Ρουσφέτι, το διαχρονικό

Πέφτει η Ελλάδα ολάκερη από τα σύννεφα. Γίνονται ρουσφέτια και μάλιστα προεκλογικά! Θεός φυλάξοι! Ευτυχώς βρίσκονται σε επαγρύπνιση ο κ. Χάρης Καστανίδης και ο κ. Ντ. Ρόβλιας. Οι βουλευτές του ΠαΣοΚ απέτρεψαν αμαρτωλές προσλήψεις. Στην προεκλογική περίοδο που διανύουμε το έθνος είναι καταδικασμένο σε αδράνεια. Ακολουθεί η μετεκλογική φάση όπου δεν κινείται τίποτε. Μετά θα πρέπει να ενημερωθούν οι υπουργοί. Για ένα υπερβολικά μεγάλο διάστημα τα πάντα παραλύουν. Δεν λέμε ότι ήταν …

Πέφτει η Ελλάδα ολάκερη από τα σύννεφα. Γίνονται ρουσφέτια και μάλιστα προεκλογικά! Θεός φυλάξοι! Ευτυχώς βρίσκονται σε επαγρύπνιση ο κ. Χάρης Καστανίδης και ο κ. Ντ. Ρόβλιας. Οι βουλευτές του ΠαΣοΚ απέτρεψαν αμαρτωλές προσλήψεις. Στην προεκλογική περίοδο που διανύουμε το έθνος είναι καταδικασμένο σε αδράνεια. Ακολουθεί η μετεκλογική φάση όπου δεν κινείται τίποτε. Μετά θα πρέπει να ενημερωθούν οι υπουργοί. Για ένα υπερβολικά μεγάλο διάστημα τα πάντα παραλύουν. Δεν λέμε ότι ήταν αθώες οι προσλήψεις ούτε είμαστε πεπεισμένοι για τη διαφάνεια της διαδικασίας αλλά αν σκεφτόμασταν καθαρά, θα διαπιστώναμε πόσο ανάρμοστο είναι να συνδέονται οι κρατικοί διαγωνισμοί με τις πολιτικές εξελίξεις. Πλην όμως στην Ελλάδα κάθε πρόσληψη στο Δημόσιο είναι ύποπτη και ιστορικά πελατειακή. Το ομολόγησαν με ένα lapsus linguae οι δύο βουλευτές. Κατηγόρησαν τη Νέα Δημοκρατία ότι σκοπεύει να διορίσει «μερικούς ακόμη κομματικούς φρουρούς». Δεν υπάρχει όρος «γαλαζοφρουρός» ενώ αντιθέτως υπήρξε «πρασινοφρουρός». Πάλι καλά. Εναν αιώνα πιο πίσω οι διορισμένοι ακολουθούσαν όχι το κόμμα αλλά το πολιτικό πρόσωπο που τους διόρισε- τότε οι βουλευτές μεταπηδούσαν από κόμμα σε κόμμα μαζί με τους πιστούς τους.

Σε ποια άλλη πρωτεύουσα του πλανήτη καθιερώθηκε «πλατεία Κλαυθμώνος» που να υπενθυμίζει ότι το ρουσφέτι υπήρξε συστατικό του πολιτεύματος; Μήπως όμως ήρθε η ώρα να στηρίξουμε ένα κράτος όπου οι θεσμοί θα είναι πιο ισχυροί από τους υπουργούς; Ας δούμε ένα παράδειγμα ατυχούς λειτουργίας του δημοσίου τομέα. Η ΕΥΔΑΠ ετοιμαζόταν να προσλάβει 125 άτομα. Από το 2004 ως το 2008 το προσωπικό μειώθηκε κατά 1.000 άτομα που συνταξιοδοτήθηκαν (επί συνόλου 4.300 εργαζομένων). Στο ίδιο διάστημα προσλήφθηκαν 6 μηχανικοί και 9 δικηγόροι. Από τον Ιούλιο του 2008 υποβλήθηκε στο ΑΣΕΠ προκήρυξη για πρόσληψη διαφόρων ειδικοτήτων. Ο διαγωνισμός εγκρίθηκε τον Μάιο 2009 και θα υλοποιείτο τώρα, τον Σεπτέμβριο. Σε μια ευνομούμενη πολιτεία θα μπορούσε να γίνει ο διαγωνισμός ή να μετατοπιστεί κατά έναν μήνα χωρίς να ακυρωθούν οι υποψηφιότητες. Αν ακυρώνεται η διαδικασία λόγω εκλογών, αποδεχόμαστε ότι το ΑΣΕΠ είναι άχρηστο (οπότε θα πρέπει να διαλυθεί ή να γίνει αξιόπιστο). Αποδεχόμαστε εκ προοιμίου ότι επι κρατεί σαπίλα χωρίς καν να υπάρχουν καταγγελίες για ευνοϊκή μεταχείριση ορισμένων υποψηφίων.

Oι βουλευτές του ΠαΣοΚ κατηγορούν τον κ. Πρ.Παυλόπουλο ότι «επιτρέπει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου προσλήψεις στο πλαίσιο υλοποίησης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων». Πράγματι, πρόκειται για προσλήψεις επιστημόνων μέσα από προγράμματα ΕΣΠΑ. Γίνονται τώρα ή δεν θα γίνουν καθόλου. Οι ευρωπαϊκές προθεσμίες είναι ανεξάρτητες από την επικαιρότητα. Αν παγώσει η διαδικασία, θα χαθούν τα κονδύλια μέσα από τα χέρια μας. Ο κ. Παυλόπουλος αποφάσισε να προχωρήσει τη διαδικασία, δηλώνοντας τη νομιμότητα της επιλογής του. Πρόκειται λοιπόν για «όργιο ρουσφετιών» όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση ή για «καταφανή προσπάθεια παραπληροφόρησης και καταδεικνύει πλήρη άγνοια της λειτουργίας των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων» όπως απαντά ο υπουργός Εσωτερικών; Πέρα από τις προσλήψεις ΕΣΠΑ λέγεται ότι οι Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου έλαβαν εντολή να πιστώσουν κονδύλια για περίπου 100 διορισμούς και μετατάξεις στον προϋπολογισμό. Τελευταία στιγμή χώθηκαν στην ασφάλεια του Δημοσίου κάποια γαλάζια παιδιά, για να κάνουν παρέα στα πράσινα παιδιά, που ενηλικιώθηκαν στην αγκαλιά της άλλης παράταξης. Οπότε τα χλωρά του ΕΣΠΑ καίγονται με τα ξερά των παράτυπων βολεμάτων.

O κ. Καστανίδης και ο κ. Ρόβλιας στη θυμωμένη ανακοίνωσή τους όχι μόνο καταδικάζουν τα ρουσφέτια αλλά δηλώνουν ότι δεν θα αποδεχτούν αυτές τις ρυθμίσεις της τελευταίας ημέρας. Αυτό είναι το εύκολο κομμάτι και συγκαταλέγεται στο εύκολο έργο της αντιπολίτευσης. Τα δύσκολα έρχονται για τους δύο βουλευτές του ΠαΣοΚ. Εφόσον αναλάβουν τη διοίκηση της χώρας, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, θα θελήσουν να διασφαλίσουν τη δικαιοσύνη στους διορισμούς. Κατόπιν θα πρέπει να πείσουν ότι αυτή η δικαιοσύνη αξίζει τον κόπο. Αν δηλαδή σε κάθε θέση διορίζεται ο πιο άξιος, αυτός που έχει τα προσόντα, η ζωή όλων μας θα γίνει πιο εύκολη. Θα πρέπει να πείσουν μερικά εκατομμύρια ψηφοφόρους ότι προσερχόμαστε στην κάλπη χωρίς ανταλλάγματα. Ο πιο γρήγορος και ασφαλής τρόπος για να αλλάξει η επικρατούσα νοοτροπία αιώνων είναι η μαζική λοβοτομή.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk