Η θεά Αθηνά και η χειρ του ΠαΣοΚ

Μετά τις εκλογές του 2007 ετοιμαζόταν να διαλυθεί το ΠαΣοΚ, λίγο πριν από τις εκλογές του 2009 βιάζονται να διαλυθούν όλοι οι υπόλοιποι και το ΠαΣοΚ εισπράττει, παρά τα ελλείμματα στρατηγικής, όπως έδειξε και ο απαράδεκτος χειρισμός της υποψηφιότητας του κ. Κ. Σημίτη. Η Νέα Δημοκρατία με πεντέμισι χρόνια άγονης διακυβέρνησης, πεντέμισι μονάδες υστέρησης στις δημοσκοπήσεις και τουλάχιστον πεντέμισι σκάνδαλα στο «ενεργητικό» της αδυνατεί να συμβιβαστεί με το σοκ ενός αιφνίδιου κυβερνητικού τέλους.

Η θεά Αθηνά και η χειρ του ΠαΣοΚ | tovima.gr

Μετά τις εκλογές του 2007 ετοιμαζόταν να διαλυθεί το ΠαΣοΚ, λίγο πριν από τις εκλογές του 2009 βιάζονται να διαλυθούν όλοι οι υπόλοιποι και το ΠαΣοΚ εισπράττει, παρά τα ελλείμματα στρατηγικής, όπως έδειξε και ο απαράδεκτος χειρισμός της υποψηφιότητας του κ. Κ. Σημίτη. Η Νέα Δημοκρατία με πεντέμισι χρόνια άγονης διακυβέρνησης, πεντέμισι μονάδες υστέρησης στις δημοσκοπήσεις και τουλάχιστον πεντέμισι σκάνδαλα στο «ενεργητικό» της αδυνατεί να συμβιβαστεί με το σοκ ενός αιφνίδιου κυβερνητικού τέλους. Πολλοί υποψιάζονται ότι η απόφαση του Πρωθυπουργού για πρόωρες εκλογές οφείλεται σε κρίση μέσης ηλικίας που συχνά εκδηλώνεται σε ανήσυχους πενηντάρηδες και τους οδηγεί σε επαναστατική αλλαγή επαγγελματικού προσανατολισμού.

Η υποθετική κρίση μέσης ηλικίας ενός μεσήλικου πρωθυπουργού δεν είναι τίποτε μπροστά στην κρίση ταυτότητας ενός ηλικιωμένου πολιτικού χώρου. Το ΚΚΕ προσπαθεί να διατηρήσει το αναιμικό ποσοστό του με μνημόσυνα στον Στάλιν, ενώ οι Οικολόγοι, οι εκκεντρικοί του χωριού, παρά την υγιεινή διατροφή που πιστά ακολουθούν, δεν μπορούν να καταστήσουν έγκυο την κάλπη σε μια κοινωνία η οποία πουθενά δεν εμφανίζει αρτιότερη οργάνωση και υψηλότερη αποτελεσματικότητα όσο στο έργο της ολοσχερούς καταστροφής αγρών, ακτών, πόλεων και δασών. Οσο για τον απίθανο ΣΥΡΙΖΑ, έχει μεταβληθεί σε «κλουβί με τους κομμουνιστές», μέσα στο οποίο εγκλωβίστηκαν οι μπουρζουάδες της Κουμουνδούρου κάνοντας τους θεατέςψηφοφόρους να τρέχουν ομαδικά προς την έξοδο.

Η γκρίνια που θα ζωντανέψει την ατμόσφαιρα στη ΝΔ όσο πλησιάζει η 4η Οκτωβρίου είναι πιθανό να διώξει από το κόμμα μεγάλο μέρος του μεσαίου χώρου, ενώ ο φόβος για ένα «ντόμινο των κραχ» στην οικονομία είναι εύκολο να σπρώξει κάθε λογής αναποφάσιστους στο ΠαΣοΚ. Ολα αυτά σημαίνουν ότι οι προεκλογικές συνθήκες είναι οι καλύτερες για το ΠαΣοΚ ύστερα από εκείνες του Οκτωβρίου 1993. Θυμίζω ότι ο πράσινος ήλιος δεν κρατήθηκε εύκολα όρθιος ούτε το 1996, ούτε το 2000, όταν η νεοκαραμανλική δημαγωγία παραλίγο να αρπάξει τη νίκη μέσα από τα χέρια του κ. Κ. Σημίτη. Μόνο το 1993 το ΠαΣοΚ αντιμετώπισε αντίσταση στα δεξιά και στα αριστερά του εξίσου αδύναμη με τη σημερινή, με τον κ. Κ. Μητσοτάκη έτοιμο να αποχωρήσει ύστερα από εννέα σκληρά χρόνια στην ηγεσία του κόμματός του και την Αριστερά έτοιμη να πληρώσει ακριβά το «βρώμικο ΄89».

Ολα δείχνουν λοιπόν ότι πλησιάζουμε στον τρίτο Οκτώβριο μετά από εκείνον του 1981 (ΠαΣοΚ 48,06%) και του 1993 (ΠαΣοΚ 46,93%) που ο Θεός του ΠαΣοΚ θα μπορούσε να του χαρίσει μια νίκη της τάξεως του 45%. Επειδή όμως συν Αθηνά και χείρα κίνει, θα βοηθήσει αρκετά την Αθηνά η ηγετική χειρ του κόμματος; Από την απάντηση θα κριθεί αν η «πράσινη» νίκη του 2009 θα μπορέσει να ζωντανέψει τη Νέα Δημοκρατία τόσο γρήγορα όσο η «γαλάζια» νίκη του 2007 κατόρθωσε να αναστήσει το ΠαΣοΚ.

papadopoulos@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk