄ έξω εμφάνιση και από μέσα άνεση», το οποίο αναφερόταν σε γνωστή μάρκα εσωρούχων και είχε κάνει θραύση πριν από πολλά χρόνια. Από εκεί που για να κερδίσεις τα προς το ζην ασχολείσαι με τα σώβρακα να βρεθείς αρχηγός κόμματος; Το οποίο μπορεί και να κρίνει το πολιτικό παιχνίδι; Ε, πράγματι, όλα κατακτώνται! Ειδικά σε αυτή τη χώρα.

Και όσα δεν κατακτώνται, δεν σου κάθονται όπως θα ήθελες ή δεν σου τα προσφέρουν (εκείνοι που θα όφειλαν;), τα εγκαταλείπεις και συνεχίζεις στραβοχαμογελώντας… «Εύχομαι στο ΠαΣοΚ καλή επιτυχία στις εκλογές» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης όταν είδε ότι η επιτακτική επιθυμία του να ηγηθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας δεν βρήκε ανταπόκριση. Ο κ. Παπανδρέου τον ήθελε να εξακολουθήσει να ηγείται του ψηφοδελτίου της Α΄ Πειραιά ή να ηγηθεί του ψηφοδελτίου της Α΄ Αθήνας, αλλά ο κ. Σημίτης δεν ενδιαφερόταν για κάτι τέτοιο… Και είπε adieu. Ή au revoir; Θα δείξει.

Για την επιστημονική σας ενημέρωση και επειδή, ως γνωστόν, η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό, νέα έρευνα δείχνει ότι ακόμη και το περιοδικό κάπνισμα πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν έχουν ακόμη και οι γυναίκες που κάπνισαν συνολικά στη ζωή τους πέντε-έξι πακέτα τσιγάρα. Αυτό δεν σημαίνει, κυρίες αλλά και κύριοί μου, είτε είστε περιστασιακοί καπνιστές είτε μανιώδεις του είδους, ότι δεν αξίζει τον κόπο μια προσπάθεια να το κόψετε. Μην ξεχνάτε και τον αντικαπνιστικό νόμο που ισχύει και στη χώρα μας και κάνει δύσκολη τη ζωή των θεριακλήδων.

Που και να τον ξεχάσετε… Χάος εξακολουθεί να επικρατεί σχετικά με τα μέτρα απαγόρευσης του τσιγάρου. Και αν δεν το έχετε διαπιστώσει στις εξόδους σας σε εστιατόρια, μπαρ κ.α., το μαρτυρούν τα στοιχεία: το 1/3 των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δεν έχει υποβάλει δικαιολογητικά για τον χαρακτηρισμό τους ως καπνιζόντων ή μη. Είναι αδύνατον να μπει τάξη σε αυτή τη χώρα. Κρίμα στις αγριάδες και στις απειλές του πρώην υπουργού Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλου…

Για να κάνω όμως και τον δικηγόρο του διαβόλου, κοστίζει πολύ ο αντικαπνιστικός νόμος της ΝΔ, καθώς ο επιχειρηματίας που θα αποφασίσει να προχωρήσει στις απαραίτητες παρεμβάσεις θα κληθεί να πληρώσει τουλάχιστον 20.000 ευρώ! Με τέτοια επιβάρυνση, μάλλον θα τον συμφέρει να παρανομεί και να πληρώνει πρόστιμα όποτε (και αν) ελέγχεται. Θα ακολουθήσει, δηλαδή, για άλλη μία φορά την ελληνική παράδοση (της λαμογιάς και της απάτης) και όλα θα είναι μια χαρά.

Εχουμε δει πολλές φορές το ίδιο σενάριο.

Εχουμε παίξει σε αυτό…

Κύριε διευθυντά

Τώρα κατάλαβε το λάθος του! Και το ομολόγησε, ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, όταν απευθυνόμενος προς τους μαθητές του 17ου Γυμνασίου Περιστερίου είπε: «Είστε εξοικειωμένοι από νωρίς στην τεχνολογία. Εχετε ερεθίσματα που, για να λέμε την αλήθεια, απέχουν “έτη φωτός” από εκείνα που είχε η δική μου γενιά. Και αυτή είναι μια μεγάλη δύναμη στα χέρια σας. Είναι ένα πλεονέκτημα πολύ σημαντικό για εσάς». Επρεπε όμως να δει να τον πλησιάζει σε καταλληλότητα ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ και εξπέρ του Διαδικτύου κ. Γ. Παπανδρέου για να το γυρίσει στην ηλεκτρονική ενημέρωση; Νωρίς το θυμήθηκε…

Μετά τιμής ΠΑΝΔΩΡΑ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk