Στα πράγματα

Καθαρή λύση στο ενεργειακό πρόβλημα της πρωτεύουσας

Υπέρ της επιδότησης των φωτοβολταϊκών συστημάτων που εγκαθίστανται σε κατοικίες από ιδιώτες τάσσεται ο κ. Κ. Λιάπης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Lion Εnergy, ο οποίος καταθέτει τη δική του πρόταση για το ενεργειακό πρόβλημα της Αθήνας.

Υπέρ της επιδότησης των φωτοβολταϊκών συστημάτων που εγκαθίστανται σε κατοικίες από ιδιώτες τάσσεται ο κ. Κ. Λιάπης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Lion Εnergy, ο οποίος καταθέτει τη δική του πρόταση για το ενεργειακό πρόβλημα της Αθήνας.

– Ποια είναι η εικόνα που έχετε για την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών παραγωγής ενέργειας στη χώρα μας;

«Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια υπήρξε μια πραγματική ευαισθητοποίηση τόσο των πολιτών όσο και των εταιρειών για την προστασία του περιβάλλοντος, τα πράγματα στην ελληνική αγορά Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)

παραμένουν στάσιμα. Είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη για την κατάρτιση και την εφαρμογή ενός μακρόπνοου σχεδίου για την προστασία του περιβάλλοντος, το οποίο θα συμβάλει ταυτόχρονα στην ανάπτυξη ενός κλάδου που μπορεί να βοηθήσει στο σύνολό της την ελληνική οικονομία. Από την άλλη, το κράτος με την επιδότηση σχεδίων για αιολικά πάρκα στα βουνά καταστρέφει το περιβάλλον, ενώ θα μπορούσε να ενισχύσει την τοποθέτησή τους στις ελληνικές θάλασσες».

– Πρόσφατα άλλαξε ο σχετικός νόμος που αφορά την εγκατάσταση συστημάτων από ιδιώτες. Δεν συμφωνείτε με τη φιλοσοφία του;

«Ακόμη και μετά την ψήφιση του τελευταίου νόμου για τα φωτοβολταϊκά, το βασικό πρόβλημα της χρηματοδότησης των επενδύσεων δεν έχει επιλυθεί. Η απλούστευση των διαδικασιών και η μη υποχρέωση τήρησης βιβλίων κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο με την κρίση που υπάρχει οι πολίτες δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν το απαιτούμενο κόστος, την ίδια στιγμή που ο τραπεζικός δανεισμός έχει περιοριστεί».

– Τι προτείνετε λοιπόν για την επιτάχυνση των έργων;

«Η εταιρεία προτείνει να εγκατασταθούν σε πρώτη φάση στην Αθήνα 100.000 φωτοβολταϊκά συστήματα, ισχύος 5 ΚW το καθένα, με την επιδότηση κατά 40% από το κράτος του κόστους αγοράς τους. Το υπόλοιπο 60% θα μπορεί να καλυφθεί με μακροπρόθεσμο τραπεζικό δανεισμό, με δεδομένο ότι η διάρκεια ζωής των συγκεκριμένων συστημάτων ξεπερνά τα 25 έτη. Το συνολικό κόστος σε μια τέτοια περίπτωση θα έφθανε τα 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,2 δισ. ευρώ θα καλύπτονταν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα χρήματα αυτά μπορούν να προέλθουν από την επιβολή ενός τέλους στην τιμή των καυσίμων, κατά το δόγμα “ο ρυπαίνων πληρώνει”. Συγκεκριμένα, με μια επιβάρυνση της τάξεως των 0,01 ευρώ ανά λίτρο καυσίμου το κράτος θα μπορούσε να συγκεντρώσει τα χρήματα που απαιτούνται μέσα σε λίγα χρόνια. Με αυτό το σχέδιο, εκτός από τη λύση που θα δοθεί στο ενεργειακό πρόβλημα της πρωτεύουσας, αλλά και τη μείωση των εκπομπών ρύπων, θα δημιουργηθούν 30.000-35.000 νέες θέσεις απασχόλησης».

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk