Νέα μέτρα θα χρειαστούν για την ανεργία

Νέα κυβερνητικά μέτρα ενίσχυσης των ανέργων και δημιουργίας θέσεων εργασίας σε αντικατάσταση αυτών που λήγουν το 2009 θα απαιτηθούν κατά πάσα πιθανότητα, καθώς αναμένεται νέα μείωση της απασχόλησης τους επόμενους μήνες. Οπως επισημαίνει η Αlpha Βank σε ανάλυσή της η συνεχιζόμενη μείωση της απασχόλησης και η συνεπαγόμενη αύξηση της ανεργίας αποτελούν τον ισχυρότερο παράγοντα που αναμένεται να εμποδίσει κάποια ουσιαστική αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης στα επόμενα τρίμηνα. Με βάση τα στοιχεία που έχουν ήδη ανακοινωθεί η μείωση της απασχόλησης στον μη αγροτικό τομέα τον Αύγουστο περιορίστηκε σημαντικά για δεύτερο συνεχή μήνα στα 216 χιλ.

Νέα κυβερνητικά μέτρα ενίσχυσης των ανέργων και δημιουργίας θέσεων εργασίας σε αντικατάσταση αυτών που λήγουν το 2009 θα απαιτηθούν κατά πάσα πιθανότητα, καθώς αναμένεται νέα μείωση της απασχόλησης τους επόμενους μήνες. Οπως επισημαίνει η Αlpha Βank σε ανάλυσή της η συνεχιζόμενη μείωση της απασχόλησης και η συνεπαγόμενη αύξηση της ανεργίας αποτελούν τον ισχυρότερο παράγοντα που αναμένεται να εμποδίσει κάποια ουσιαστική αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης στα επόμενα τρίμηνα.

Με βάση τα στοιχεία που έχουν ήδη ανακοινωθεί η μείωση της απασχόλησης στον μη αγροτικό τομέα τον Αύγουστο περιορίστηκε σημαντικά για δεύτερο συνεχή μήνα στα 216 χιλ. άτομα έναντι μείωσης κατά 276 χιλ. άτομα τον Ιούλιο, 463 χιλ. άτομα τον Ιούνιο και 303 χιλ. άτομα τον Μάιο. Η συγκρατημένη μείωση της απασχόλησης οφείλεται κυρίως στη μικρή πτώση στον ιδιωτικό το μέα κατά 198 χιλ. άτομα από 248 χιλ. άτομα τον Ιούλιο και κυρίως λόγω της μικρήςμείωσης κατά μόλις 80 χιλ. άτομα της απασχόλησης στον τομέα των υπηρεσιών, ενώ αντίθετα στον κλάδο της μεταποίησης η μείωση της απασχόλησης επιδεινώθηκε με πτώση κατά 63 χιλ. από μείωση κατά 43 χιλ. τον Ιούλιο. Πάντως, οι αναλυτές της Αlpha Βank σημειώνουν ότι και αυτή η περιορισμένη μείωση της απασχόλησης εξακολουθεί να είναι ανησυχητική, αφού για να αρχίσει να μειώνεται το ποσοστό ανεργίας απαιτείται μηνιαία αύξηση της απασχόλησης κατά 100 χιλ. άτομα περίπου. Στους επόμενους μήνες δεν μπορεί να αποκλειστεί μια μεγαλύτερη και πάλι μείωση της απασχόλησης, παρά την αναμενόμενη ανάκαμψη της οικονομίας στα δύο τελευταία τρίμηνα του έτους. Πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία της ιδιωτικής κατανάλωσης των ΗΠΑ, καθώς και από τη βιωσιμότητα της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας.

Εξάλλου, εκτός από την ευνοϊκή εξέλιξη της υποχώρησης του ρυθμού πτώσης της απασχόλησης, υπήρξε και η δυσμενής εξέλιξη της αύξησης του ποσοστού ανεργίας στο 9,7% τον περασμένο μήνα από 9,4% τον Ιούλιο, ενώ αναμένεται περαιτέρω αύξησή του και τους επόμενους μήνες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk