Η κρίση κόστισε στο Ηarvard 10,9 δισ. δολάρια!

Δύο από τα διασημότερα και πλουσιότερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του κόσμου, το Ηarvard και το Υale, κατέγραψαν συνολικές απώλειες 18 δισ. δολαρίων τη χρονιά που πέρασε εξαιτίας της κρίσης. Το οξύτατα προβλήματα της αμερικανικής οικονομίας και η κατρακύλα της Wall Street είχαν αποτέλεσμα την αρνητική απόδοση των επενδύσεων στις οποίες προχώρησαν τα ταμεία των πανεπιστημίων που διαχειρίζονται τις δωρεές. Η μεγάλη ζημιά προήλθε, σύμφωνα με τον βρετανικό «Guardian», από την αρνητική …

Δύο από τα διασημότερα και πλουσιότερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του κόσμου, το Ηarvard και το Υale, κατέγραψαν συνολικές απώλειες 18 δισ. δολαρίων τη χρονιά που πέρασε εξαιτίας της κρίσης. Το οξύτατα προβλήματα της αμερικανικής οικονομίας και η κατρακύλα της Wall Street είχαν αποτέλεσμα την αρνητική απόδοση των επενδύσεων στις οποίες προχώρησαν τα ταμεία των πανεπιστημίων που διαχειρίζονται τις δωρεές. Η μεγάλη ζημιά προήλθε, σύμφωνα με τον βρετανικό «Guardian», από την αρνητική πορεία των «ρισκαδόρικων» hedge funds στα οποία τα ιδρύματα εμπιστεύθηκαν μέρος από τις αποταμιεύσεις τους.

Το ταμείο που διαχειρίζεται τα κληροδοτήματα προς το φημισμένο Ηarvard κατέγραψε απώλειες 10,9 δισ. δολαρίων στο δωδεκάμηνο που ολοκληρώθηκε στο τέλος Ιουνίου. Συγκεκριμένα, τα αποθεματικά υποχώρησαν από τα 36,9 στα 26 δισ. δολάρια. Η συρρίκνωση άγγιξε το 30% σύμφωνα με τη Ηarvard Μanagement Company, την εταιρεία που διαχειρίζεται τις δωρεές. Οι απώλειες οδήγησαν το ιστορικό ίδρυμα (μετράει 337 χρόνια ζωής) στην απόφαση να απολύσει 275 μέλη προσωπικού και να αναστείλει την επέκταση των εγκαταστάσεών του. Το μέγεθος της ζημιάς γίνεται αντιληπτό αν σκεφθεί κανείς ότι το μεγαλύτερο ποσοστό απωλειών που έχει καταγράψει τις τέσσερις τελευταίες δεκαετίες ήταν 12,2% και καταγράφηκε πριν από 35 χρόνια (1974).

Αντιστοίχως, το ταμείο που διαχειρίζεται τα κληροδοτήματα προς το Υale συρρικνώθηκε κατά 7 δισ. δολάρια στα 16 δισ. δολάρια, καταγράφοντας πτώση 30% στη διάρκεια της ίδιας περιόδου, η οποία ήταν πολύ μεγαλύτερη απ΄ ό,τι αναμενόταν. «Σας εφιστούμε την προσοχή για το γεγονός ότι ένας νέος γύρος περικοπών είναι αναγκαίος» σημείωσε ο πρόεδρος του πανεπιστημίου Ρίτσαρντ Λέβιν, σε επιστολή του προς την ευρύτερη κοινότητα του Υale. Προσέθεσε ότι το ίδρυμα θα παρουσιάσει ετήσιο έλλειμμα 150 εκατ. δολαρίων από την περίοδο 2010-2011 ως το 2014. Μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα προγραμματίζονται νέες περικοπές 5%, επιπλέον του 7,5% που δρομολογήθηκαν εφέτος και αφορούσαν δαπάνες αλλά και θέσεις προσωπικού.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk