ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ

Παγκοσμιοποίηση σε κύματα

Το τελευταίο μεγάλο κύμα παγκοσμιοποίησης (ο κόσμος, όπως μας διαβεβαιώνουν οι οικονομολόγοι, γνώρισε τρία τέτοια μεγάλα κύματα, με την περίοδο 1865-1913 να χαρακτηρίζεται και ως «η χρυσή εποχή της παγκοσμιοποίησης» ) αρχίζει μάλλον με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, ενώ η κατάρρευση της ΕΣΣΔ επανέφερε την έννοια της παγκοσμιοποίησης στο στόμα πολλών οικονομολόγων. Οι ροές κεφαλαίων αυξήθηκαν, το εμπόριο επιταχύνθηκε, οι εξαγωγές των αναδυόμενων χωρών τετραπλασιάστηκαν, οι επενδύσεις αυξήθηκαν, περισσότεροι εργαζόμενοι μετανάστευσαν από φτωχά σε πλούσια έθνη.

Παγκοσμιοποίηση  σε κύματα | tovima.gr

Το τελευταίο μεγάλο κύμα παγκοσμιοποίησης (ο κόσμος, όπως μας διαβεβαιώνουν οι οικονομολόγοι, γνώρισε τρία τέτοια μεγάλα κύματα, με την περίοδο 1865-1913 να χαρακτηρίζεται και ως «η χρυσή εποχή της παγκοσμιοποίησης» ) αρχίζει μάλλον με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, ενώ η κατάρρευση της ΕΣΣΔ επανέφερε την έννοια της παγκοσμιοποίησης στο στόμα πολλών οικονομολόγων. Οι ροές κεφαλαίων αυξήθηκαν, το εμπόριο επιταχύνθηκε, οι εξαγωγές των αναδυόμενων χωρών τετραπλασιάστηκαν, οι επενδύσεις αυξήθηκαν, περισσότεροι εργαζόμενοι μετανάστευσαν από φτωχά σε πλούσια έθνη. Ενα μεγάλο μέρος του πλούτου που δημιουργήθηκε μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία χρόνια αποδόθηκε στα οφέλη που απέφερε ο συνδυασμός της παγκοσμιοποίησης, της τεχνολογικής προόδου και μιας μαζικής αύξησης των επιπέδων του χρέους στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Ωστόσο ακριβώς πριν από έναν χρόνο τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν. Οι οικονομολόγοι είπαν ότι πρώτη φορά στην Ιστορία μια πλήρως παγκοσμιοποιημένη οικονομία βάλλεται από μια πλήρως παγκοσμιοποιημένη οικονομική κάμψη. Το οικονομικό σύστημα, απεφάνθησαν, μοιάζει να αποδομείται, καθώς ο κόσμος δείχνει ότι γίνεται περισσότερο εσωστρεφής, ενώ παρατηρείται μια αντιστροφή όλων των κυρίαρχων τάσεων. Εκεί που παρετηρείτο μια εκτίναξη του πληθωρισμού, αναδύθηκε ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού, εκεί που κυριαρχούσε η οικονομική σταθερότητα, η αποσταθεροποίηση ήταν πια η κυρίαρχη τάση, εκεί που η μόχλευση εκτίναξε τις επενδύσεις, κυριάρχησε η απομόχλευση, ενώ η κυρίαρχη τάση των ιδιωτικοποιήσεων έδωσε τη θέση της σε μια σχεδόν ξεχασμένη έννοια, αυτή των κρατικοποιήσεων. Την ίδια στιγμή αναδύθηκαν πρακτικές όπως ο παρεμβατισμός (έναντι της ελεύθερης οικονομίας) και ο προστατευτισμός (έναντι του ελεύθερου εμπορίου). Τότε ήταν που ακούστηκε η άποψη ότι οι θεαματικές ανατροπές αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης τάσης: της αποπαγκοσμιοποίησης.

Ωστόσο σήμερα, έναν χρόνο μετά την ύφεση, οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η παγκοσμιοποίηση θα επιζήσει της κρίσης. Με τις ανεπτυγμένες οικονομίες εξάλλου χρεωμένες, αν δεν ανακάμψει το εμπόριο με τις αναδυόμενες και δεν αυξηθούν οι ροές κεφαλαίων, ο κόσμος θα μπει σε νέες περιπέτειες και αυτό δεν το επιθυμεί κανένας. Οσο για τις αγορές, κυρίαρχη είναι η άποψη αυτών που θέλουν τους πλέον διεθνοποιημένους κλάδους και τις πλέον διεθνοποιημένες εταιρείες (αυτές που μεγάλο μέρος των πωλήσεών τους προέρχεται από το εξωτερικό) να αποτελούν τελικά και τους νικητές της «επόμενης ημέρας»… mantik@tovima.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk