Νέα πτώση οικοδομικής δραστηριότητας

Για δεύτερη συνεχή χρονιά μειώνεται σημαντικά η οικοδομική δραστηριότητα σε ολόκληρη τη χώρα, που παραδοσιακά αποτελούσε την «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας. Η πτώση η οποία ξεκίνησε στις αρχές του 2008, μετά τη μαζική έκδοση οικοδομικών αδειών από τους κατασκευαστές στα τέλη του 2007 για να προλάβουν την εφαρμογή του ΦΠΑ, συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Οπως ανακοίνωσε χθες η Στατιστική Υπηρεσία, τον Ιούνιο καταγράφηκε μείωση 14,7% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 25,1% στην επιφάνεια και κατά 26,7% στον όγκο των νέων κτιρίων, σε σχέση με τον Ιούνιο του 2008.

Νέα πτώση  οικοδομικής  δραστηριότητας | tovima.gr

Για δεύτερη συνεχή χρονιά μειώνεται σημαντικά η οικοδομική δραστηριότητα σε ολόκληρη τη χώρα, που παραδοσιακά αποτελούσε την «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας. Η πτώση η οποία ξεκίνησε στις αρχές του 2008, μετά τη μαζική έκδοση οικοδομικών αδειών από τους κατασκευαστές στα τέλη του 2007 για να προλάβουν την εφαρμογή του ΦΠΑ, συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.

Οπως ανακοίνωσε χθες η Στατιστική Υπηρεσία, τον Ιούνιο καταγράφηκε μείωση 14,7% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 25,1% στην επιφάνεια και κατά 26,7% στον όγκο των νέων κτιρίων, σε σχέση με τον Ιούνιο του 2008.

Τον εφετινό Ιούνιο το μέγεθος της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας στη χώρα διαμορφώθηκε στις 5.366 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 1.168.300 τ.μ. επιφάνειας και 4.339.500 κ.μ. όγκου.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία το εξάμηνο Ιανουαρίου- Ιουνίου η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα μειώθηκε κατά 15,8%. Η μείωση είναι μεγαλύτερη 27,2% στην επιφάνεια και 28% ως προς τον όγκο των νέων κτιρίων. Στην Αττική η οικοδομική δραστηριότητα με βάση τον όγκο των κτιρίων μειώθηκε κατά 20,8% και 30,1% στην υπόλοιπη χώρα.

Παρά ταύτα οι τιμές των ακινήτων στην Αττική εξακολουθούν να αντιστέκονται παρά το υψηλό απόθεμα νεόκτιστων κατοικιών που υπάρχει. Οι κατασκευαστές μάλιστα περιμένουν ανάκαμψη όταν εξαντληθεί το υπάρχον απόθεμα, αλλά όχι και ανάκαμψη της κατασκευαστικής δραστηριότητας καθώς η αγορά έχει «στεγνώσει» και οι τράπεζες εξακολουθούν να είναι «σφιχτές» στη χορήγηση ακόμη και στεγαστικών δανείων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk