Κραυγαλέα η εκμετάλλευση των εργαζομένων στις ΗΠΑ

Μια σημαντική μελέτη ήρθε να ρίξει ένα τρομακτικό φως σε μια χώρα στην οποία η εργατική νομοθεσία αδυνατεί να προστατεύσει τους εργαζομένους της, των οποίων οι μισθοί και οι αμοιβές συστηματικά κλέβονται και οι ίδιοι υποχρεώνονται να δουλεύουν ακόμη και άρρωστοι ή τραυματισμένοι. Αυτή η χώρα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, σε όλα τα χαμηλότερα στρώματα των αστικών περιοχών τους. Στην πιο εμπεριστατωμένη έρευνα που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, από τα ινστιτούτα CUΕD και ΝΕLΡ μαζί με το ΙRLΕ του Πανεπιστημίου του Λος Αντζελες, ερωτήθηκαν 4.

Κραυγαλέα η εκμετάλλευση των εργαζομένων στις ΗΠΑ | tovima.gr

Μια σημαντική μελέτη ήρθε να ρίξει ένα τρομακτικό φως σε μια χώρα στην οποία η εργατική νομοθεσία αδυνατεί να προστατεύσει τους εργαζομένους της, των οποίων οι μισθοί και οι αμοιβές συστηματικά κλέβονται και οι ίδιοι υποχρεώνονται να δουλεύουν ακόμη και άρρωστοι ή τραυματισμένοι. Αυτή η χώρα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, σε όλα τα χαμηλότερα στρώματα των αστικών περιοχών τους.

Στην πιο εμπεριστατωμένη έρευνα που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, από τα ινστιτούτα CUΕD και ΝΕLΡ μαζί με το ΙRLΕ του Πανεπιστημίου του Λος Αντζελες, ερωτήθηκαν 4.387 εργαζόμενοι από το Λος Αντζελες, το Σικάγο και τη Νέα Υόρκη. Οι ερευνητές συμβουλεύτηκαν εργαζομένους που συχνά δεν περιλαμβάνονται στις συνήθεις έρευνες, και κατέγραψαν καταχρήσεις παντού: σε εργοστάσια, σουπερμάρκετ, μαγαζιά, οικοδομές, γραφεία, αποθήκες, σπίτια. Η λέξη «κάτεργο» (sweatshop) προφανώς δεν αρκεί πλέον για να συλλάβει την έκταση και τη σοβαρότητα της σήψης στους χώρους εργασίας χαμηλών εισοδημάτων.

Οι εργαζόμενοι περιέγραψαν εργοδότες που αγνοούν τον ελάχιστο νόμιμο μισθό, που αρνούνται να δώσουν υπερωρίες, που κατακρατούν από τις αμοιβές για εργαλεία ή για μετακίνηση, ή που τους εξαναγκάζουν να δουλεύουν απλήρωτοι πριν ή μετά το ωράριο. Πάνω από τα δύο τρίτα των εργαζομένων υπέστη τουλάχιστον μία παράβαση της νομοθεσίας κατά την προηγούμενη εβδομάδα. Πάνω από το ένα τέταρτο πληρώθηκε κάτω από τον ελάχιστο μισθό, χάνοντας συχνά πάνω από ένα δολάριο την ώρα. Κατά μέσον όρο οι παραβάσεις ληστεύουν από τους εργαζομένους 51 δολάρια εβδομαδιαίως, για μια μέση αμοιβή 339 δολαρίων.

Η έκθεση περιγράφει ταυτόχρονα μια οξυμμένη εικόνα αδυναμίας. Από τους εργαζομένους που τραυματίστηκαν σοβαρά στη δουλειά τους, μόνο το 8% ζήτησε κάποια αποζημίωση- σύμπτωμα της δύναμης που διαθέτει η εργοδοτική πλευρά. Παρ΄ όλο που σε ποσοστό 86% εργάστηκαν αρκετές συνεχόμενες ώρες για να δικαιούνται διάλειμμα, πάνω από τα δύο τρίτα προσέκρουσαν σε άρνηση, διακοπή ή συρρίκνωση του διαλείμματος. Οι εργαζόμενοι που διαμαρτυρήθηκαν στους εργοδότες ή σε κυβερνητικούς οργανισμούς ή όσοι προσπάθησαν να δημιουργήσουν σωματείο γνώρισαν παράνομη αντίδραση: απόλυση, απομάκρυνση, περικοπή αμοιβής ή απειλή να κληθούν οι αρχές μετανάστευσης.

Είναι ηθικά αποτροπιαστικό η αμερικανική οικονομία να είναι τόσο διαποτισμένη από την εκμετάλλευση. Αλλά είναι εξίσου εξαιρετικά προφανές ότι υπάρχουν πρακτικές επιπτώσεις όταν οι αδύναμοι υφίστανται καταχρήσεις. Οι χαμηλόμισθοι δαπανούν υψηλό τμήμα του εισοδήματός τους στα αναγκαία. Οταν η αμοιβή τους συστηματικά κλέβεται από άπληστους εργοδότες, η οικονομική ζωτικότητα μιας ολόκληρης κοινότητας πλήττεται.

Οι απαντήσεις είναι προφανείς, αν και αγνοούνται από καιρό. Η κυβέρνηση πρέπει να στέλνει περισσότερους επιθεωρητές στους πίσω χώρους, γραφεία ή εργοστάσια και να χρησιμοποιήσει τις εργατικές οργανώσεις και τις ομάδες για τα δικαιώματα των μεταναστών ως τα «μάτια» και τα «αφτιά» της. Οι ποινές για την παράβαση της εργατικής νομοθεσίας πρέπει να σκληρύνουν. Οι εργαζόμενοι που παραδοσιακά δεν διαθέτουν τα βασικά εργατικά δικαιώματα- οικιακή βοήθεια, οικιακή περίθαλψη- πρέπει επιτέλους να αποκτήσουν την προστασία του νόμου σε αμοιβές και συνθήκες. Οι εταιρείες δεν πρέπει να επιτρέπεται να αποφεύγουν τις υποχρεώσεις από τον νόμο μεταθέτοντάς τες σε εξωτερικούς εργολάβους, δηλαδή επιτρέποντας σε άλλους να καταπατήσουν τον νόμο για χάρη τους.

Η έκθεση έχει ιδιαίτερη σημασία για τους μετανάστες, που αποτελούσαν το 70% του δείγματος (το 39% από αυτούς ήταν χωρίς χαρτιά). Οι καταχρήσεις στους χώρους εργασίας ανθούν απουσία ενός λειτουργικού μεταναστευτικού συστήματος: οι παράνομοι μετανάστες είναι ζωτικοί για την οικονομία, αλλά ανήμποροι οι ίδιοι να επικαλεστούν δικαιώματα. Η έκθεση καταρρίπτει το επιχείρημα ότι, για να βοηθηθούν οι αμερικανοί εργαζόμενοι, πρέπει οι λαθρομετανάστες να εκφοβιστούν ακόμη περισσότερο και να γίνουν ακόμη πιο εκμεταλλεύσιμοι. Μόνο προστατεύοντας όλους τους εργαζομένους θα μπορέσει η χώρα να αρχίσει να ξαναοικοδομεί εργασιακούς χώρους που να ταιριάζουν στα ιδεώδη της για αξιοπρέπεια και ισονομία.

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Αναβολές και… private clubs Το τεράστιο ροζ, γεμάτο καθρέφτες, δωμάτιο στη βίλα «Ορτανσία», σκαρφαλωμένη στις ψηλότερες και πλέον θεαματικές οροσειρές της Εκάλης, ήταν... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk